Ήξερες ότι…

Το έλαιο καρύδας είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως υγιεινές υπερτροφές -superfood. Ο μοναδικός συνδυασμός λιπαρών οξέων που περιέχει μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία σας, όπως την απώλεια λίπους, την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και διάφορα άλλα σημαντικά οφέλη.

5 Οφέλη του Coconut Oil

Το έλαιο καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες
Το έλαιο καρύδας είναι πλούσιο σε υγιή κορεσμένα λιπαρά που έχουν διαφορετικές επιδράσεις, σε σχέση με άλλα λίπη, στη διατροφή σας.

Τα λιπαρά του coconut oil μπορούν να ενισχύσουν την καύση λίπους και να παρέχουν στο σώμα και τον εγκέφαλό σας άμεση ενέργεια. Αυξάνουν επίσης την καλή HDL χοληστερόλη στο αίμα σας, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα περισσότερα λίπη στη διατροφή ονομάζονται τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας, αλλά τα λίπη στο έλαιο καρύδας είναι γνωστά ως τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), γεγονός που τα καθιστά πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs) πηγαίνουν κατευθείαν στο ήπαρ, όπου χρησιμοποιούνται ως γρήγορη πηγή ενέργειας ή μετατρέπονται σε κετόνες. Οι κετόνες μπορούν να έχουν ισχυρά οφέλη για τον εγκέφαλο και είναι υπό σειρά μελετών ως θεραπεία για την επιληψία, την νόσο Alzheimer και άλλες καταστάσεις.

Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν πολύ λάδι καρύδας είναι υγιείς
Η καρύδα είναι ένα εξωτικό φαγητό για το δυτικό κόσμο, που καταναλώνεται κυρίως από ανθρώπους που ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, η καρύδα (πηγή του ελαίου καρύδας) είναι μια διατροφική βάση για πολλές γενιές των ντόπιων κατοίκων.

Το καλύτερο παράδειγμα ενός τέτοιου πληθυσμού είναι οι Τοκελάουοι (Tokelauans), που ζουν στον Νότιο Ειρηνικό. Καλύπτουν πάνω από το 60% των θερμίδων τους από καρύδες. Όταν έγινε μελέτη διαπιστώθηκε ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση υγείας, με πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Ένα άλλο παράδειγμα ενός πληθυσμού που καταναλώνει πολλή καρύδα και κατέχει άριστη υγεία είναι οι Kitavans

Το έλαιο καρύδας μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους
Η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας του σύγχρονου κόσμου.
Ενώ μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι θέμα θερμίδων, άλλοι (συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος) πιστεύουν ότι οι πηγές αυτών των θερμίδων είναι επίσης πολύ σημαντικές.

Είναι γεγονός ότι διάφορα τρόφιμα επηρεάζουν το σώμα και τις ορμόνες μας με διαφορετικούς τρόπους. Από αυτή την άποψη, μια θερμίδα δεν είναι απλά μια θερμίδα.

Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCTs) στο έλαιο καρύδας μπορούν να αυξήσουν την καύση θερμίδων σε σύγκριση με την ίδια ποσότητα με λίπη μακράς αλυσίδας.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 15-30 γραμμάρια MCT ημερησίως αύξησαν την κατανάλωση ενέργειας κατά 5%, με συνολική καύση περίπου 120 θερμίδες την ημέρα.

Το έλαιο καρύδας μπορεί να μειώσει την πείνα, βοηθώντας να τρώτε λιγότερα
Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των λιπαρών οξέων στο έλαιο καρύδας είναι ότι μπορούν να μειώσουν την πείνα σας.

Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο μεταβολισμού των λιπών, επειδή οι κετόνες μπορούν να προκαλέσουν μια ελάττωση της όρεξης (9).

Σε μία μελέτη, διάφορες ποσότητες τριγλυκεριδίων μέσης και μακράς αλυσίδας χορηγήθηκαν σε 6 υγιείς άνδρες. Οι άντρες που κατανάλωναν τα περισσότερα MCT έλαβαν 256 λιγότερες θερμίδες την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Μια άλλη μελέτη σε 14 υγιείς άνδρες ανακάλυψε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα MCTs στο πρωινό είχαν ανάγκη για λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα .

Αυτές οι μελέτες ήταν μικρές και έγιναν για σύντομες χρονικές περιόδους. Εάν οι πρακτικές αυτές διαρκέσουν μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του βάρους με την πάροδο του χρόνου.