Μα, πείτε μου, όταν είδατε τη Frida και την πολύχρωμη τέχνη της, όταν συναντήσατε αυτή τη βροντερή θηλυκή φωνή του εικαστικού κόσμου, δεν νιώσατε σαν να σας μαγνητίζει το Μεξικό; Τώρα, η χώρα του πάθους, του καλού φαγητού και του ποτού, όλη στα πόδια σας, στην πιο όμορφη αυλή του Πειραιά!

«Αν δεν είμαστε τα χρώματά μας, τα αρώματά μας, ο λαός μας, τότε τι είμαστε; Τίποτα!», συναντά κανείς γραμμένο στην Casa Azul, το σπίτι –μουσείο πλέον- της Φρίντας Κάλο στο Μεξικό. Αυτή ακριβώς η φιλοσοφία κυριαρχεί και στο δικό μας «Che», του Πειραιά. Χείμαρρος από χρώματα, αρώματα και γεύσεις που μαγεύουν, σε ένα σκηνικό βγαλμένο σαν από ταινία γυρισμένη στην Λατινική Αμερική, με την επιβλητική Φρίντα να κατέχει ξεχωριστή θέση – σε ένα mural ύψους 14 μέτρων σχεδιασμένο από τον Παύλο Βεντούρη που διαλύει κάθε απορία για την «καταγωγή» του μαγαζιού. «Ξελογιάστρα». Αν μου ζητούσαν με μία λέξη να περιγράψω τη νέα αυτή αυλή της Καραΐσκου, που μας έχει ξετρελάνει όλους, θα ήταν αυτή. «Ξελογιάστρα». Βλέποντας τη απ’ έξω πριν καλά-καλά περάσεις το κατώφλι του «Che», σε συνεπαίρνει. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού στο βάθος μέσα σε λίγα μόνο βήματα συναντάς έναν σωστό παράδεισο σε ένα διατηρητέο κτίριο της δεκαετίας του ’20.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. O Τζίμης Αποστόλου, ως λάτρης της λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και πρώην ιδιοκτήτης του Viva Zapata, μαζί με τους Ιωσήφ και Στέλιο Καπετανάκη είναι τα μυαλά πίσω από τη σύλληψη αυτής της ιδέας. Φωτισμός που ξελογιάζει, πολύχρωμα πλακάκια στο πάτωμα, τραπέζια ζωγραφισμένα στο χέρι, καθίσματα ντυμένα με έθνικ υφάσματα και φυσικά ένα tiki bar στημένο στα αριστερά σου, αφού μπεις στην αυλή, φτιαγμένο από πραγματικό μπαμπού… όλα περίτεχνα βαλμένα για να σε ταξιδεύουν σε διαφορετικές γωνιές της Λατινικής Αμερικής.

Με το ίδιο εκρηκτικό αυτό ύφος όμως, φτιάχτηκε και το μενού… Διά χειρός Δημήτρη Φέτση, ξεκινήστε τη μέρα σας με τηγανητά αυγά με τσορίθο, quesadillas ή μπέργκερ με ψωμί από ρίζα γιούκα. Φυσικά μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε και το κυρίως μενού… Ceviche χταπόδι/γαρίδα και γάλα καρύδας, enchiladas με κοτόπουλο, άγρια μανιτάρια με πουρέ μωβ πατάτας, καμμένο tallegio, παέγια θαλασσινών με καλαμάρι, χταπόδι, μύδια, καψαλισμένο πεκορίνο και αφρό σέλερι, κοτόπουλο στα κάρβουνα με μαύρη γιούκα, chimichurri και πικάντικο καλαμπόκι, κότσι χοιρινό σε αβοκάντο chile butter με νιόκι γλυκοπατάτας, black butter και taleggio ή διάφραγμα USA BLACK ANGUS με butter miso, καπνιστή πάπρικα, διάφορες ρίζες και όσπρια. Μη ξερογλύφεστε δεν τελειώσαμε ακόμα. Τα παραπάνω, επιβάλλεται να τα συνοδεύσετε με κάποιο από τα cocktails της εκτενής λίστας, που έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Φιλιππίδης. Δοκιμάστε το Night of the living dead με παλαιωμένα ρούμια Αγ. Δομίνικου, Παναμά και Μπαρμπάντος, χειροποίητο σιρόπι ιβίσκου Καραϊβικής και μπαχαρικών, φρέσκο χυμό lime και λικέρ πορτοκάλι, το Colibri με blend λευκής τεκίλας με mezcal, φρέσκο χυμό lime και σαγκουίνι, μέλι βιολογικής αγαύης και χειροποίητη λεμονάδα από ελαιοζάχαρα εσπεριδοειδών με ανθό αλατιού ή το ομώνυμο Che με λευκή τεκίλα αρωματισμένη με πιπεριά Chipotle, Campari αρωματισμένο με κόκκους καφέ και γλυκό αφρώδη οίνο.

«Che Cocina y Barra Sudamericana» Καραΐσκου 151, Πειραιάς. Τ: 2104296660 FB: Che Cocina y Barra Sudamericana Instagram: che_piraeus. www.cherestaurant.gr