Σε ηλικία 80 ετών η Έλσα Περέτι (Elsa Peretti), ίσως η πιο επιτυχημένη σχεδιάστρια στο χώρο του κοσμήματος, έφυγε από τη ζωή.

«Elsa, ήσουν υπεύθυνη για μια επανάσταση. Η σχέση της Elsa με το στυλ και το φυσικό περιβάλλον ήταν τόσο βαθιά προσωπική και αντανακλάται στις δημιουργίες της.

Τα τελευταία 50 χρόνια η Elsa έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο πρωτοποριακά κοσμήματα και διακοσμητικά αντικείμενα και έχει εξερευνήσει τη φύση με το πνεύμα ενός επιστήμονα και το όραμα ενός γλύπτη»  σχολίασε για εκείνη εκπρόσωπος του οίκου Tiffany & Co, με τον οποίο και συνέδεσε την υπογραφή της η Peretti.

Η Elsa Peretti γεννήθηκε στη Φλωρεντία και μετακόμισε στην Ισπανία στα 60’s, όπου εργάστηκε ως μοντέλο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο της και πέταξε για τη Νέα Υόρκη όπου και ενσωματώθηκε γρήγορα στον κύκλο του Andy Warhol και του Roy Halston, ζώντας τις θρυλικές στιγμές του Studio 54.

Αξέχαστο έμεινε το Halloween του 1975, όταν φωτογραφήθηκε ως κουνελάκι του Playboy στο φακό του Helmut Newton.

Το πρώτο της κόσμημα που ανέβηκε στο catwalk ήταν για το show του οίκου Giorgio di Sant’ Angelo, για τον Roy Halston όμως είναι που σχεδίασε πολλά κοσμήματα και συσκευασίες αρωμάτων. Αυτός τη σύστησε στον οίκο Tiffany & Co., ξεκινώντας μια συνεργασία που διήρκεσε πενήντα χρόνια.

Το 1974 η Vogue έγραψε για την Elsa Peretti πως δημιούργησε ένα εθνικό πάθος για τα κοσμήματα, από τη Νέα Υόρκη, μέχρι την Καλιφόρνια.

Τα κοσμήματα της Elsa Peretti εξέφραζαν μια ποιητική διάθεση και μια αγάπη για τη φύση, η οποία και αποτελούσε διαρκή πηγή έμπνευσης.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, είχε ιδρύσει ένα ίδρυμα που υποστήριζε πρότζεκτ για τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον.