Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο θρόνο. Το 1952, ήταν μόλις 25 ετών, νέα μητέρα και σύζυγος, όταν πέθανε ο πατέρας της, ο βασιλιάς Γεώργιος VI και ανέβηκε στο θρόνο. Δεν ήταν προορισμένη να γίνει βασίλισσα. Ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν όταν ο θείος της, ο βασιλιάς Εδουάρδος VIII, παραιτήθηκε από το στέμμα και τον διαδέχτηκε ο πατέρας της, ο βασιλιάς Γεώργιος VI. Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν τότε μόλις 10 ετών.

Ποια ήταν όμως τα μυστικά της;

Δεν πήγε σχολείο

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν πήγε ποτέ στο σχολείο αλλά διδάχθηκε στο σπίτι από τους καλύτερους δασκάλους της Βρετανίας. Η ίδια παρακολούθησε συνταγματική ιστορία και νομική ως προετοιμασία για τον μελλοντικό της ρόλο και πήρε μαθήματα θεολογίας από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ. Διδάχθηκε επίσης από τον αντιπρόεδρο του Eton College.

Υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Εντάχθηκε στην Βοηθητική Εδαφική Υπηρεσία το 1945, όπου εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός. Ήταν η πρώτη γυναίκα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας που εντάχθηκε στις Ένοπλες Υπηρεσίες ως ενεργό μέλος πλήρους απασχόλησης.

Γνώρισε τον Πρίγκιπα Φίλιππο όταν ήταν 8 ετών

Παρότι παρακολούθησαν πολλές κοινές εκδηλώσεις ως μικρά παιδιά, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘και ο Πρίγκιπας Φίλιππος συναντήθηκαν επίσημα το 1934 στο γάμο της Πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του Πρίγκιπα Τζωρτζ, Δούκα του Κεντ.

Δεν είχε άδεια οδήγησης, πινακίδες κυκλοφορίας ή διαβατήριο

Δεδομένου ότι όλα τα βρετανικά διαβατήρια εκδίδονται στο όνομα της βασίλισσας, η ίδια δεν χρειαζόταν, ούτε διέθετε κάποιο διαβατήριο για να ταξιδεύει. Επίσης, δεν είχε άδεια οδήγησης ή πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό της. 

Της ανήκαν κύκνοι, δελφίνια και φάλαινες

Όλοι οι κύκνοι που βρίσκονται στον Τάμεση ποταμό ήταν υπό την ιδιοκτησία της, ενώ το ίδιο ισχύει για όλα τα δελφίνια και τις φάλαινες που βρίσκονται στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Της ανήκε ο Πύργος του Λονδίνου

Ο Πύργος του Λονδίνου, που χτίστηκε από τον Ουίλιαμ τον Κατακτητή το 1070, φιλοξενεί το Crown Jewels και ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Το επίσημο όνομά του είναι το Βασιλικό Παλάτι της Αυτού Μεγαλειότητας και το Φρούριο του Πύργου του Λονδίνου. Ο Πύργος διαθέτει ένα κοπάδι επτά κορακιών (σύμφωνα με το μύθο, το βασίλειο και ο Πύργος του Λονδίνου θα πέσουν αν έξι κοράκια εγκαταλείψουν ποτέ το φρούριο), το οποίο πιθανώς ανήκε επίσης στη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Είχε το δικό της ATM

Η Βασίλισσα διέθετε ιδιωτικό ATM στο υπόγειο του Buckingham Palace, χάρη στην τράπεζα Coutts. Είναι διαθέσιμο σε μέλη της βασιλικής οικογένειας και είναι απίθανο να μείνει χωρίς χρήματα…

Είχε χρυσό δίσκο

Η Βασίλισσα είχε στην κατοχή της ένα χρυσό δίσκο χωρίς να έχει τραγουδήσει ούτε μια νότα στη ζωή της, μετά από την ηχογράφηση μιας συναυλίας για τον εορτασμό του Χρυσού Ιωβηλαίου της το 2002, τα 50 χρόνια δηλαδή από την άνοδό της στο θρόνο. Μάλιστα πουλήθηκαν 100.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της. Αυτό την έκανε το πρώτο μέλος της Βασιλικής Οικογένειας που κέρδισε χρυσό δίσκο. Με τίτλο «Party at the Palace», η συναυλία είχε μερικά από τα μεγαλύτερα φωνητικά ταλέντα, όπως Elton John, Eric Clapton, Phil Collins, Paul McCartney και Annie Lennox.

Διέθετε περισσότερα από 150.000 έργα τέχνης

Η Βασιλική Συλλογή, μια τεράστια συλλογή τέχνης που διέθετε η Βασίλισσα, περιλαμβάνει 150.000 έργα ζωγραφικής από τους Rubens, Rembrandt, Titian και Raphael. Είναι μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές τέχνης στον κόσμο και μία από τις τελευταίες μεγάλες ευρωπαϊκές βασιλικές συλλογές που παραμένουν άθικτες. Μερικά από αυτά τα έργα βρίσκονται σε μουσεία και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ άλλα εκτίθενται σε βασιλικά παλάτια και κτήματα.

Είχε 4 ρεκόρ Guinness

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ σε τέσσερις τουλάχιστον κατηγορίες. Στις 21 Δεκεμβρίου 2007, πήρε το ρεκόρ για τίτλο την παλαιότερης βασίλισσας μονάρχη από τη γιαγιά της Βασίλισσα Βικτώρια, η οποία βασίλευε μέχρι την ηλικία των 81 ετών και 244 ημερών. Η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν επίσης η βασίλισσα με τη μεγαλύτερη βασιλεία στον κόσμο και η πλουσιότερη βασίλισσα στον κόσμο. Επιπλέον, η εικόνα της εμφανίζεται στο νόμισμα τουλάχιστον 35 χωρών – περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

Είχε περισσότερες από 200 τσάντες Launer

Η Βασίλισσα σπάνια έκανε εμφανίσεις χωρίς την τσάντα της και είχε μια σταθερή αγαπημένη την οποία δεν αποχωριζόταν. Η σχεδιαστής πολυτελείας του Λονδίνου Launer ήταν το εμπορικό σήμα της επιλογής της και ο διευθύνων σύμβουλός της εκτιμά ότι η Αυτού Μεγαλειότητα κατέχει περίπου 200 από αυτές.

Είχε γενέθλια δύο φορές το χρόνο

Ήταν ίσως ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να γιορτάζει δύο φορές το χρόνο τα γενέθλιά του. Η μία ήταν προς τιμήν της μέρας που γεννήθηκε στις 21 Απριλίου, ενώ η άλλη ήταν ο επίσημος εορτασμός που ισχύει για όλους τους βασιλείς της χώρας και γίνεται πάντα ένα Σάββατο του Ιουνίου.

Διέθετε μια τεράστια συλλογή από Faberge

Η βασίλισσα Αλεξάνδρα, σύζυγος του Βασιλιά Εδουάρδου VII, ξεκίνησε τη βασιλική παράδοση της συλλογής αυγών και αξεσουάρ από τον Ρώσο κοσμηματοπώλη και χρυσοχόο Fabergé. Η συλλογή των 600 τεμαχίων αποτελεί πλέον μέρος της Βασιλικής Συλλογής, μερικά από τα οποία εκτίθενται στο κοινό.

Άργησε να μάθει το θάνατο του πατέρα της

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν περίμενε ποτέ να ανέβει στο θρόνο σε τόσο μικρή ηλικία. Στην πραγματικότητα, αγνοούσε εντελώς την κατάσταση της υγείας του πατέρα της. Δυστυχώς, σχεδόν όλοι στον πλανήτη έμαθαν για το θάνατό του πολύ πριν από εκείνη. Ο πατέρας της πέθανε στον ύπνο του στις 5 Φεβρουαρίου του 1952. Ωστόσο, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχαν ξεκινήσει μια βασιλική περιοδεία, με εντολή του πατέρα της και βρισκόντουσαν στην Κένυα. Ένας δημοσιογράφος από μια τοπική εφημερίδα, την ενημέρωσε για τα δυσάρεστα νέα.

Έπαιζε στοίχημα

Ήταν γνωστό ότι η βασίλισσα λάτρευε τα άλογα, αλλά μάλλον δεν ήξερες ότι έπαιζε στοίχημα με αυτά. Η Βρετανική Αρχή Ιπποδρομιών αποκάλυψε ότι η βασίλισσα έχει βγάλει 8,8 εκατομμύρια δολάρια από τα καθαρόαιμά της. Λέγεται μάλιστα ότι ο γάμος του Κάρολου με την Καμίλα συνέπεσε με το Grand National, μεγάλο ετήσιο αγώνα ιπποδρομιών. Ο αγώνας καθυστέρησε να αρχίσει ένα 25λεπτο, με τη βασίλισσα να τρέχει για να προλάβει να τον δει μετά την τελετή.

Μια απούσα μητέρα

Αν και τα άλλα τρία παιδιά της, η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Έντουαρντ και ο πρίγκιπας Άντριου μιλούν με πολύ καλά λόγια για τη μητέρα τους και πόσο τους νοιάζονταν ως παιδιά, ο πρίγκιπας Κάρολος έχει άλλη άποψη. Στη βιογραφία του έχει αναφέρει ότι το προσωπικό του παλατιού τον δίδαξε να παίζει, να κάνει τα πρώτα του βήματα, να τον τιμωρεί και να τον ανταμείβει.

Ήταν τσιγκούνα

Αν και η βασίλισσα Ελισάβετ είχε εκατομμύρια, φαίνεται πως είχε… «καβούρια στις τσέπες της». Δεν διέθετε χρήματα για εξοπλισμό κουζίνας, σε σημείο που οι μάγειρες αναγκαζόντουσαν να χρησιμοποιούν κατσαρόλες και τηγάνια από το 1800, που εξακολουθούν να έχουν σφραγίδα της βασίλισσας Βικτωρίας πάνω τους. 

Ήταν ξαδέρφια με τον σύζυγό της

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν τρίτα ξαδέλφια. Συναντήθηκαν όταν η βασίλισσα ήταν 13 ετών και ο πρίγκιπας 18 κι ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος.

Έπινε αλκοόλ

Ανέκαθεν έπινε gin και Dubonnet πριν το γεύμα, με μια φέτα λεμόνι και πολύ πάγο, και ένα dry martini με ένα ποτήρι σαμπάνια το απόγευμα.

Τάιζε τοστ και μαρμελάδα τα σκυλάκια της

Το 2003, ρεπόρτερ της Daily Mirror απέκτησε πρόσβαση στα ενδότερα του παλατιού πιάνοντας δουλειά ως υπηρέτης. Αποκάλυψε ότι τα κορν φλέικς και η βρόμη/κουάκερ της Βασίλισσας ήταν σε στοίβες κουτιών Tupperware και ότι τάιζε τοστ και μαρμελάδα τα σκυλάκια της. Μετά, το Παλάτι εξασφάλισε δικαστικά την απαγόρευση περαιτέρω αποκαλύψεων.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και το πρωτόκολλο

  • Δεν μπορούσε να έχει σωματική επαφή με «απλούς ανθρώπους» (όπως και κάθε άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας).
  • Δεν διάλεξε τα ονόματα των παιδιών της. Έπρεπε να αναγνωρίζεται σε αυτά η ιστορία και να αποδίδεται τιμή σε προγόνους, ενώ είναι σύγχρονα.
  • Δεν μπορούσε να καθίσει – δημοσίως – σε άλλο θρόνο, ούτε όταν πρόκειται για εκείνον του «Game of Thrones», που είδε μπροστά της το 2014.
  • Δεν μπορούσε να αγκαλιάσει ή να φιλήσει δημοσίως τον εκλιπόντα πλέον σύζυγο της, ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς της, αφού αυτά απαγορεύονται για τη βασιλική οικογένεια. Όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά είναι άγραφος νόμος. «Τα μέλη καλούνται να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση, σε κάθε περίπτωση», ώστε να είναι όπως αρμόζει στην περίσταση. Και επειδή οι περισσότερες περιστάσεις είναι επίσημες εμφανίσεις, οι προσωπικές στιγμές δεν αρμόζουν, ειδικά για τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη.
  • Δεν μπορούσε να έχει παρατσούκλι εκτός του Παλατιού, γιατί εντός ήταν η «Λίλιμπετ». Γενικά, είναι ανάρμοστο να αναφέρεται δημοσίως κάποιος σε μέλος της βασιλικής οικογένειας με υποκοριστικό.
  • Δεν μπορούσε να φάει οστρακοειδή και σκόρδο σε επίσημες εμφανίσεις, όπως δεν μπορούσε να πιει νερό από τη βρύση όταν ήταν εκτός Αγγλίας. 
  • Δεν μπορούσε να καθίσει σταυροπόδι. «Τα γόνατα έπρεπε να είναι ενωμένα, όπως γέρνουν οι γάμπες προς το πλάι». Η Ελισάβετ είχε ομολογήσει πως δεν καθόταν σταυροπόδι γιατί όταν το δοκίμασε, στα νιάτα της, το βρήκε επίπονο «αν κάθεσαι για ώρα».
  • Δεν μπορούσε να οδηγήσει ολομόναχη, για κανένα λόγο, καμία απόσταση. Ακόμα και όταν έπιανε το τιμόνι στα χέρια της, την ακολουθούσαν τουλάχιστον δύο οχήματα με ανθρώπους που φρόντιζαν για την ασφάλειά της.
  • Δεν μπορούσε να ανταλλάσσει χειραψίες, να μοιράσει αγκαλιές ή έστω να κάνει ένα «πατ, πατ» στην πλάτη κάποιου. Παρ’ όλα αυτά, αγκαζάρισε τη Michelle Obama, που μέχρι να της εξηγήσουν δεν κατάλαβε γιατί όλοι είχαν μείνει άναυδοι με αυτή την κίνηση της Βασίλισσας, το 2012.
  • Δεν μπορούσε να επιλέξει ποιος θα καθίσει δίπλα της και σε κάθε περίπτωση ήταν υποχρεωμένη να απευθυνθεί πρώτα σε όποιον είναι στα δεξιά της και μετά σε εκείνον που είναι αριστερά της.
  • Δεν μπορούσε να υπογράψει αυτόγραφα, για το ενδεχόμενο της απάτης (κάτι που επίσης ισχύει για όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας). Μια κάρτα Χριστουγέννων του 1954 που είχε υπογραφή δική της και του συζύγου της, Φίλιππου, πωλήθηκε για 5.380 ευρώ.
  • Δεν μπορούσε να έχει μακριά ή βαμμένα νύχια.
  • Έπρεπε πάντα να έχει προσεγμένη εμφάνιση (υγιή και χτενισμένα μαλλιά και διακριτικό, «φυσικό» μακιγιάζ). Έκανε την επανάσταση της επιβάλλοντας τα έντονα κραγιόν – χρώματος που είχε δημιουργήσει η ίδια.