O ηθοποιός Δημήτρης Μοθωναίος και η ελληνική εταιρεία κατά της κακοποίησης των παιδιών, ΕΛΙΖΑ, προχώρησαν σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία, δημιουργώντας ένα καθηλωτικό σποτ για τη βία που τραυματίζει ανεπανόρθωτα τις μικρές ψυχές.

Για να θεωρηθεί ένα παιδί κακοποιημένο, δεν χρειάζονται πάντοτε πληγές και σημάδια επάνω στο σώμα του. 

Η φράση «Κακοποίηση Παιδιού» σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία κατά αυτού του φαινομένου βίας στις μικρές ψυχές, ΕΛΙΖΑ, περιλαμβάνει όλες τις μορφές βίας σε ανθρώπους μικρότερους των 18 ετών. Για τα βρέφη και τα νεότερα παιδιά, η βία περιλαμβάνει κυρίως τον όρο κακομεταχείριση – σωματική, σεξουαλική, συναισθητική κακοποίηση και παραμέληση -από γονείς και από άλλες μορφές εξουσίας.

Το ΕΛΙΖΑ στέκεται πλάι σε κάθε παραμελημένη και τραυματισμένη ψυχή, επιτελώντας ένα σπουδαίο έργο, που δείχνει τον δρόμο για τη μηδενική ανοχή στη βία κάθε παιδιού ή βρέφους. Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι, μεγαλώνοντας βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν για πρώτη φορά ανοιχτά για την κακοποίηση που υπέστησαν όταν ήταν παιδιά και οι ιστορίες τους συγκλονίζουν. Ανάμεσά τους, και εκείνη του ηθοποιού Δημήτρη Μοθωναίου, ο οποίος τον Φεβρουάριο ομολόγησε πως βίωσε την σεξουαλική κακοποίηση στα 6 του χρόνια από συγγενικό του πρόσωπο.

Το ΕΛΙΖΑ και ο αγαπημένος ηθοποιός ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας ένα συγκλονιστικό σποτ για την παιδική κακοποίηση που δείχνει ένα παιδί με τη μητέρα του να πηγαίνει για εξέταση στον γιατρό για τα σημάδια που άφησε η κακοποίηση επάνω στο σώμα του.

Κρατώντας τον «κύριο αγκαλίτσα», το παιδί φοβάται να το αγγίξουν αλλά τελικά χτίζεται η απαραίτητη οικειότητα με τον γιατρό του.

Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πως η κακοποίηση του παιδιού μπορεί να προληφθεί εάν παρατηρηθεί έγκαιρα κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά ή τις κινήσεις του. Η πρόληψη και η αντίδραση στο φαινόμενο της βίας στα παιδιά απαιτεί συστηματική προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος και να αναδειχθούν όλοι οι προστατευτικοί παράγοντες και στα τέσσερα συναφή επίπεδα κινδύνου (προσωπικό, σχέσεων, κοινοτικό, κοινωνικό).

Οι αριθμοί δίνουν την εικόνα που επικρατεί και καθηλώνουν:

– 1 δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική βία ή παραμέληση, τον περασμένο χρόνο.

– Τα περιστατικά βίας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας επιδρούν μακροχρόνια στην υγεία και στην ευζωία των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε αυτά κατά την παιδική ηλικία.

– Διεθνή στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κακοποίηση των παιδιών μπορεί να προληφθεί.

– Ο στόχος 16.2 της Agenda 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ορίζει: «τέλος στην κακοποίηση, στην εκμετάλλευση, στην εμπορία και σε όλες τις μορφές βίας και βασανισμού παιδιών».

Σημάδια ότι ένα παιδί έχει κακοποιηθεί ή κακοποιείται:

Ψυχολογικές διακυμάνσεις

Απομόνωση

Σημάδια ή τραύματα στο σώμα του

Κακή σωματική υγιεινή

Αντίδραση ή απέχθεια στην προσπάθεια να το αγγίξει κάποιος ή οι γονείς, (πχ όταν είναι ώρα για μπάνιο ή στο άλλαγμα ρούχων)

Παράπονα για πόνους στα γεννητικά όργανα η αλλού

Έντονη ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα

Σεξουαλική συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ηλικία του

Δεν θέλει να πάει σχολείο ή δεν θέλει να επιστρέψει σπίτι

Έντονο άγχος, καταθλιπτική διάθεση, έλλειψη συγκέντρωσης ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά

Αλλαγές στον ύπνο- Διαταραχές ύπνου, παλινδρόμηση, (νυχτερινή ενούρηση κλπ)

Αλλαγές στη διατροφή

Μέθοδοι Πρόληψης

Σωστή ενημέρωση και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Η σημασία του ΟΧΙ στο άγγιγμα χωρίς την θέληση μας, ιδίως σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος

Μαθαίνουμε στο παιδί να Αντιδρά-Φωνάζει όταν κάποιος παραβιάζει την ιδιωτικότητά του

Προσέχουμε σε ποιους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, και ελέγχουμε τυχόν περίεργες συμπεριφορές- διερευνώ την σχέση που έχει το παιδί με τους ενήλικες

Μαθαίνουμε στο παιδί να μην απαντά – δέχεται κάτι από αγνώστους

Δεν επιτρέπουμε την ύπαρξη μυστικών.(Συνήθως, ο θύτης αρχικά προσεγγίζει με όμορφο τρόπο το παιδί, (δώρα, χάρες, παιχνίδι και έπειτα προβαίνει σε κακοποίηση και όλο αυτό το ονομάζει το μυστικό μεταξύ αυτού και του παιδιού)

Ανοιχτή επικοινωνία, (πολλές φορές τα παιδιά νιώθουν ενοχές και πιστεύουν ότι αν το μάθει ο γονέας θα τιμωρηθεί- επίσης ο θύτης απειλεί το παιδί πως θα πάθει κακό αν μιλήσει)

Διάβασμα παραμυθιών – ιστοριών για την πρόληψη της κακοποίησης

Για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε στο: eliza.org.gr