Δεν είναι λίγοι εκείνοι που και μόνο στο άκουσμα αυτής της νόσου συννεφιάζουν. Και πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, όταν λίγο πολύ όλοι μας έχουμε χάσει κάποιον απο καρκίνο. Έχουμε ζήσει από κοντά την απώλεια ή στις περιπτώσεις εκείνων που τα κατάφεραν και βγήκαν νικητές, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος όταν νοσήσει. Γιατί σαφώς η αντιμετώπιση του ιατρικά είναι σαφώς το πρώτο και σημαντικότερο μέλημα, δεν είναι όμως και το μοναδικό, οπότε ας μην ξεχνάμε τις επιδράσεις τους σε όλες τις υπολοιπες πτυχές της ζωής. 

Γράφει η Λιάνα Μπουκουβάλα

Γιατί μόνο εύκολο δεν είναι να αντιμετωπίζει κανείς τις αλλαγές που προκαλεί ο καρκίνος στο σώμα του, κι ακόμα περισσότερο για μια γυναίκα που μπορεί να χάνει τα μαλλιά της λόγω χημειοθεραπειών, ή έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή. Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με γυναικολογικούς καρκίνους υφίστανται μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους, που σχετίζονται τόσο με το σώμα τους και την εικόνα του, όσο και με την πνευματική και ψυχική τους υγεία και σταθερότητα. Η ανάγκη υποστήριξης και αποκατάστασης των γυναικών με καρκίνο είναι πολύ σοβαρή, αλλά ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που την έχουν κάνει όραμα και σκοπό της ζωής τους.

Η κυρία Randa Ghandour είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Η ίδια έχει δώσει προσωπική μάχη με τον καρκίνο του μαστού κι έχει νικήσει. Ίδρυσε έτσι και γνωρίζοντας την νόσο αυτή καλά, τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ΜΑΝΑ, με σκοπό να υποστηρίξει κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού ή με οποιασδήποτε μορφής γυναικολογικό καρκίνο.

Το Σπίτι του ΜΑΝΑ λοιπόν, είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο κέντρο της Αθήνας, στον οποίο οι γυναίκες όλων των ηλικιών μπορούν να βρουν πλήθος δωρεάν υπηρεσιών από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας με εμπειρία στη φροντίδα ασθενών με καρκίνο. Αξίζει μάλιστα κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι μέχρι τώρα έχουν προσφερθεί  υπηρεσίες  σε περισσότερες από 260 γυναίκες και συνολικά έχουν διατεθεί πάνω από 10.000 ώρες.

Σε μία προσπάθεια να γνωρίσουμε καλύτερα τον Οργανισμό και το όραμά του και με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για τον Καρκίνο του Μαστού που είναι σήμερα (25/10) συναντήσαμε την Διευθύντρια, κυρία Χατζηγιάννη Ιζόλδη, η οποία μας ξενάγησε στους χώρους του και μας έλυσε όλες τις απορίες… 

Χατζηγιάννη Ιζόλδη Διευθύντρια του Σπίτι του ΜΑΝΑ

Πότε άνοιξε για πρώτη φορά Το σπίτι του ΜΑΝΑ τις πόρτες του;

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ΜΑΝΑ, δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, με αφορμή την προσωπική μάχη του ιδρυτικού στελέχους του Οργανισμού, της κυρίας Randa Ghandour, με τον καρκίνο του μαστού και τη νίκη της στη μάχη με τη νόσο.

Πως προέκυψε η ιδέα για τη γέννηση αυτής της προσπάθειας;

Μέσα από αυτή την προσωπική διαδρομή, εντοπίστηκαν τομείς και λειτουργίες της ζωής που δέχονται ισχυρό πλήγμα λόγω της νόσου και επιβαρύνουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής της γυναίκας με καρκίνο. Έτσι ξεκίνησε το ΜΑΝΑ με όραμα του να εμπνεύσει σε κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού ή με κάποιας μορφής γυναικολογικό καρκίνο τη θετική δύναμη της ζωής μέσα από την αγάπη του εαυτού της και τη σχέση της με την οικογένεια. Η χαλάρωση, το «μοίρασμα», η φροντίδα και η επανασύνδεση των γυναικών με τη θετική πλευρά της ζωής είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Σπίτι του ΜΑΝΑ.

Ποια η προσφορά του;

Ο Οργανισμός ΜΑΝΑ στοχεύει στην υποστήριξη κάθε γυναίκας που νοσεί  από καρκίνο του μαστού ή από οποιασδήποτε μορφής γυναικολογικό καρκίνο. Προσφέρει δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης βάσει ιατρικής ένδειξης, σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και γυναικολογικό καρκίνο. Από την αρχή της πανδημίας το Σπίτι του ΜΑΝΑ, κράτησε ανοιχτά τις πόρτες του καθώς ο Οργανισμός συνέχισε να παρέχει καθημερινά τις υπηρεσίες του, μέσα από διαδικτυακές συνεδρίες. Μέχρι τώρα έχουν προσφερθεί  υπηρεσίες  σε περισσότερες από 260 γυναίκες και συνολικά έχουν διατεθεί πάνω από 10.000 ώρες.

Πλέον, άνοιξε τις πόρτες του ξανά τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου έτοιμο να προσφέρει κάποιες από τις υπηρεσίες του, αποκλειστικά σε πλήρως εμβολιασμένες γυναίκες, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα για όσες γυναίκες δεν επιτρέπεται να εμβολιστούν για ιατρικούς λόγους ή κατοικούν εκτός Αθηνών εξετάζουμε το ενδεχόμενο παροχής των υπηρεσιών μέσω διαδικτυακής σύνδεσης.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Απευθύνεται σε κάθε γυναίκα με καρκίνο μαστού και κάθε μορφής γυναικολογικό καρκίνο. Το ΜΑΝΑ έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην κοινωνική προσφορά προς ευπαθείς ομάδες, με απόλυτη εχεμύθεια και διακριτικότητα. Περισσότερες από 260 γυναίκες δέχονται τις υπηρεσίες του ενώ ο Οργανισμός συνεχίζει να μεγαλώνει. 

Ποιες οι παρεχόμενες υπηρεσίες;

Από την αρχή της λειτουργίας του, γυναίκες όλων των ηλικιών δέχονται σε έναν ειδικό διαμορφωμένο και φιλόξενο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, στο Σπίτι του ΜΑΝΑ στην οδό Ρηγίλλης 8-10, πλήθος υπηρεσιών από εθελοντές εξειδικευμένους επαγγελματίες με εμπειρία στη φροντίδα ασθενών με καρκίνο, πάντοτε σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς Υγείας, αλλά και από ιδιώτες επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν εθελοντικά την υποστήριξή τους, σεβόμενοι απαραίτητα την ιατρική δεοντολογία. 

Ενδεικτικά, οι υπηρεσίες που παρέχονται από τον Οργανισμό ΜΑΝΑ, είναι:

Ψυχολογική – Ψυχοκοινωνική Συμβουλευτική & Υποστήριξη

Θα ενισχύσει την ψυχολογία της γυναίκας, τη θετική της σκέψη και την επαναφορά της σε μία αρμονική σχέση με τον εαυτό της.

Φυσιοθεραπευτική Συμβουλευτική & Υποστήριξη

Θα βοηθήσει στη φυσική αποκατάσταση του σώματος της γυναίκας που έχει ήδη υποβληθεί σε μαστεκτομή μερική ή ολική.

Διατροφικές Συμβουλές

Συμβουλευτική προσαρμοσμένη στις ειδικές διατροφικές ανάγκες της κάθε γυναίκας και κατάρτιση εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής.

Μαθήματα yogapilates, διαλογισμός, γυμναστική, χορός,δραματοθεραπεία και άλλα προγράμματα σωματικής και πνευματικής άσκησης

Προσφέρουν φυσική άσκηση, χαλάρωση και ηρεμία, στοιχεία σημαντικά για τη βέλτιστη αποκατάσταση.

Υπηρεσίες Φροντίδας Προσώπου & Σώματος

Ενδεικτικά αναφέρουμε, μεταξύ άλλων, την περιποίηση προσώπου και σώματος, την εκμάθηση μακιγιάζ, καθώς και τη υποστήριξη για την αποκατάσταση της απώλειας των μαλλιών μετά από χημειοθεραπεία.

Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης

Μέχρι στιγμής, οι γυναίκες του ΜΑΝΑ έχουν παρακολουθήσει μαθήματα παρασκευής φυσικών σαπουνιών, ζωγραφικής, χειροτεχνίας και διακόσμησης, μαγειρικής, που τους προσφέρουν δημιουργικές γνώσεις, χαρά και χαλάρωση.

Επισκέψεις / Ξεναγήσεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους – συμμετοχή σε αθλητικές δράσεις

Οι γυναίκες του ΜΑΝΑ έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν με διάφορους τρόπους, όπως: παρακολουθώντας επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συμμετέχοντας σε οργανωμένες ξεναγήσεις, ενώ η Ομάδα των ανθρώπων του ΜΑΝΑ (γυναίκες, εθελοντές κι εργαζόμενοι) δίνει δυναμικά το παρόν σε διοργανώσεις αθλητικού χαρακτήρα.

Σεμινάρια σχετιζόμενα με τον καρκίνο του μαστού και κάθε μορφής γυναικολογικό καρκίνο από εξειδικευμένους συνεργάτες υγείας αλλά και άλλη θεματολογία, όπως βιωματικά σεμινάρια, σεμινάρια αισθητικής και μακιγιάζ κ.α.

Λέσχη βιβλίου με τη συμμετοχή προσκεκλημένων σχετιζόμενων με τα θέματα ανάγνωσης του κάθε βιβλίου και συζήτησης

Σεμινάρια εκμάθησης Η/Υ και περιήγησης στο Διαδίκτυο με σκοπό την εκπαίδευση των γυναικών και την απόκτηση ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης σε καθημερινές ανάγκες κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Υπάρχει κάποιο κόστος συμμετοχής;

Ολες οι υπηρεσίες παρέχονται απολύτως δωρεάν. 

Ποιος είναι αλήθεια ο στόχος των υπηρεσιών αυτών;

Οι δωρεάν υπηρεσίες που παρέχει το ΜΑΝΑ, διευκολύνουν την αποκατάσταση και την επαναφορά κάθε γυναίκας στον κανονικό ρυθμό ζωής της, παρόμοιο με εκείνον που ακολουθούσε πριν την εμφάνιση της νόσου. Η χαλάρωση, το «μοίρασμα», η φροντίδα και η επανασύνδεση των γυναικών με τη θετική πλευρά της ζωής είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις υπηρεσίες που προσφέρει το Σπίτι του ΜΑΝΑ. 

Πρόκειται για έναν Μη κερδοσκοπικό οργανισμό, του οποίου η λειτουργία βασίζεται πολύ στον εθελοντισμό. Πως μπορεί κάποιος που θέλει να βοηθήσει;

Οι Εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είναι περισσότεροι από 55. Οι περισσότεροι ξεκίνησαν την προσφορά τους εξ αρχής και ανελλιπώς ενώ κάποιοι προστέθηκαν στην πορεία προσφέροντας τις υπηρεσίες τους ανά διαστήματα σύμφωνα με το επαγγελματικό τους πρόγραμμα.

Έτσι όποιος επιθυμεί να προσφέρει μπορεί απλά να επικοινωνήσει μαζί μας, να μας συναντήσει και να συζητήσουμε από κοινού τις υπηρεσίες που θα ήθελε να μας προσφέρει. Η χαρά της προσφοράς ίσως δεν συγκρίνεται με καμία.

 Με Το Σπίτι του ΜΑΝΑ μπορείτε να επικοινωνήσετε για περισσότερες πληροφορίες με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Tηλεφωνικά, στο 210-7295 546 κατά τις ώρες 10:00-17:00, Δευτέρα έως και Παρασκευή. (Ρηγίλλης 10, ΤΚ 10674, Αθήνα)
  • Ηλεκτρονικά, είτε με email  info@manaorg.org είτε συμπληρώνοντας την ειδικά διαμορφωμένη φόρμα επικοινωνίας  (www.manaorg.com)
  • Στη σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/manamazigiatizoi/ και στο Instagram account: @manaorg