Ακούγοντας για ρυτίδες ή ακόμη βλέποντας τες ένα συναίσθημα επικρατεί, αυτό του πανικού! Άντρες και γυναίκες βλέποντας τα σημάδια του χρόνου χαραγμένα πάνω τους τρομάζουν και αναπολούν τα χρόνια της… νιότης. Μια λύση είναι οι κρέμες αλλά και κάθε μέσο που μπορεί να τις εξαφανίσει. Τι ισχύει όμως απ’όσα διαβάζουμε και ακούμε και τι είναι μύθος;

Μύθος
Για να αποφύγετε τις ρυτίδες του προσώπου πρέπει να τονίζετε και να εξασκείτε τους μύες του προσώπου.

Τι ισχύει στ’ αλήθεια;
Η άσκηση των μυών του προσώπου μπορεί μεν να βοηθήσει στην πρόληψη για χαλάρωση στο λαιμό και στο σαγόνι, αλλά δεν θα αποτρέψει τις ρυτίδες του προσώπου. Αντίθετα, η υπερβολική δράση των μυών στο άνω πρόσωπο μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη αύξηση των γραμμών γύρω από τα μάτια και το μέτωπο.

Μύθος
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, ο τόνος και ρέγγα μπορεί να αποτρέψει το δέρμα από τη γήρανση.

Τι ισχύει στ’ αλήθεια;
Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών με υψηλά επίπεδα Ω3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στην καρδιά. Όμως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά εάν ηκατανάλωση ψαριών είναι πραγματικά καλή για το δέρμα σα ςή όχι

Μύθος
Η ενυδάτωση του προσώπου θα αποτρέψει την εμφάνιση ρυτίδων.

Τι ισχύει στ’ αλήθεια;
Η καθημερινή χρήση ενυδατικής κρέμας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την πρόληψη των ρυτίδων. Παρόλα αυτά δεν σταματάτα πολλά στοιχεία που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα του δέρματος για την πρόληψη των ρυτίδων.

Μύθος
Η λήψη βιταμίνης C και η χρήση κρεμών που περιέχουν βιταμίνη C μπορεί να ανανεώσουν το δέρμα.

Τι ισχύει στ’αλήθεια;
Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη πως ανανεώνει το δέρμα ή μειώνει τις ρυτίδες. Επίσης, κάποιες αντιγηραντικές κρέμες που περιέχουν βιταμίνη C, δεν είναι πάντα σταθερές καθώς η βιταμίνη δεν εισχωρεί πάντα επιτυχώς στο δέρμα.

Μύθος
Δεν σχηματίζονται ρυτίδες όταν δεν εκτίθεστε στον ήλιο.

Τι ισχύει στ’αλήθεια;
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι ρυτίδες σχηματίζονται από πολλούς παράγοντες εκτός του ήλιου, όπως το κάπνισμα αλλά και συνήθεις εκφράσεις.

Μύθος
Με τις αντιρυτιδικές κρέμες μπορείτε να απομακρύνετε μια ρυτίδα.

Τι ισχύει στ’αλήθεια;
Αν και οι κρέμες αυτές μπορούν να έχουν απίστευτα αποτελέσματα με τις ρυτίδες, δεν τις απομακρύνουν τελείως. Με προσεκτική, μακροχρόνια χρήση, μπορείτε να μειώσετε στο ελάχιστο τις διαστάσεις μιας ρυτίδας. Επίσης μπορείτε να αποτρέψετε την αύξησή της. Παρόλα αυτά δεν γίνεται να την εξαφανίσετε.