Το φθινόπωρο είναι μία από τις αγαπημένες μας εποχές κι αυτό γιατί περιέχει νέα ξεκινήματα και πολύ… μα και ποιοτικό φαγητό! Πώς θα καταφέρουμε να οργανωθούμε ώστε να τρώμε νόστιμα μα και υγιεινά γεύματα καθημερινά; Οι παρακάτω πληροφορίες σίγουρα θα σας βοηθήσουν!

Φρούτα

Μπορεί να μην έχουμε την τόσο μεγάλη ποικιλία στα φρούτα όπως το καλοκαίρι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά που έχουμε δεν είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά! Από τις αρχές του Οκτώβρη βρίσκουμε αχλάδια και μήλα! Από εσπεριδοειδή βρίσκουμε κλημεντίνες, λεμόνια, μανταρίνια και τα πρώτα πορτοκάλια. Ακόμη βρίσκουμε, ρόδια! Τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι στα καλύτερα τους, λευκά και γλυκά. Βρίσκουμε επίσης λωτούς, πολύ νόστιμα ακτινίδια, κυδώνια και περγαμόντα.

Λαχανικά

Έφτασε η εποχή του κουνουπιδιού και του μπρόκολου! Θρεπτικά και χορταστικά, τρώγονται και ως λαδερό φαγητό αλλά μπορούν να πρωταγωνιστήσουν και σε άλλα πιάτα, όπως σε σούπες! Φυσικά, στα μανάβικα και τα σουπερμάρκετ βρίσκουμε σπανάκι, λάχανο, παντζάρια, πράσα, ζαρζαβατικά που μας δίνουν άπειρες συνταγές και γευστικές αλλά και πλούσιες σε βιταμίνες. Όσο ο καιρός ξεκινά να δροσίζει, θα ολοένα και περισσότερο την εμφάνισή τους οι σούπες. Έτσι μπορούμε να δοκιμάσουμε διάφορες συνταγές με λαχανικά όπως σελινόριζα, παστινάκη, κουνουπίδι αλλά και κολοκύθα!

Πρωτεϊνη αγάπη μου!

Βρίσκονται στα κρεατικά και τα θαλασσινά αλλά και στα λαχανικά και τα όσπρια και οι διατροφολόγοι συνιστούν να υπάρχει μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Είναι ιδανική εποχή για σούπες με όσπρια, ή συνδυασμό οσπρίων με θαλασσινά ή κρεατικά.

Ψάρια – θαλασσινά

Εκτός από τα ελληνικά μπαρμπούνια, στην αγορά κυκλοφορούν και φρέσκα εισαγωγής από Ιταλία, Γαλλία, Μαρόκο και Σενεγάλη. Στην κατάψυξη αποθηκεύονται συνήθως μόνο σενεγαλέζικα μπαρμπούνια, νόστιμα κι αυτά, αλλά αν προτιμήσουμε τα φρέσκα, θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ευπαθή ψάρια και δεν αντέχουν για πολύ στο ψυγείο. Ψητά, τηγανητά, αλλά και ωμά-μαρινάτα, όπως κι αν τα μαγειρέψουμε, δεν χάνουν τη νοστιμιά τους.

Αρχίζει η αλιεία της ανεμότρατας, συνεχίζουν τα γρι-γρι και αραιώνουν τα παραγάδια και τα διχτυάρικα. Είναι ο τελευταίος μήνας που επιτρέπεται η αλιεία για τα μύδια, καθώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα αναπαράγονται, αλλά και το φαΐ τους είναι λιγότερο τους κρύους μήνες. Επίσης, επιτρέπεται ακόμη η αλίευση των γυαλιστερών.

Είναι καλή εποχή για: Αθερίνα, Βραστόψαρα, Γαλέο, Γαρίδα, Γαύρο, Γλώσσα, Γοφάρια, Καλαμάρια, Καπόνια, Καραβίδα, Κολιό, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μαρίδα, Μπακαλιάρο, Ξιφία, Παλαμίδα, Πεσκανδρίτσα, Σαρδέλα, Σαφρίδι, Σκορπίνα, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τόνο, Φαγκρί, Χταπόδια, Χριστόψαρα.

Κρεατικά

Προς τα τέλη του Οκτώβρη αρχίζουν τα χοιροσφάγια έτσι έχουμε: Χοιρινό, Λουκάνικα, Πηχτή, Καβουρμά.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες -και δη οι καλοί- είναι απαραίτητοι σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ετσι επιλέγουμε κυρίως προϊόντα ολικής άλεσης που είναι πιο εύπεπτα και πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ επιφέρουν αίσθημα κορεσμού, εμποδίζοντάς μας να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Κλασικός αγαπημένος υδατάνθρακας, η πατάτα, είναι συνοδευτικό στα περισσότερα πιάτα μας και αν την καταναλώσουμε βραστή ή ψητή δεν είναι τόσο θερμιδογόνα όσο πιστεύουμε. Εννοείται ότι για περισσότερα θρεπτικά συστατικά, πιο πρωτότυπες γεύσεις και συνταγές αλλά και λιγότερες θερμίδες, μπορούμε να βάλουμε στο παιχνίδι τη γλυκοπατάτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές.