Ζευγάρια όλων των εποχών έχουν επιλέξει να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους σε ένα κομμάτι χαρτί και να δείξουν με αυτόν τον τρόπο την αγάπη τους στο αντικείμενο του πόθου τους. Τα ερωτικά γράμματα μένουν για πάντα κλειδωμένα σε συρτάρια ή φυλαγμένα προσεκτικά.

Μερικά όμως, αυτά που έχουν ανταλλαχθεί ανάμεσα σε δύο διάσημους ανθρώπους, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μένουν να μας συγκινούν για πάντα. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει αποσπάσματα από 8 τέτοια διάσημα ερωτικά γράμματα.

Ο μουσικός Johnny Cash στη σύζυγο του June Carter Cash το 1994 (στα 65α γενέθλια της June)

«Χρόνια πολλά Πριγκίπισσα,

Γερνάμε και συνηθίζουμε ο ένας την παρουσία του άλλου. Σκεφτόμαστε το ίδιο.

Διαβάζουμε ο ένας το μυαλό του άλλου. Ξέρουμε τι θέλει ο άλλος χωρίς να ρωτάμε. Κάποιες φορές εκνευρίζουμε λίγο ο ένας τον άλλον. Ίσως θεωρούμε τον άλλο δεδομένο.

Αλλά μία στο τόσο, όπως σήμερα, σκέφτομαι και συνειδητοποιώ πόσο τυχερός είμαι που μοιράζομαι τη ζωή μου με την πιο υπέροχη γυναίκα που έχω γνωρίσει. Ακόμα με εμπνέεις και με συναρπάζεις.

Με επηρεάζεις προς το καλύτερο. Είσαι το αντικείμενο του πόθου μου, ο νούμερα ένα λόγος της ύπαρξης μου. Σε αγαπώ τόσο πολύ.
Χρόνια πολλά Πριγκίπισσα.

John»

Ο Beethoven στην ανώνυμη «Αθάνατη Αγαπημένη» του το 1812

«Αν και ξαπλωμένος στο κρεβάτι, οι σκέψεις μου πηγαίνουν σε σένα. Αθάνατη αγαπημένη μου, ηρέμησε και αγάπα με, κλαίω από λαχτάρα για σένα ζωή μου από χθες που αποχαιρετιστήκαμε. Ω, συνέχισε να με αγαπάς και ποτέ μην κρίνεις λάθος την πιστή καρδιά του αγαπημένου σου. Πάντα δικός σου. Πάντα δική μου. Πάντα δικό μας».

Ο στρατηγός Napoleon Bonaparte στην Josephine de Beauharnais το 1796

«Από τότε που σε άφησα, είμαι συνεχώς σε κατάθλιψη. Η ευτυχία μου είναι το να είμαι κοντά σου. Αδιάκοπα επαναφέρω στη μνήμη μου το χάδι σου, τα δάκρυά σου, τη στοργική σου αδημονία. Οι γοητείες της ασύγκριτης Josephine ανάβουν συνεχώς μια λαμπερή φλόγα στην καρδιά μου».

Ο Richard Burton στην Elizabeth Taylor το 1964

«Τα τυφλά μου μάτια περιμένουν απεγνωσμένα να σε δουν. Δεν συνειδητοποιείς φυσικά, EB, πόσο συναρπαστικά όμορφη είσαι πάντα και πόσο παράφορα έχεις αποκτήσει μία ιδιαίτερη και επικίνδυνη γοητεία».

Η εικαστικός Frida Kahlo στον ζωγράφο Diego Rivera

«Τίποτα δεν συγκρίνεται με τα χέρια σου, τίποτα με το χρυσό πράσινο των ματιών σου. Το σώμα μου γεμίζει με εσένα για μέρες. Είσαι ο καθρέφτης της νύχτας. Η βίαιη αστραπή. Η υγρασία της γης. Η αγκαλιά σου είναι το καταφύγιο μου. Τα δάχτυλά μου αγγίζουν το αίμα μου».

Η συγγραφέας και ζωγράφος Zelda Fitzgerald στον σύζυγο της λογοτέχνη, F Scott Fitzgerald

«Αγάπη μου, λατρεύω αυτές τις βελούδινες νύχτες. Ποτέ δεν μπόρεσα να αποφασίσω… αν σε αγαπώ περισσότερο στο αιώνια κλασικό ημίφως, που μπλέκεται με τη μέρα ή στο θρησκευτικό σάλπισμα των μεσάνυχτων ή ίσως στα πολυτελή μεσημέρια. Τέλος πάντων, σ ‘αγαπώ περισσότερο όταν μου τηλεφωνείς όπως απόψε, που περπάτησα σε αυτά τα τηλεφωνικά καλώδια για δύο ώρες, κρατώντας την αγάπη σου σαν ομπρέλα για να με ισορροπεί».

Ο Oscar Wilde στον ποιητή και δημοσιογράφο Lord Alfred Douglas

«Δικό μου αγόρι, το σονέτο σου είναι αρκετά υπέροχο, και είναι ένα θαύμα που αυτά τα κόκκινα τριανταφυλλένια χείλη σου δεν έχουν φτιαχτεί για τίποτα λιγότερο από την τρέλα της μουσικής και του τραγουδιού ή την τρέλα του φιλιού. Η λεπτή επιχρυσωμένη ψυχή σου περπατά ανάμεσα στο πάθος και την ποίηση».

Η Γαλλίδα ηθοποιός Juliette Drouet στον Victor Hugo

«Αν ήμουν μόνο μια έξυπνη γυναίκα, θα μπορούσα να σου περιγράψω πανέμορφο πουλί μου, πως ενώνονται σε σένα οι ομορφιές της μορφής, των φτερών και του τραγουδιού! Θα σου έλεγα ότι είσαι το μεγαλύτερο θαύμα όλων των εποχών και θα έλεγα απλά την αλήθεια… Δεν είσαι μόνο το ηλιακό φάσμα με τα επτά φωτεινά χρώματα, αλλά ο ίδιος ο ήλιος, που φωτίζει, ζεσταίνει και αναζωογονεί! Αυτό είσαι και είμαι η ταπεινή γυναίκα που σε λατρεύει».