Πως είναι να δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά εν καιρώ κρίσης, σε ένα νησί όπως το Αγκίστρι; Ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Αποστόλου, μας μιλά για τις δυσκολίες που συναντά, για τις ομορφιές που κρύβει αυτή του η απόφαση αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Εσύ και η οικογένεια σου, δραστηριοποιείστε εδώ και χρόνια στο Αγκίστρι. Πως Προέκυψε αυτό;

Οι γονείς μου ξεκίνησαν κάπου στο 1990, να ασχολούνται με το κομμάτι του τουρισμού. Μεγαλώνοντας αναλάβαμε τις επιχειρήσεις εγώ με τον αδερφό μου, Δημήτρη, έχοντας όμως, την στήριξή τους σε οποία δυσκολία είχαμε.

Είναι εύκολο να συνυπάρχετε επαγγελματικά;

Κάποιες φορές ναι, κάποιες άλλες όμως, όχι. Τι εννοώ; Το να έχεις τους δικούς σου ανθρώπους επαγγελματικά δίπλα σου, είναι καλό και σε διευκολύνει από τη μία, γιατί συνεργάζεσαι με ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν και βγαίνει πιο εύκολα η δουλειά. Αλλά από την άλλη όμως, όταν πρέπει να πάρεις μια απόφαση, για παράδειγμα για κάποια αλλαγή, εκεί είναι το δύσκολο κομμάτι. Ειδικά αν είστε όλοι άτομα με δυνατή προσωπικότητα και άποψη!

Πόσο εύκολο είναι να διατηρεί κανείς επιχειρήσεις, σε καιρούς που η χώρα οικονομικά καταρρέει;

Αυτό είναι παρά, μα παρά… πολύ δύσκολο. Και ειδικά αν θέλεις να είσαι σωστός επαγγελματίας. Πρέπει να υπολογίζεις τα πάντα, να μην σπατάλας χρόνο και χρήμα, σε λάθος κινήσεις.

Έχεις επιλέξει να μένεις μόνιμα στο νησί και το χειμώνα. Πως πήρες αυτή σου την απόφαση;

Ως πιτσιρικάς ήθελα και εγώ, όπως και οι περισσότεροι φίλοι μου, να ζήσω το «όνειρο» της Αθήνας ή του Περαία, όπως λέγαμε. Μετά το 2010 όμως, δεν με συγκινούσε πια. Έτυχε τότε να κάνουμε και μια ανακαίνιση στο «Γυροκομείον», όποτε έπρεπε να μείνω στο νησί, για να επιβλέπω τις εργασίες. Επίσης, σκεφτόμουν ότι πρέπει κάτι να κάνω και τον χειμώνα… Και αφού εμείς έχουμε τις επιχειρήσεις, το νησί έχει δυνατότητες για να δουλέψεις και το χειμώνα, αποφασίσαμε να το κάνουμε. Το καλοκαίρι του 2016 ξεκινήσαμε το «Κουκουνάρι Studios» και αποφασίσαμε να το δουλεύουμε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Μπορώ να πω πως έμεινα ενθουσιασμένος με αυτή μας την απόφαση! Φιλοξενήσαμε αρκετό κόσμο, ο οποίος έφευγε ενθουσιασμένος, και με την διαμονή σου σε εμάς, αφού τα διαμερίσματα διαθέτουν τα πάντα για μια υπέροχη διαμονή, όπως τζάκι, στήλες υδρομασάζ, air condition, κουζίνα, κήπο αλλά και με το νησί γενικότερα, καθώς ξεκίνησαν να το γνωρίζουν από μια άλλη πλευρά, αυτή του χειμώνα.

Το Αγκίστρι, λένε πως έχει έναν «αέρα» διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα νησιά. Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σου το καθιστά ξεχωριστό;

Αυτό νομίζω ότι συμβαίνει επειδή είναι μικρό. Ο επισκέπτης, έχει τα πάντα στα πόδια του. Νυχτερινή ζωή με πολλά παραλιακά μπαράκια, και 2 υπέροχα club . Παρά πολλές ταβέρνες – εστιατόρια, με πολύ καλή ποιότητα φαγητού. Σουβλατζίδικα και παρά πολλά αλλά μαγαζιά, που μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Επίσης το νησί έχει ατελείωτο πράσινο, που φτάνει μέχρι και στην θάλασσα , καθώς και υπέροχες παραλίες με πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά.

Υπάρχει κάποια από τις επιχειρήσεις σου, που να ξεχωρίζεις, ως ας πούμε, το «αγαπημένο σου παιδί»;

Νομίζω πως αν διαλέξω κάποια, θα αδικήσω τις άλλες. Μπορώ να πω όμως, πως έχω λίγη περισσότερη αδυναμία στο «Γυροκομείον», αφού έχω μεγαλώσει εκεί μέσα και επειδή μου αρέσει η πολύ κουζίνα. Να μαγειρεύω – να δημιουργώ…!  Για αυτό άλλωστε και στο μενού, έχουμε παρά πολλές παραλλαγές για το σουβλάκι, όπως οι σκεπαστές μας και τα πίτα κλαμπ.

Πλέον των επιχειρήσεων, είσαι και ένας άνθρωπος που ασχολείται ενεργά και με τα κοινά στο Αγκίστρι. Μίλησέ μας για αυτό.

Πολύ δύσκολο αυτό. Αλλά αν θέλουμε να αναπτύξουμε το νησί μας, πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό και ειδικά νεαρά σε ηλικία άτομα, με φρέσκες ιδέες. Ασχολούμαι με το σύλλογο επαγγελματιών του νησιού, στη θέση του γραμματέα, και είμαι δημοτικός σύμβουλος, από την πλευρά του δημάρχου, κ. Αθανασίου.

Πως ονειρεύεσαι να δεις το Αγκίστρι μέσα στα επόμενα χρόνια;

Ένα 100 τοις 100%, πράσινο νησί…