Το καλοκαίρι είναι δικαίως η πιο ανέμελη εποχή του χρόνου! Εκτός από τη θερμοκρασία, πάντοτε τότε ανεβαίνει και η διάθεσή μας καθώς και η ανάγκη μας για διακοπές και ξεκούραση! Τι γίνεται όμως με το κατοικίδιό μας; Ισχύει και για εκείνο το ίδιο; Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να προσέχουμε λιγάκι περισσότερο τα ζώα μας, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Δείτε παρακάτω κινδύνους που πρέπει να προσέξουμε προκειμένου να τα προφυλάξουμε!

Θερμοπληξία

Δεν αφήνουμε ποτέ το ζώο μας στο αυτοκίνητο, κάτω από τον ήλιο, με κλειστά παράθυρα. Ακόμη και 5 λεπτά, μπορεί να αποβούν μοιραία, καθώς η θερμοκρασία είναι ακόμη πιο υψηλή απ’ όσο έξω και αν το ζώο πάθει θερμοπληξία κινδυνεύει να πεθάνει.

Γυμναστική

Όπως ζεσταινόμαστε εμείς και αρχίζουμε να φοράμε ελαφρύτερα ρούχα όταν τρέχουμε, το ίδιο ισχύει και για το σκύλο μας! Μπορεί να μην σας δείχνουν ότι ενοχλούνται, όμως ο κίνδυνος για την καρδιά τους είναι μεγάλος, καθώς κάνουν υπερπροσπάθεια. Φροντίστε, λοιπόν, αν παίρνετε μαζί σας το σκυλί σας, να τρέχετε αργά το απόγευμα, αφού έχει πέσει ο ήλιος ή νωρίς το πρωί που δεν έχει ζέστη.

Το σπίτι του σκύλου

Πού κοιμάται ο σκύλος σας; Αν τον έχετε στον κήπο θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται σε σκιερό μέρος. Όχι απλά να έχει σπιτάκι αλλά το σπιτάκι του να βρίσκεται κάτω από δέντρο ή υπόστεγο με επαρκή σκιά σε ακτίνα 4-5 μέτρων. Επίσης, θα πρέπει να έχει άφθονο νερό στην σκιά για να μην βράζει.

Κολύμπι

Δεν αγαπούν όλα τα σκυλιά τη θάλασσα! Μην το πιέζετε λοιπόν να μπει στο νερό αν δεν θέλει! Αν τα ωστόσο αγαπά το νερό, βγάλτε το λουρί της βόλτας όταν είστε μες στη θάλασσα για να μην μπλεχτεί και πνιγεί. Στη στεριά, φροντίστε να υπάρχει ένα σκιερό μέρος ώστε να ξεκουράζεται, είτε κάτω από την ξαπλώστρα σας είτε κάτω από ομπρέλα.

Προσοχή στην άμμο, μπορεί να κρύβει ψύλλους, τσιμπούρια ή άλλα παράσιτα. Εχετε μαζί σας μια πετσέτα στην οποία μπορεί να ξαπλώνει. Μην ξεχνάτε να του ανανεώνετε το νεράκι!

Αντιψυκτικά

Πολλά ζώα μπορεί να γλύψουν αντιψυκτικό υγρό που τρέχει από air condition, αυτοκίνητα ή ψυγεία. Τους τραβά η γλυκιά μυρωδιά του. ΠΡΟΣΟΧΗ: Κινδυνεύει η ζωή τους γιατί το αντιψυκτικό υγρό είναι τοξικό. Ελέγχετε τακτικά τα καλώδια των παραπάνω μηχανών και αν υποψιαστείτε δηλητηρίαση, μεταφέρετε άμεσα το ζώο σε κτηνίατρο!

Ταξίδι-μετακινήσεις

Αν ταξιδεύετε για διακοπές, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να βρείτε είναι τηλέφωνα κτηνιάτρων στο μέρος όπου θα μείνετε, για παν ενδεχόμενο.

Για πρόληψη απώλειας του ζώου σας:

Βάλτε τσίπ όπως ορίζει ο νόμος

Βάλτε ταυτότητα στο κολλάρο του.

Φροντίστε το κολλάρο και το λουρί του ζώου να είναι καλά κουμπωμένα.

Φροντίστε το κλουβί της γάτας να είναι καθαρό και η πόρτα να κλείνει καλά.

ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Μην έχετε τελείως ανοιχτά τα παράθυρα καθώς το ζώο μπορεί να πηδήξει έξω. Φροντίστε να είναι δεμένο με ειδική ζώνη ή σε κλουβί ή στον πίσω χώρο του οχήματος. Κάνετε συχνές στάσεις.

ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ: Φροντίστε το κλουβί του να είναι άνετο, να κλείνει καλά και να έχει πάνω γραμμένα όλα τα στοιχεία σας. Δώστε ηρεμιστικό μόνο κατόπιν κτηνιατρικής συμβουλής.

ΜΕ ΠΛΟΊΟ: Μην αφήνετε το ζώο ελεύ­θερο στο κατάστρωμα και μην πλησιάζε­τε στα κάγκελα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας σακουλάκι για ακαθαρσίες.

Έντομα

Από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, ξυπνάνε οι σκνίπες του καλααζάρ. Ψεκάστε το σκύλο σας κάθε βράδυ με ειδικό spray πρόληψης και κρατήστε τον σε όσο γίνεται προφυλαγ­μένο μέρος κ εφαρμόστε μηνιαίως αμπούλα για να τα ανάλογα κιλά.. Κάντε του εξετάσεις αίματος κάθε 6 μήνες για να εντοπίσετε τυχόν μόλυν­ση. Μην ξεχνάτε την αποπαρασίτωση για τσι­μπούρια και ψύλλους κάθε 3 μήνες με ειδικό spray ή κολλάρο ή χάπι και κάθε μήνα με αμπούλα για να αποφύγετε την ερλιχίωση.

Στην βόλτα του

Να έχετε πάντα μαζί κάποιο μπουκαλάκι/ μπολάκι για να του προσφέρετε νερό όταν θεωρηθεί απαραίτητο. Επίσης μην ξεχνάτε τα σακουλάκια για τις ακαθαρσίες του και φυσικά την εφαρμογή spray citronella πριν ξεκινήσετε από το σπίτι

Στο σπίτι

Πάντα άφθονο νερό και να αλλάζετε καθημερινά 2-3 φορές με νέο δροσερό

Ένα cool mat θα βοηθούσε για να κρατηθεί σε καλή θερμοκρασία τις περιόδους του καύσωνα. Μειώστε τις ποσότητες φαγητού και σερβίρετε τις δροσερές ώρες της ημέρας.

Αντ.Θεοχάρη 1-3 & Σαχτούρη, Πειραιάς. T: 2114061973, 6975021235, 

Fb: PAWSE , Insta: pet_pawse