Ήξερες ότι είμαστε γενετικά προκαθορισμένοι να μας αρέσει η γλυκιά γεύση; Μελέτες που έχουν γίνει σε νεογνά δείχνουν ότι γεννιόμαστε με μια έμφυτη τάση να μας αρέσουν οι γλυκιές γεύσεις!

Σε αυτή τη ζωή οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνους που αγαπούν τα γλυκά και σε εκείνους που… δεν ξέρουν τι χάνουν! Κι αν αυτός ο διαχωρισμός ακούγεται απόλυτος, είναι γιατί το γλυκό δεν είναι ανάγκη αλλά γευστική απόλαυση που δημιουργεί μικρές εκρήξεις σε κάθε εκατοστό του ουρανίσκου σου! Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρεις όλα όσα δεν ήξερες για τα γλυκά και θέλεις να μάθεις, αλλά και τα πιο αξιόλογα μέρη για γλυκό στον Πειραιά, που αξίζουν να τα επισκεφθείς. Με τη σπιτική φροντίδα να κυριαρχεί, στα εργαστήρια αυτών των ζαχαροπλαστείων δεν θα βρεις τίποτα έτοιμο, τίποτα τεχνητό, τίποτα που δεν φτιάχνεται από την αρχή! Από κλασικά σιροπιαστά μέχρι εντυπωσιακές τούρτες με ζαχαρόπαστα και από χειροποίητο παγωτό μέχρι λαχταριστές τούρτες παγωτού και γλυκά χωρίς ζάχαρη, τα ζαχαροπλαστεία της πόλης προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διατροφική συνήθεια. Το μόνο που μένει είναι να επιλέξεις αυτό που σου προκαλεί τη μεγαλύτερη λαχτάρα. Κι αυτή η επιλογή είναι ίσως το πιο ευχάριστο δίλημμα που έχεις να αντιμετωπίσεις…

ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

1. Αποκαλύφθηκε ότι η σοκολάτα βελτιώνει την οπτική-χωρική μνήμη και οργάνωση του εγκεφάλου, τη μνήμη εργασίας, τη διαδικασία σάρωσης και παρακολούθησης, και τον προσανατολισμό. Επίσης, βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του γύρω περιβάλλοντος, στην κατανόηση της ανάγνωσης και στην εκλογίκευση.

2. Το «μαύρο sapote» ή αλλιώς «Diospyros digyna» είναι ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον τροπικό φρούτο γνωστό σε περιοχές όπως ανατολικό Μεξικό, κεντρική Αμερική, Φλόριντα και Χαβάη όπου το κλίμα το βοηθά να ευδοκιμήσει. Είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός φρούτου και επιδορπίου που ξαφνιάζει ευχάριστα γιατί περιέχει τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από το πορτοκάλι και είναι χαμηλό σε λιπαρά. Το αποκαλούν και φρούτο «σοκολατένια πουτίγκα» αφού έχει γεύση σοκολάτας.

3. Η κατανάλωση σοκολάτας και ιδιαίτερα σοκολάτας που περιέχει ποσοστό κακάο 70% ή υψηλότερο μπορεί να κάνει πολύ καλό στα μαλλιά, καθώς έχει υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών.

4. Οι Ευρωπαίοι τρώνε πολλή σοκολάτα. Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% της σοκολάτας που καταναλώνει ο πλανήτης ετησίως με την Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία να είναι υψηλότερα στη λίστα.

5. Στην εποχή των Μάγια, οι καρποί κακάο χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα, καθώς θεωρούνταν υψηλότερης αξίας από τον χρυσό. Η καλλιέργεια των κακαόδενδρων ήταν περιορισμένη και ελεγχόμενη,ώστε να μην πέφτει η ανταλλακτική αξία των καρπών.

6. Χρειάζονται περίπου 400 καρποί κακάο για να φτιαχτούν 500 γρ. Σοκολάτα ενώ κάθε κακαόδενδρο παράγει περίπου 2.500 καρπούς.

7. Σύμφωνα με το BBC, μια ιατρική έρευνα απέδειξε ότι η σοκολάτα μπορεί να ενεργοποιήσει ορισμένα σημεία του εγκεφάλου και εκείνος να εκκρίνει περισσότερες ενδορφίνες από ένα παθιασμένο φιλί αλλά και ότι αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς περισσότερο απ’ το φιλί!

8. Η πρώτη πλάκα σοκολάτας -όπως τις ξέρουμε σήμερα- δημιουργήθηκε από τον Joseph Fry με τη βοήθεια του γιού του και την έφτιαξαν με βούτυρο κακάο, σκόνη κακάο και ζάχαρη.

9. Το πρώτο σοκολατούχο γάλα φτιάχτηκε στη Τζαμάικα, γύρω στα 1700. Ο Ιρλανδός βοτανολόγος Hans Sloane έβρισκε το ρόφημα κακάο που του έδιναν οι ντόπιοι εξαιρετικά δυνατό για το στομάχι του κι έτσι δοκίμασε να το αναμείξει με γάλα.

10. Η μυρωδιά της σοκολάτας σε χαλαρώνει. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Essex, οι άνθρωποι είναι πιο ήρεμοι, συγκεντρωμένοι και συγκρατούν περισσότερες πληροφορίες όταν υπάρχει στον αέρα μυρωδιά από σοκολάτα.

ΥΓΙΕΙΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ

Συγκεντρώσαμε 3 τεχνικές για να αναβαθμίσεις τα γλυκά σου και έτσι πέρα από απόλαυση να σου προσφέρουν και θρεπτικά στοιχεία.

ΩΡΙΜΑ ΦΡΟΥΤΑ

Τα περισσότερα φρούτα έχουν από μόνα τους γλυκιά γεύση. Αν όμως τα αφήσεις να ωριμάσουν λίγο περισσότερο τότε μπορούν πολύ εύκολα να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη σε πολλά από τα γλυκά. Ιδιαίτερα η μπανάνα και το μήλο είναι φρούτα που ταιριάζουν στις περισσότερες συνταγές. Τι κερδίζεις; Βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά που σίγουρα δεν θα βρεις στη ζάχαρη!

ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ Η ΣΤΑΦΙΔΕΣ Η ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να λειτουργήσουν επίσης ως ένα φυσικό γλυκαντικό για τα σπιτικά γλυκά. Είναι καλή πηγή μαγνησίου, βιταμίνη B6 και καλίου. Πλούσια σε φυτικές ίνες αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για τη χλωρίδα του εντέρου μας. Μπορούν να συνδυαστούν με ένα φρέσκο φρούτο σε ένα γλυκό και να δώσουν αυτή τη γλυκιά αλλά και καραμελένια γεύση. Προσοχή στα αποξηραμένα φρούτα χρειάζεται καθώς μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και φυτικά έλαια.

ΒΟΥΤΥΡΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

Ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια είναι τα βούτυρα ξηρών καρπών. Πλέον στην αγορά μπορείς να βρεις φιστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο, βούτυρο κάσιους, βούτυρο από φιστίκι Αιγίνης αλλά και πολλούς συνδυασμούς τους. Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι μια εξαιρετική λύση για να αναβαθμίσουν θρεπτικά το γλυκό σου αντικαθιστώντας το βούτυρο. Είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνες, σε μαγνήσιο και ασβέστιο, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε βιταμίνη Ε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΨΗΣΙΜΟ:

ΤΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ; Τα κέικ μου, μετά το ψήσιμο κολλάνε στη φόρμα. Γιατί; Όταν το κέικ είναι με βούτυρο, πριν ρίξεις το μείγμα στη φόρμα, να την έχεις βουτυρώσει καλά και αλευρώσει. Όταν είναι με λάδι, να την έχεις λαδώσει και αλευρώσει.