ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ
5 – 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο
μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
200γρ τριμμένη κεφαλογραβιέρα (ή ότι άλλο σκληρό τυρί θέλουμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 250°C για 25΄- 30΄ μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα, αφαιρούμε τη φλούδα. Παίρνουμε τη σάρκα της μελιτζάνας, τη βάζουμε στο μπλέντερ και τη χτυπάμε ώστε να γίνει αλοιφή.

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε το αλεύρι να ψηθεί ανακατεύοντας με σύρμα για 3΄-4΄. Έπειτα προσθέτουμε τη λιωμένη μελιτζάνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα για 1’-2’. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύουμε και ο πουρές μελιτζάνας είναι έτοιμος!

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΆΚΙ
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχάρι,
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα
500 γρ. κρασί κόκκινο
2 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
800 γρ. ντομάτα
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη κρυσταλλική

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπαχάρι, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι,
το θυμάρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για να αλευρώσει το κρέας. Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το μοσχάρι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 5 λεπτά να πάρει μία βράση.

Προσθέτουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά και τα μπαχαρικά, τον πελτέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Μεταφέρουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα με το μοσχάρι.

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 2 ώρες. Αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με τον πουρέ μελιτζάνας.

Καλή σας όρεξη!