Η κτηνίατρος, Ελένη Ραμαντάνη, σημειώνει γιατί είναι σημαντικό να μην αμελείται και εξηγεί πώς να την φροντίζουμε!

Η καλή στοματική υγιεινή δεν αποτελεί προαιρετική διαδικασία αλλά είναι απαραίτητη και αποτελεί καθήκον των ιδιοκτητών απέναντι στα κατοικίδια τους, μιας και είναι αναπόσπαστο μέρος της απαραίτητης φροντίδας τους.

Άσχημη ανάσα, αποχρωματισμός των δοντιών προς το κίτρινο ή το καφέ χρώμα, αλλά και πόνος κατά τη μάσηση είναι μερικά από τα πρώιμα συμπτώματα μιας φτωχής στοματικής υγιεινής, ενώ σύμφωνα με έρευνες μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών περισσότερα από το 70% των κατοικίδιων ζώων παρουσιάζουν σημεία περιοδοντικής νόσου που μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές παθήσεις, δυσχέρεια στη λήψη τροφής με συνέπεια τον υποσιτισμό, απώλεια δοντιών ακόμη και καρδιακή νόσο!

Η πρόληψη ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι η καλύτερη θεραπεία. Με την βοήθεια της κτηνιάτρου, Ελένης Ραμαντάνη, πάμε να δούμε βήμα-βήμα τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να προστατεύσουμε όχι μόνο τα δόντια, αλλά και τη συνολική υγεία του κατοικιδίου μας!

Η επίσκεψη στον γιατρό για καθαρισμό είναι απαραίτητη!

Όχι ο καθαρισμός των δοντιών, δεν είναι μόνο δικό σας «προνόμιο»! Οι τετράποδοι φίλοι μας, πρέπει να ακολουθούν ακριβώς την ίδια διαδικασία… Συγκεκριμένα, ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει (αφού φυσικά πρώτα κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος και δείξουν ότι μπορεί να υποβληθεί σε αναισθησία), να τον επισκεφθείτε με το σκύλο σας για καθαρισμό του στόματός του! Πρόκειται για μία διαδικασία σύντομη και απόλυτα ασφαλή, με την βοήθεια ενός υπερηχητικού οργάνου το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να διαχωρίσει την πλάκα από τα δόντια. Έπειτα, ακριβώς όπως στον ανθρώπινο καθαρισμό, θα περαστεί γυαλιστικό για αστραφτερό «χαμόγελο»! Έπειτα, ανάλογα και με την περίπτωση του ασθενούς χορηγούνται αντιβιοτικά για λίγες μόνο μέρες.

 

Πως καθαρίζουμε τα δόντια του στο σπίτι;

 Το άλφα και το ωμέγα σε αυτή τη διαδικασία είναι να την ξεκινήσετε από όταν το κατοικίδιό σας θα είναι μικρό σε ηλικία, προκειμένου να τη συνηθίσει.

Έπειτα κάποια βασικά tips είναι:

  • Ειδική οδοντόβουρτσα αλλά και οδοντόκρεμα θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα.
  • Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά τζελ που αποκαθιστούν την καθαριότητα των δοντιών αλλά επίσης προλαμβάνουν και την εμφάνιση πλάκας και ουλίτιδας.
  • Χρησιμοποιείτε οδοντικά παιχνίδια. Πρόκειται για παιχνίδια που προάγουν την καλή υγεία των δοντιών καθώς παράλληλα με το παιχνίδι καθαρίζουν. Μπάλες με προεξοχές, σχοινιά, κόμποι, κόμποι με spray αλλά και παιχνίδια με ενσωματωμένα βουρτσάκια, είναι μόνο μερικά από αυτά.
  • Προτίμησε συμπληρωματικά οδοντικές λιχουδιές. Στικς, μπουκίτσες αλλά και ενζυμικά chews είναι κάποιες από αυτές.
  • Καταλληλότερες ώρες είναι όταν νυστάζει ή μόλις έχει ξυπνήσει ώστε να είναι ήρεμο.
  • Το πιο βολικό σημείο για αυτή τη διαδικασία είναι πάντοτε η αγκαλιά του αφεντικού του!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Κτηνιατρική Κλινική της Ελένης Ραμαντάνη, η οποία λειτουργεί 24/7.


Ακτή Τρύφωνος Μουτσοπούλου 52, Πειραιάς.

Τ: 2104523632

Mob: 6948500656

E-mail: eleni-ram@hotmail.com

www.ktiniatreio-peiraias.gr