Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που προκαλούν το φούσκωμα είναι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, τροφών πλούσιες σε λιπαρά ή συσσώρευση αερίων στην περιοχή της κοιλιάς, λόγω μάσησης τσίχλας ή κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.

Αυτή την περίοδο νιώθετε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση; Είναι καλοκαίρι και στις διακοπές έχετε κάνει κάποιες… παρασπονδίες παραπάνω; Ευτυχώς υπάρχουν τροφές οι οποίες «προστατεύουν» το πεπτικό σύστημα και το βοηθούν να ανακουφιστεί.

Μπανάνες

Μπορεί να μην σου γεμίζει το μάτι, η μπανάνα όμως είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που δρουν ενάντια στο φούσκωμα. Παράλληλα, περιέχει ποτάσιο το οποίο ρυθμίζει την καταράτηση υγρών και με αυτόν τον τρόπο μειώνει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό και κατά συνέπεια το ενοχλητικό πρήξιμο στηνκοιλιά.

Πράσινο τσάι

Γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες, το πράσινο τσάι ενδείκνυται για τους στομαχικούς πόνους. Περιέχει κατεχίνες που συμβάλλουν στη μείωση του φουσκώματος, ενώ ενδυναμώνει και τον μεταβολισμό. Ιδανικό είναι να αποφεύγεις το παγωμένο τσάι, όταν νιώθεις φουσκωμένη, επειδή ο πάγος προκαλεί σπασμούς στο πεπτικό σύστημα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι βοηθά το πεπτικό σύστημα να απορροφήσει και να διασπάσει καλύτερα τις τροφές. Είναι πλούσιο σε ενεργά βακτήρια, τα οποία επιβιώνουν στον πεπτικό σωλήνα και τον βοηθούν να «καθαρίσει». Τα καλά βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι, ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας, επίσης, όσους ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα.

Αγγούρι

Δροσερό και πλούσιο σε νερό συμβάλλει θετικά στον πόνο του στομάχου και το φούσκωμα. Η κατανάλωσή του ενυδατώνει τον οργανισμό και είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά διουρητικά, συμβάλλοντας έτσι και στην αποβολή νατρίου από τον οργανισμό.

Ακτινίδιο

Πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το ακτινίδιο περιέχει επίσης ένα ένζυο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πέψη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών (τροφές που συχνά ευθύνονται για το φούσκωμα στο στομάχι). Συμφωνα με πρόσφατη μελέτη όσοι κατανάλωναν ακτινίδια για τέσσερις εβδομάδες εμφάνισαν λιγότερο συχνά συμπτώματα πρηξίματος στο στομάχι.