Ανάλογα με τη διάθεσή σας, ένας σκύλος που σας ακολουθεί παντού μπορεί να είναι ενοχλητικός ή αξιολάτρευτος. Η συμπεριφορά προκαλεί επίσης σύγχυση αν δεν είστε ειδικός στη συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων. Γιατί όμως οι σκύλοι μας μάς ακολουθούν παντού κάθε στιγμή;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν σε μερικούς διαφορετικούς λόγους που εξηγούν το γιατί κάποιοι σκύλοι είναι συνέχεια γύρω από τους ιδιοκτήτες τους. Το ένα είναι η νοοτροπία της αγέλης που έχουν. Μπορεί η σκύλοι να έχουν εξημερωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά ακόμα θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη μιας αγέλης, όπως και οι πρόγονοί τους. Όταν δεν υπάρχουν άλλοι σκύλοι, η αγέλη τους είναι οι άνθρωποι. Αυτό το ένστικτό τους, είναι αυτό που τους κάνει να κοιτούν συνέχεια τι κάνετε και το ότι αποζητούν φυσική επαφή.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο δεσμός που υπάρχει ανάμεσα σε εσάς και τον σκύλο σας. Κουτάβια έως και έξι μηνών βρίσκουν αποτύπωμα στον άνθρωπο, όμοιο με εκείνο που έχουν από την μητέρα τους. Ακόμα και σκύλοι σε μεγαλύτερη ηλικία δένονται με ανθρώπους που τους φέρονται με αγάπη και αφοσίωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σκύλοι θα γίνουν η σκιά των ανθρώπων, καθώς τους βλέπουν σαν κάτι που τους δίνει εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Ένας ακόμα πιθανός λόγος είναι και το πως τους φέρεστε περισσότερο από τα φυσικά ένστικτά τους. Μια δημοφιλής τακτική εκπαίδευσης είναι η θετική ενίσχυση, δηλαδή η επιβράβευση ενός σκύλου με λιχουδιές και επαίνους όταν εκτελεί θετικές συμπεριφορές. Το θέμα είναι να βοηθήσετε τον σκύλο σας να συσχετίσει τις καλές συμπεριφορές με ανταμοιβές, αλλά μετά από λίγο, μπορεί να αρχίσει να συνδέει την παρουσία σας και με ανταμοιβές. Αυτό σημαίνει ότι αν ο σκύλος σας σας ακολουθεί, μπορεί να αναζητά λιχουδιές ή προσοχή. Ένας σκύλος που μας ακολουθεί παντού μπορεί κάποιες φορές να ενοχλεί, αλλά δεν πρόκειται για σημάδι προβλήματος. Αν είναι κάτι, είναι ότι ο σκύλος σας σας βλέπει με θετικό συναίσθημα. Οπότε απολαύστε την αυξημένη συντροφικότητα και όταν χρειαστεί, θα βρείτε και λίγο χρόνο μόνοι σας.