Έρχεται η στιγμή μετά από μια κουραστική μέρα, που το μόνο που έχεις ανάγκη και περιμένεις να απολαύσεις είναι ένας καλός και ήσυχος ύπνος! Τη στιγμή που γλυκά γλυκά αρχίζει να σε παίρνει ο υπνάκος, ο σύντροφος σου αρχίζει να ροχαλίζει σε τέτοιο βαθμό που νομίζεις ότι τρίζει όλο το δωμάτιο. Μάντεψε… πάει ο δικός σου ήρεμος ύπνος! Παλαιότερα το ροχαλητό ήταν προνόμιο των… παππούδων, στις μέρες μας είναι προνόμιο ακόμα και του τριαντάχρονου συντρόφου μας!

Μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι το ροχαλητό είχε μόνο ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς η δική μας ξεκούραση πήγαινε περίπατο, ενώ τα νεύρα μας ξεκινούσαν το δικό τους… πάρτυ! Πλέον όμως, σύμφωνα με έρευναυπάρχει άλλος ένας λόγος να τα «παίρνεις» με το ροχαλητό του συντρόφου σου, κι αυτός πια αφορά θέματα υγείας!!

Ναι, δεν είναι μόνο το νευρικό σύστημα που την πληρώνει, αλλά βάσει της έρευνας με τίτλο «Ροχαλητό: Πηγή ηχορύπανσης και προφήτης υπνικής άπνοιας» που διεξήχθη από μια ομάδα ειδικών του Sleep Research Society στο Ντάριεν του Ιλινόι, το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Ηχορύπανση που ξεπερνά τα 53 ντεσιμπέλ, έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα στον εκτεθειμένο πληθυσμό.», αναφέρεται στη μελέτη.

Στα πειράματα που έγιναν σε ένα γκρουπάκι ατόμων που ήταν αρκετά ακομπλεξάριστοι να παραδεχτούν ότι ροχαλίζουν και ήταν πρόθυμοι να συμμετέχουν, ανακαλύφθηκε ότι το 14% των συμμετεχόντων ροχάλιζαν πάνω από αυτό το όριο, ενώ το 66% πάνω από τα 45 ντεσιμπέλ.

Η έρευνα υποστηρίζει ακόμη ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει και τα δύο άτομα, και εκείνον που ροχαλίζει δηλαδή, αλλά και εκείνον που αναγκάζεται να το υποστεί.

Αλλά το κακό δε σταματάει εκεί. Παράλληλα, μαζί με την καρδιά δηλαδή, επηρεάζονται τα νεφρά, ο εγκέφαλος, καθώς και τα μάτια. Γενικά, από ροχαλητό θα φύγουμε… Για να ξέρετε όμως ακριβώς και το λόγο, αυτό συμβαίνει γιατί έτσι αυξάνεται η πίεση του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της υγείας όπως η καρδιακή προσβολή.

Εσείς τι πιστεύετε, δεν είναι αιτία χωρισμού το… ροχαλητό;