Είσαι ορκισμένη tea lover; Τότε το πιθανότερο είναι ότι το έχεις ήδη στο ντουλάπι σου. Το rooibos έχει τις ρίζες του στη Νότιο Αφρική και είναι ένα κόκκινο τσάι με ένα σύνολο γεύσεων και αισθήσεων. Μπορείς να το βρεις σε διάφορα καταστήματα για να το απολαμβάνεις στο σπίτι ή έτοιμο σε μαγαζιά. Το πίνεις σκέτο με νερό ή προσθέτεις γάλα. Ας αφήσουμε όμως για λίγο στην άκρη τη γεύση του κόκκινου τσαγιού και ας μελετήσουμε τα οφέλη του!

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το τσάι rooibos περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά με την οξειδωμένη εκδοχή του να περιέχει υψηλότερα επίπεδα από την κόκκινη οξειδωμένη. Κάποια από τα πιο αξιοσημείωτα αντιοξειδωτικά είναι η κουερσετίνη και ασπαλαθίνη. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, επειδή καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, ο σκοπός των οποίων είναι να βλάψουν τα κύτταρά μας. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας σε ζώα έδειξε ότι το τσάι rooibos μπορεί να βελτιώσει την αντιοξειδωτική κατάσταση του ήπατος.

Δεν έχει καφεΐνη

Το τσάι rooibos δεν έχει καφεΐνη, οπότε αποτελεί την καλύτερη επιλογή για παιδιά, εγκύους και για όσους παρουσιάζουν ευαισθησία σε αυτή. Αν και η καφεΐνη διαθέτει και αυτή κάποια οφέλη, δεν μπορούν όλοι να την καταναλώσουν με ασφάλεια. Μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον ύπνο, να επιδεινώσει το άγχος και να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυπαλμίες και τρέμουλο.

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό

Το τσάι rooibos επιδρά θετικά στο ανοσοποιητικό, προλαμβάνοντας αλλεργίες αλλά και πιο σοβαρές ασθένειες. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες πάνω στο θέμα.

Διαχείριση βάρους

Το τσάι rooibos δεν έχει καν θερμίδες, οπότε αποτελεί άριστη επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν αυτό που έχουν. Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνα του 2014, το τσάι rooibos ωφελεί τη διαχείριση βάρους, αυξάνοντας τα επίπεδα της λεπτίνης. Η λεπτίνη μια ορμόνη που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής και στέλνει σήματα κορεσμού.

Καταπολεμά τις ρυτίδες

Αν εφαρμόσουμε τοπικά κόκκινο τσάι rooibos, μπορούμε να βελτιώσουμε την εμφάνιση της επιδερμίδας μας, μειώνοντας τις ρυτίδες, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2010 συνέκρινε καλλυντικά από εκχυλίσματα βοτάνων σε μορφή τζελ. Τα εκχυλίσματα ήταν τζίνγκο, σόγια και ένα μείγμα τσαγιού και rooibos. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το μείγμα τσαγιού και rooibos ήταν πιο αποτελεσματικά ως προς τη μείωση των ρυτίδων, ενώ το τζίνγκο ήταν καλύτερο ενυδατικό.