Αλήθεια, τι είναι το jet lag; Γιατί το παθαίνουμε και πόσο μας παίρνει να το ξεπεράσουμε; Σας δίνουμε 6 συμβουλές για το πώς θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα πριν ξεκινήσετε μια νέα εξερεύνηση στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ή τις παραλίες του Μαιάμι!

Γιατί παθαίνουμε jet lag;
Το ταξίδι σε διαφορετικές χρονικές ζώνες παίζει παιχνίδια με το βιολογικό μας ρολόι και τις ρυθμίσεις που αυτό έχει καθορίσει, π.χ. την αύξηση των επιπέδων ενεργητικότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή τον ύπνο τη νύχτα. Ο κιρκαδικός ρυθμός, όπως ονομάζεται αλλιώς, είναι συγχρονισμένος με τις περιστροφές της γης και απορρυθμίζεται όταν μέσα σε λίγες ώρες ταξιδεύουμε σε διαφορετικές χρονικές ζώνες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αϋπνία, εξάντληση, έλλειψη συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, δυσπεψία ή διάρροια. Αν αναρωτιέστε πόσος καιρός χρειάζεται για να ξεπεράσετε το τζετ λαγκ, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Επισήμως, για κάθε ώρα ταξιδιού θα χρειαστείτε περίπου μία ημέρα για να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες, το τζετ λαγκ όμως επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε οργανισμό.

1.Προσαρμοστείτε σιγά σιγά στο νέο σας πρόγραμμα
Αν ο ύπνος για εσάς είναι ρουτίνα, σκεφτείτε να χαλαρώσετε τα ωράριά σας λίγο καιρό πριν το μεγάλο ταξίδι. Ξεκινήστε σιγά-σιγά να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε μία-δυο ώρες νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με τη χρονική ζώνη του προορισμού σας, ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός σας σταδιακά την αλλαγή.

2. Μην ξενυχτίσετε το βράδυ πριν την πτήση
Πολλοί έχουμε σκεφτεί και άλλοι τόσοι το έχουμε πράξει, να μην κοιμηθούμε καθόλου πριν την προγραμματισμένη πτήση. Έχουμε στο μυαλό μας 9 ώρες ταξιδιού, οπότε τι καλύτερο από το να κοιμηθούμε στο αεροπλάνο. Λάθος τεράστιο! Χαρίστε στον εαυτό σας έναν γεμάτο ύπνο πριν την πτήση. Με το ν’ αλλάζετε το πρόγραμμά σας τελευταία στιγμή κάθε άλλο παρά βοηθάτε τον οργανισμό σας να προσαρμοστεί. Προετοιμαστείτε καλά για το ταξίδι σας ώστε ν’ αποφύγετε το άγχος της τελευταίας στιγμής, κάντε ένα ζεστό μπάνιο και κλείστε το κομπιούτερ. Όσο πιο ξεκούραστοι νιώθετε στην αρχή του ταξιδιού σας, τόσο περισσότερο αυξάνετε τις άμυνες του οργανισμού σας τη δύσκολη στιγμή.

3.Διαλέξτε να φτάσετε πρωί στον προορισμό σας!
Διαλέξτε η πτήση σας, να φτάνει πρψί στον προορισμό σας.Μια πτήση που φτάνει το πρωί δίνετε στο σώμα σας μια έξτρα ώθηση να συνηθίσει το νέο πρόγραμμα. Ο ενθουσιασμός της ανακάλυψης και η εξερεύνηση μιας νέας πόλης θα σας βοηθήσουν να μείνετε ξύπνιοι μέχρι να έρθει η ώρα να πάτε στο κρεβάτι σύμφωνα με τη νέα χρονική ζώνη. Όσο πιο σύντομα ξεκινήσετε να ρυθμίζετε τον ύπνο σας σύμφωνα με τη νέα ζώνη ώρας, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσετε το τζετ λαγκ.

4.Αποφύγετε το αλκοόλ πριν την πτήση
Είστε χαρούμενοι για το ταξίδι σας και θέλετε να το γιορτάστε πίνοντας κοκτέιλ στο αεροδρόμιο; Μην το κάνετε! Σίγουρα θα σας βγει ξινό, καθώς η αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ, σε συνδυασμό με την έξτρα κούραση απ’ την αλλαγή στο υψόμετρο αποτελούν μια καλή συνταγή για ενισχυμένο τζετ λαγκ.

5.Η καφείνη είναι σύμμαχος του Jet Lag
Oτιδήποτε περιέχει καφεΐνη είναι καλός σύμμαχος του τζετ λαγκ. Εκτός απ’ την αφυδάτωση που προκαλεί, η διεγερτική αυτή ουσία θα βοηθήσει στην απορρύθμιση του συστήματος και θα σας εμποδίσει ακόμα περισσότερο να συνέλθετε. Η διαρκής ενυδάτωση, απ’ την άλλη, βοηθά το σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα, γι’ αυτό κάντε υπομονή, και ρίξτε το στο νερό!

6. Να περπατάτε
Περπατάτε όσο πιο συχνά μπορείτε! Κάθε δυο ώρες κάντε την βόλτα σας στον διάδρομο της καμπίνας και κάνετε λίγο στρέτσινγκ ακόμα και στο κάθισμά σας. Πέρα απ’ το ότι αυτό σας προστατεύει απ’ την φλεβική θρόμβωση, η καλή κυκλοφορία του αίματος σας βοηθά να διατηρήσετε την ευεξία σας και να κρατήσετε το τζετ λαγκ σε επιθυμητή απόσταση.