Υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες στη διαδικασία του λουσίματος, που αν γίνουν σωστά, μπορούν να συνεισφέρουν ώστε να έχεις λαμπερά μαλλιά αποφεύγοντας το σπάσιμο, τη θαμπάδα και την έντονη λιπαρότητα.

Ποια είναι τα βασικά λάθη στο λούσιμο των μαλλιών;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το καθημερινό λούσιμο θα διατηρήσει τα μαλλιά τους καθαρά και όμορφα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Τα μαλλιά είναι σημαντικό να λούζονται ανάλογα με τις ανάγκες τους. Τα λιπαρά μαλλιά χρειάζονται διαφορετική συχνότητα λουσίματος από τα ξηρά. Παρομοίως, τα ίσια μαλλιά χρειάζονται συχνότερο λούσιμο από τα σγουρά. Ο λόγος είναι προφανής: Η λιπαρότητα είναι εντονότερη στα ίσια μαλλιά, αφού τα έλαια μεταφέρονται πιο γρήγορα από τις ρίζες προς τις άκρες. Η ευθεία άλλωστε είναι πάντα ο πιο σύντομος δρόμος. Επίσης, η καθημερινή άσκηση ή η έντονη φυσική δραστηριότητα, που συνεπάγεται και εφίδρωση, απαιτεί συχνότερο λούσιμο. Ωστόσο, η καθημερινή χρήση του σαμπουάν δε θα διώξει μόνο τον ιδρώτα και τη βρωμιά, αλλά και τα φυσικά έλαια από το τριχωτό της κεφαλής, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των μαλλιών.

Για αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε και σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα εναλλάξ με το κανονικό σαμπουάν. Με αυτό τον τρόπο, τα φυσικά έλαια διατηρούνται και τρέφουν την τρίχα.

  • Χτένιζε πάντα προσεκτικά τα μαλλιά σου πριν το λούσιμο. Ειδικά τα μακριά μαλλιά, αν δεν είναι χτενισμένα πριν το λούσιμο, κάνουν κόμπους, μπλέκονται και σπάνε.
  • Βρέξε καλά τα μαλλιά σου με άφθονο χλιαρό νερό. Το καυτό νερό «αδυνατίζει» τα μαλλιά, τα ξεραίνει και τα κάνει πιο επιρρεπή στο σπάσιμο.
  • Συνέχισε με το σαμπουάν. Προτίμησε να κάνεις δύο χέρια, ειδικά αν έχεις λιπαρά μαλλιά.
  • Το καλό ξέβγαλμα με χλιαρό νερό είναι πολύ σημαντικό ώστε να μη μένουν κατάλοιπα στο κεφάλι τα οποία μπορεί να αυξήσουν την πιτυρίδα, το σμήγμα και να προκαλέσουν κνησμό ή ερεθισμό. Αν το αντέχεις, μπορείς να τελειώσεις το ξέπλυμα με κρύο νερό, ώστε να κλείσουν τα λέπια της τρίχας, κάτι που συμβάλλει στη γενικότερη υγεία των μαλλιών.

Περιποίηση μαλλιών μετά το λούσιμο: Εφάρμοσε το κατάλληλο conditioner (ανάλογα με τις ανάγκες των μαλλιών σου) από τη μέση των μαλλιών σας προς τις άκρες και άφησέ το να δράσει για ένα λεπτό. Επίσης, μπορείς να εφαρμόζεις μάσκα μαλλιών 1-2 φορές την εβδομάδα (ή συχνότερα αν έχεις ξηρά ή βαμμένα μαλλιά). Οι μάσκες περιέχουν ενυδατικούς και μαλακτικούς παράγοντες που διεισδύουν στην τρίχα, αναπληρώνοντας τα λιπίδια, επαναφέροντας την απαλότητα, τη λάμψη και το «σώμα» στα μαλλιά. Είναι σημαντικό να μην τρίβεις τα μαλλιά με την πετσέτα για να στεγνώσουν πιο γρήγορα.

Τα βρεγμένα μαλλιά είναι εύθραυστα και όταν τα τρίβεις με την πετσέτα, φθείρεται το περιτρίχιο. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνονται ακόμα πιο εύθραυστα, αλλά και με περισσότερο στατικό ηλεκτρισμό. Επομένως, το καλύτερο είναι να αφήνεις τα μαλλιά σου να στεγνώνουν τυλιγμένα με μία απορροφητική πετσέτα για μερικά λεπτά. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις εργαλεία styling, όπως πιστολάκι, πρέσα ή ψαλίδι, φρόντισε να εφαρμόσεις στις άκρες ένα leave in conditioner ή ένα λάδι μαλλιών με προστασία κατά της θερμότητας. Μην το εφαρμόσεις στις ρίζες, διότι θα βαρύνουν τα μαλλιά και θα γίνουν άτονα, χωρίς όγκο. Μπορείς τώρα να προχωρήσεις στο στέγνωμα των μαλλιών και το χτένισμα, χρησιμοποιώντας μεσαία θερμοκρασία. Ο υπερβολικά ζεστός αέρας μπορεί να προκαλέσει μεγάλη φθορά στην τρίχα, ειδικά αν είναι λεπτή. Επίσης, ενεργοποιεί τους σμηγματογόνους αδένες, κάνοντας τα μαλλιά να λαδώσουν γρήγορα.