Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των πολιτών και για να μην υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας σε μια περίοδο που ξεκινά η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σχετικά με τα πρόστιμα για τη χρήση μάσκας ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «η τιμωρία ποτέ δεν ήταν λύση», υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτεία δεν είναι για πρόστιμα, αλλά για κατευθύνσεις». Όπως είπε, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, «η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο, γι’ αυτό σε κάποια μέρη η χρήση της είναι σύσταση».

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας για τους πολίτες είναι υποχρεωτική σε:

-Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Προαστιακός, Λεωφορεία, Τρόλεϊ)
-Ταξί
-Ανελκυστήρας
-Νοσοκομεία
-Ιατρεία
-Διαγνωστικά κέντρα.

Επίσης, η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική σε:

-Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Προαστιακός, Λεωφορεία, Τρόλεϊ)
-Ταξί
-Νοσοκομεία
-Ιατρεία
-Διαγνωστικά κέντρα
-Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
-Σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σε τομείς που αφορούν σε διαχείριση ΜΗ τυποποιημένων τροφίμων (σ.σ. φρούτα, κρέας, ψάρι).

Πάντως, υπάρχει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να κάνουν χρήση προστατευτικής μάσκας στους κλειστούς χώρους, ενώ η επιβίβαση στα ΜΜΜ γίνεται μόνο με μάσκα.

Σχετικά με την επόμενη ημέρα που ξεκινά με την άρση των πρώτων μέτρων για τον κορωνοϊό τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 (σ.σ. καταργούνται τα SMS και το έγγραφο μετακίνησης), ο κ. Πέτσας σχολίασε: «Θα ακούμε τους ειδικούς και θα προχωράμε βήμα-βήμα. Θα αξιολογούμε την κατάσταση και μετά θα κάνουμε το επόμενο βήμα». Και κάλεσε τους πολίτες να μην παραμελούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας (σ.σ. Χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και πλύσιμο χεριών).