Αν κάτι με χαροποιεί ιδιαίτερα σε αυτή τη ζωή είναι να βλέπω νέους ανθρώπους να πραγματοποιούν τα όνειρά τους. Να έχουν την τύχη, την χαρά και την ευλογία να κάνουν επάγγελμα αυτό που αγαπούν. Να πορεύονται γεμάτοι σε γνώση και συναισθήματα. Να δημιουργούν δίνοντας το 100% του εαυτού τους. Ο Χάρης Πανόπουλος, το ταλαντούχο αυτό παιδί με την τόσο μελωδική φωνή που συνοδεύοντας την με το λάουτό του, μας ταξιδεύει σε μέρη μοναδικά, είναι ένα από αυτά τα «φωτεινά» παραδείγματα. Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει ένα δίσκο, μιλά γι’ αυτόν μα και για τον επόμενο που έχει ήδη στα σκαριά, για τις συνεργασίες του με κορυφαίους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια…

Χάρης Πανόπουλος

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Πότε θυμάσαι να μπήκε μέσα σου αυτό που λένε «μικρόβιο» της μουσικής;

Αν κρίνεις ότι σε ηλικία 4 ετών άκουγα στο repeat το δίσκο της Χαρούλας με τίτλο «Έι», ε, νομίζω από νήπιο. Στα 6 μου ξεκίνησα να παίζω πιάνο, αλλά στα 18 ουσιαστικά συνειδητοποίησα τι ήθελα να κάνω με τη μουσική.

Υπάρχουν κι άλλοι καλλίφωνοι στην οικογένεια;

Η γιαγιά μου, της μητέρας μου η μαμά, είχε υπέροχη φωνή. Νομίζω όμως πως πολλοί από αυτό σόι είχαν και έχουν μια κλίση στο τραγούδι. Επίσης η αδερφή μου είναι μια εξαιρετική τραγουδίστρια.

Ως παιδί που οι ρίζες του κρατούν από την ελληνική επαρχία, υπήρχε η παρουσία του παραδοσιακού τραγουδιού στην παιδική σου ηλικία;

Θα έλεγα ότι το παραδοσιακό τραγούδι μπήκε πιο έντονα στη ζωή μου από την ενηλικίωση και έπειτα. Τότε το τοποθέτησα στο μυαλό μου στη σωστή του διάσταση. Εκτίμησα το πανηγύρι, τους οργανοπαίχτες του, τους τραγουδιστάδες του. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν εκτοξεύσει αισθητικά και τεχνικά ολο αυτό που ονομάζουμε παραδοσιακή μουσική και σίγουρα το έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα.

Χάρης Πανόπουλος

Η μουσική σου έχει έντονες επηροές από την Κρήτη παρότι δεν έχεις καταγωγή από εκεί. Πως προέκυψε αυτή η σύνδεση;

Η Κρήτη και η κουλτούρα της με γυροφέρνουν από παιδί. Οικογενειακοί φίλοι, πολλά χρόνια διακοπές στο νησί, μέχρι και σε σύλλογο κρητών είχα γραφτεί μικρός εδώ στην Αθήνα για να μάθω να χορεύω. Έως και σήμερα που έχω αδερφικούς φίλους και κουμπάρους από το νησί. Ωστόσο πιστεύω πως η βασική σύνδεση ήταν η γοητεία που μου προκαλούσε το ηχόχρωμα των οργάνων και των τραγουδιών τους. Σίγουρα σε κάποια επόμενη ή προηγούμενη ζωή θα είχα καταγωγή από το Ρέθυμνο.

Ο συνδυασμός στοιχείων της έντεχνης σκηνής και της παραδοσιακής μουσικής στα τραγούδια σου, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα μοναδικό. Γιατί αλήθεια επέλεξες αυτό τον μουσικό δρόμο;

Δε νομίζω ότι έγινε συνειδητά. Απλά προσπαθείς να αποτυπώσεις σε αυτό που κάνεις την ψυχοσύνθεσή σου. Έχοντας μεγαλώσει με τέτοιου είδους μουσικές επιρροές, ασυναίσθητα ακολουθείς αυτό το μουσικό δρόμο. Πάντα με την αισθητική ματιά σου για τα πράγματα.

Παίζεις λαούτο. Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο σε αυτό και που σε έκανε να το ξεχωρίσεις;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να σου περιγράψω το πώς έχω αυτό το όργανο στο μυαλό μου και να γίνω κατανοητός. Το ηχόχρωμα του κρητικού λαούτου και οι δονήσεις που προκαλεί όταν πάλλονται οι χορδές του, μου δημιουργούν συναισθήματα που δεν έχω βρει ακόμα τον τρόπο να τα περιγράψω.

Έχεις κάνει αξιόλογες σπουδές. Εθνικό Ωδείο Αθηνών, εκκλησιαστική και βυζαντινή μουσική… Πιστεύεις ότι οι σπουδές είναι απαραίτητο εφόδιο για έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική ή αρκεί το ταλέντο;

Η γνώση είναι σίγουρα δύναμη! Οι σπουδές, σου ξεκλειδώνουν πιο γρήγορα καταστάσεις που χωρίς αυτές θα αργούσες ενδεχομένως να κατανοήσεις. Σε τίποτα στη ζωή κατά τη γνώμη μου δεν προοδεύεις μόνο με το ταλέντο. Το ταλέντο σε βοηθάει να απογειώσεις την σκληρή δουλειά που έχεις κάνει. Ωστόσο παρ’ όλα τα πτυχία που μπορεί να έχει κάποιος και τις ατελείωτες ώρες μελέτης που μπορεί να έχει επενδύσει, αν χάσει την παιδικότητα και την ψυχική ανάταση που σου χαρίζει απλόχερα η μουσική, για μένα έχει χαθεί το παιχνίδι.

Χάρης Πανόπουλος

Αν και νεαρός σε ηλικία, είσαι μόνο 31, μετράς συνεργασίες που θα ζήλευαν πολλοί… Λένα Αλκαίου, Μελίνα Κανά, Γεωργία Νταγάκη, Οδυσσέας Ιωάννου… Πόσο εύκολος είναι άραγε ο δρόμος προς την επιτυχία;

Δε γνωρίζω. Αλήθεια. Με απασχολούσε και με απασχολεί ο δρόμος προς την ευτυχία. Νιώθω λοιπόν τεράστια ευτυχία να έχω συνεργαστεί με όλους αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους και καλλιτέχνες που προανέφερες καθώς και με άλλους συναδέλφους που τυγχάνει να μην έχουν τόση αναγνωρισιμότητα.

Το 2018 κυκλοφόρησες τον πρώτο σου δίσκο «Το δέντρο που μεγάλωσε», ο οποίος μάλιστα απέσπασε διθυραμβικές κριτικές! Δεδομένου ότι στη χώρα μας τα πράγματα είναι… ζόρικα για τους καλιτέχνες οικονομικά, η δισκογραφία είναι τελικά… ακριβό σπορ;

Ακριβό δε λες τίποτα. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πλέον γράφουμε δισκούς κάθαρα για προσωπική μας ευχαρίστηση. Και τι εννοώ με αυτό. Έχει αλλάξει τόσο πολύ η μουσική βιομηχανία τα τελευταία 10-15 χρόνια, που κανένας καλλιτέχνης δεν στηρίζεται στο γέγονος ότι θα αποκομίσει χρήματα από τη κυκλοφορια ένος δίσκου. Εξυπακούεται ότι ο καλλιτέχνης τα πληρώνει όλα από τη τσέπη του και πίστεψέ με, μιλάμε για πολύ σεβαστά ποσά. Κρύβει όμως τόση ομορφιά, γοητεία και ψυχική απελευθέρωση η διαδικάσια του να είσαι μέσα σε ένα στούντιο και να παράγεις ιδέες και μουσική, που αξίζει τον κόπο.

Στο δίσκο σου εκτός από την ερμηνεία, έχεις αναλάβει και την μουσική επένδυση σε πολλά τραγούδια. Τι σου δίνει έμπνευση προκειμένου να τραγουδάς αλλά και να γράφεις;

Ο πρώτος δίσκος μου που κυκλοφόρησε το 2018 με τίτλο «Το δέντρο που μεγάλωσε», ήταν μια αποτύπωση της έως τότε εσωτερικής μου ανάγκης να μοιραστώ ιστορίες και μελωδίες που γράφτηκαν με μια αξιοσημείωτη παιδικότητα. Έμπνευση για να δημιουργήσω ή να ερμηνεύσω αντλώ από τα συναισθήματα που ώρες ώρες δεν βρίσκω άλλο τρόπο να εξωτερικεύσω.

Η άνοιξη είναι εδώ για τα καλά! Ποια τα σχέδιά σου για τώρα αλλά και για το καλοκαίρι που έρχεται;

Ετοιμάζω έναν δεύτερο δίσκο σε στίχους της αγαπημένης φίλης και καταπληκτικής στιχουργού, Καλλιροης Μπελεβώνη. Μια διαδικασία που ξεκίνησε μέσα στις διαδοχικές καραντίνες που βιώσαμε λόγω της πανδημίας. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί πέρα από το δημιουργικό κομμάτι της υπόθεσης, θα έχω την χαρά και την τίμη να συνεργαστώ για την δημιουργία του δίσκου με τον σπουδαίο Νίκο Στρατάκη. Όσο αφορά στο καλοκαίρι, έχουμε ήδη κλείσει αρκέτες ζωντανές εμφανίσεις με το σχήμα μου σε Αθήνα και επαρχία που θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ παράλληλα συζητάμε το ενδεχόμενο της κοινής περιδοείας ανά την Ελλάδα με μία εξαιρετική καλλιτέχνη και ερμηνεύτρια. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν όλα.