Αποτελεί την πιο διάσημη γιορτή σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια ερωτευμένοι γιορτάζουν χαρίζοντας λουλούδια και αρκουδάκια! Τι όμως δεν γνωρίζουμε γι’αυτή τη γιορτή;

Από πού προέρχεται η Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου
Η ακριβής προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είχε αρχίσει με αφορμή μιας παλιάς ρωμαϊκής γιορτής, η οποία είναι γνωστή ως Λουπερκάλια (Lupercalia). Αυτή η γιορτή γιορταζόταν από 13 έως 15 Φεβρουαρίου και περιλάμβανε σφαγή ζώων, παντρολογήματα και μια τελετουργία… γονιμότητας.Μια άλλη εκδοχή είναι πως τον 3ο αιώνα, ο αυτοκράτορας Κλαύδιος ΙΙ εκτέλεσε στις 14 Φεβρουαρίου δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν και οι δύο το όνομα Βαλεντίνος. Το μαρτύριο τους έλαχε τιμής από την Καθολική Εκκλησία με τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Ποιοι διάσημοι γεννήθηκαν του Αγίου Βαλεντίνου
Αλήθεια εσείς γνωρίζατε ποιοι διάσημοι έχουν γεννηθεί την ημέρα των ερωτευμένων; Εμείς βρήκαμε κάποιους όπως ο Christopher Sholes, εφευρέτη της γραφομηχανής, τον Gregory Hines, Αμερικανού τραγουδιστή και ηθοποιού, τον Michael Bloomberg, πρώην δημάρχος της Νέας Υόρκης, τον Frederick Douglass, του Αφροαμερικανού που εναντιώθηκε στον θεσμό της θανατικής ποινής, τον George Washington Gale Ferris, μηχανικού και εφευρέτη της γνωστής μας ρόδας του λούνα παρκ και τον Rob Thomas, τραγουδιστή του ποπ συγκροτήματος Matchbox Twenty.

Τα τρελά νούμερα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου είναι ουσιαστικά μια τεράστια «επιχείρηση» με ετήσιο τζίρο που αγγίζει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια! Από αυτά, τα 4,5 δισεκατομμύρια δαπανώνται για κοσμήματα, τα 4,4 δισ. για δείπνο σε εστιατόρια, τα 1,98 δισ. για λουλούδια και τα 1,14 δισ. για ευχετήριες κάρτες. Τα υπόλοιπο δαπανώνται για γλυκά και ρούχα. Κατά μέσο όρο, ένας άνδρας στις ΗΠΑ ξοδεύει περίπου 196 δολάρια για την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου, ενώ μια γυναίκα 100 δολάρια. Οι νέοι ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσό, περίπου 234 δολάρια.

Σε ποιες χώρες έχει απαγορευτεί ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου;
Έχοντας στο μυαλό τους ότι η «ημέρα των ερωτευμένων» ενθαρρύνει το περιστασιακό και εκτός γάμου σεξ και την κατανάλωση αλκοόλ, έξι χώρες απαγορεύουν τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτές είναι: η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και η Ινδία. Επίσης, η επαρχία Μπέλγκοροντ (Belgorod) στη Ρωσία απαγόρευσε την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου το 2011. Και τέλος, το 2013, δύο σχολεία στην Φλόριντα των ΗΠΑ απαγόρευσαν τις ανταλλαγές δώρων για την συγκεκριμένη ημέρα.