Οι περισσότεροι από εμάς θα αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας πόνο στη μέση. Οκτώ στους δέκα θα έρθουν αντιμέτωποι για μια φορά στην ζωή τους και περίπου 15-20% των ανθρώπων θα έρθουν αντιμέτωποι πάνω από 2 φορές(Croftetal., 1997). Όπότε μην ανησυχείς καθότι είσαι μάλλον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Προέλευση πόνου

Καταρχάς είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ορθοπεδικό ιατρό, ο οποίος θα εντοπίσει τα αίτια του πόνου ή θα σας παραπέμψει στην αντίστοιχη ειδικότητα αν η πιθανή προέλευση του πόνου δεν είναι μυοσκελετική αλλά οργανική – σπλαχνική, ρευματοπάθεια, όγκοι, μυικός σπασμός, θλάση κ.α.

Κατηγοριοποίηση πόνου

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες πόνου, σε αυτό εδώ όμως το άρθρο θα αναφερθούμε

στην χρονολογική του προέλευση και συχνότητα. Γι αυτό το λόγο μιλάμε για οξύ ή χρόνιο πόνο στην μέση. Ο οξύς πόνος έχει χρονική διάρκεια από μερικές ημέρες ή μερικές εβδομάδες. Χρόνιος πόνος και χρόνια οσφυαλγία ορίζεται ο πόνος που έχει διάρκεια τουλάχιστον 12 εβδομάδες και περισσότερο.

Μηχανισμοί και προέλευση του πόνου στις κήλες

Σύμφωνα ίσως με τον σημαντικότερο ερευνητή παγκοσμίως και αυθεντία σε προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, DrStuartMcGill, υπάρχουν 3 βασικοί μηχανισμοί και συνδυασμοί αυτών που προξενούν τραυματισμούς και αλλοιώσεις:

– Μία μικρή διόγκωση που συνήθως είναι εστιασμένη στην δεξιά ή αριστερή μεριά της σπονδυλικής στήλης. Αυτό συμβαίνει λόγω παρατεταμένης κάμψης της σπονδυλικής στήλης προς τα μπροστά. Τέτοιου τύπου διογκώσεις συμβαίνουν σε άτομα που μετακινούν και σηκώνουν καθημερινά φορτία αλλά προϋπάρχει ασυμμετρία δύναμης των ισχύων.

– Όταν ένα δίσκος χάνει ύψος και θα διογκωθεί προς κάθε μεριά ακόμα και μέσα στον δίσκο και προς τον πάνω ή κάτω σπόνδυλο.

– Σχίσιμο δίσκου. Το εξωτερικό περίβλημα του δίσκου που αποτελείται κυρίως από ίνες κολλαγόνου σχίζεται και το gel που βρίσκεται στο κέντρο του δίσκου βρίσκει δίοδο και ουσιαστικά βγαίνει προς τα έξω, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται νεύρα τις περισσότερες φορές, δημιουργώντας την κήλη. Αυτός ο τύπος διόγκωσης είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης συστροφής της σπονδυλικής στήλης.

Τελικά υπάρχει λύση;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Φυσικά όμως, ρόλο παίζει η ικανότητα αυτοίασης του οργανισμού. Δηλαδή η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά το υλικό το οποίο έχει βγει έξω από τον δίσκο. Αυτό όπως και η πλειονότητα των προβλημάτων στην σπονδυλική στήλη απαιτούν πολυεπίπεδη αντιμετώπιση και κυρίως υπομονή και θέληση.

Ολιστική αντιμετώπιση

Η ολιστική αντιμετώπιση αφορά στην αξιολόγηση και εκπαίδευση του ασκούμενου σε τρία επίπεδα.

  1. Σωστή στάση σώματος σε όρθια και καθιστή θέση
  2. Σωστή εκτέλεση καθημερινών κινήσεων που πυροδοτουν πόνο όπως το βούρτσισμα των δοντιών, δέσιμο κορδονιών, είσοδος-έξοδος από το αμάξι κ.α.
  3. Η σωστή άρση και μετακίνηση φορτίων στη καθημερινότητα όπως οι σακούλες του σούπερ μάρκετ, η τοποθέτηση του παιδιού στο πάρκο ή οτιδήποτε άλλο

Το κλειδί στην διαδικασία είναι η συνειδητότητα και η επανεκπαίδευση του Κεντρικού Νευρικού συστήματος στην εκτέλεση κινήσεων και ειδικά όσων πυροδοτούν πόνο. Οι περισσότερες κινήσεις εκτελούνται μηχανικά στην καθημερινότητα και χρειάζεται χρόνος και συνεχή εφαρμογή για να τις μάθεις και να τις εκτελείς χωρίς πόνο μα πάνω από όλα συνεργασία εγκεφάλου και μυών και σκέψη πριν την εκτέλεση.

Τι κάνουμε λάθος στο γυμναστήριο;

Ο βασικότερος κανόνας είναι να δυναμώσεις αλλά και να εκπαιδευτείς να κινείσαι, να σκύβεις και να στρίβεις από τα ισχία και όχι από την σπονδυλική στήλη. Επίσης χρειάζεται να εντάξεις περισσότερες ισομετρικές και ασκήσεις σταθεροποίησης του πυρήνα. Κόψε τα καθημερινά και ατέλειωτα ροκανίσματα και μην φοβάσαι τα deadlift αλλά ξεκίνα να τα εκτελείς και μάλιστα μάθε σωστά πως. Γενικά χρειάζεται διαφορετική μεθοδολογία και σχεδιασμός στην προπόνηση.

Χειρουργείο, Φυσικοθεραπεία, χειροπρακτική και αναλγητικά

Η αντιμετώπιση εξαρτάται κυρίως από την χρονικότητα και τον τύπο τραυματισμού. Ξεκινάει από την σωστή και λεπτομερής διάγνωση του θεράποντα ιατρού και αποτελεί συνεργασία ειδικοτήτων. Τίποτα δεν απαγορεύεται και τίποτα δεν αποτελεί το χρυσό χάπι.

Vasilis Kentikelenis

Βασίλης Κεντικελένης Mini Bio

Owner/Head Trainer NextGen
Training & Wellness Club Exclusive.
B.Sc Physical Education and Sports: Dept of
Physical Education & Sport
Sciences, Democritus University of Thrace
Mc Gill System Trained-Certified Health Coach by Ace
Certified Youth Fitness Specialist by Ace
Uefa B Licensed Coach

Find him on Facebook & Instagram


Nextgen: Κωστή Παλαμά 166-168, Νίκαια. Τ: 2130446653 

Facebook: NextGen Training & Wellness Club Exclusive

Instagram: nextgen_exclusive

www.nextgentrainingclub.gr