Κάθε μέρα και κάτι αλλάζει. Η πανδημία φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητά μας. Δείτε την παρακάτω εικόνα και αναρωτηθείτε, θα το περίμενε ποτέ κανείς αυτό; Είχε περάσει έστω και από του νου κανενός ότι η αγκαλιά το 2021 ίσως και να μοιάζει για ορισμένους κάπως έτσι;

Και μπορεί οι πρώτες σκέψεις όλων μας να είναι πεσιμιστικές, πάρτε μια βαθιά ανάσα όμως και αναρωτηθείτε, όσα μέτρα και αν χρειαστεί ακόμη να πάρουμε, όσα γάντια ή μάσκες και αν πρέπει να φοράμε, την αίσθηση πληρότητας που μας διακατέχει όταν αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας μπορεί κανείς να μας την πάρει;

Φυσικά και όχι! Για αυτό βαστάτε γερά και αγκαλιαστείτε! Τώρα περισσότερο από ποτέ, αγκαλιαστείτε! Γιατί η αγκαλιά είναι φάρμακο, είναι συντροφιά, είναι ασφάλεια, είναι ανθρωπιά, είναι όσα θες να πεις αλλά δεν μπορείς, είναι τόσα πολλά που μέχρι και Παγκόσμια Ημέρα έγινε για να μας θυμίζει τη σημαντικότητα που κρύβει αυτή η μορφή έκφρασης συναισθημάτων! Η ιδέα μάλιστα λέγεται πως προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.

Μία αγκαλιά, τόσα οφέλη!

Ίσως σου φαίνεται περιττή κάποιες φορές αλλά η αγκαλιά έχει απίστευτη “δύναμη”, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Και αυτό γιατί μπορεί συμβάλλει πολλαπλά τονώνοντας το ανοσοποιητικό σου σύστημα, βοηθώντας να διατηρηθεί η καρδιά σου υγιής, ενισχύει τη μείωση του αισθήματος της μοναξιάς και, φυσικά, το οφθαλμοφανές – σε φέρνει πιο κοντά με άλλους ανθρώπους.

Mία αγκαλιά την ημέρα… τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ, αφού μελέτησαν τη σχέση της αγκαλιάς με τη γρίπη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πολύ αγκαλιάζεσαι τόσο πιο δύσκολα εμφανίζεις συμπτώματα κρυώματος ή γρίπης. Ενώ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Science, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσεις, και μάλιστα εμφανίζοντας πιο βαριά συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος αν δε λαμβάνεις συχνά τρυφερές αγκαλιές από τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

10 δευτερόλεπτα αρκούν!

Κι όμως 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να αλλάξουν τόσα πράγματα μέσα σου: να πέσει η αρτηριακή πίεση, να μειωθούν οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας. Άρα, μην αφήνεις καμία ευκαιρία να πηγαίνει ανεκμετάλλευτη, επειδή βιάζεσαι ή γιατί “έχεις πολλά στο μυαλό σου” ή γιατί τρέχεις με τις υποχρεώσεις σου! Πάντα υπάρχουν τουλάχιστον 10″ για μία αγκαλίτσα, έτσι;

Η οικειότητα βοηθάει!

Ερευνητές διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αμερικής συμφωνούν ότι μία αγκαλιά, με άτομα που μας είναι οικεία, μας βοηθάει να ηρεμήσουμε, να νιώσουμε ασφαλείς και να αποβάλλουμε την ένταση και το στρες. Άρα όταν έρχονται τα παιδιά σου να σε αγκαλιάσουν την ώρα που μαγειρεύεις, σταμάτα (όπως είπαμε πιο πάνω 10” αρκούν) και κάν’ τους μία μεγάλη αγκαλιά! Θα δεις, θα σου δώσει τεράστια δύναμη!

Μία ουσιαστική ανθρώπινη σχέση με οφέλη!

Αγκαλιάζοντας κάποιον, αισθάνεσαι αυτομάτως πιο κοντά στο πρόσωπο αυτό, αναπτύσσεις – έστω και στιγμιαία – μία ουσιαστική ανθρώπινη σχέση και νιώθεις πιο δυνατός και λιγότερο μόνoς. Μια αγκαλιά έχει θετική επίδραση στην ψυχολογική σου κατάσταση και καταπολεμά το στρες, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σου να λειτουργεί καλύτερα και να απωθεί αποτελεσματικότερα τους παθογόνους εισβολείς.

Όσο πιο μεγάλη η ηλικία τόσο μεγαλύτερη ανάγκη για αγκαλιά!

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Οχάιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει τόσο περισσότερο έχει ανάγκη από μία αγκαλιά, καθώς η σωματική και η ψυχική του υγεία γίνεται όλο και πιο εύθραυστη. Οπότε πάρε τον παππού και τη γιαγιά μία σφιχτή – ε, καλά όχι και τόσο σφιχτή – αγκαλιά και να δείς πόσο καλύτερα θα νιώσουν! Σίγουρα, θα δεις ένα τεράστιο χαμόγελο να σχηματίζεται στο πρόσωπό τους, και αυτό συνοψίζει όλα τα παραπάνω.