Μια ταινία από το μέλλον, η δεύτερη του Κορεάτη σκηνοθέτη Kogonada, συναντά το «Σημείο Βρασμού», μια ενδελεχή ματιά στο τι συμβαίνει στην κουζίνα ενός εστιατορίου πίσω από τις κλειστές πόρτες. 

Τις ταινίες της εβδομάδας συμπληρώνουν μια κοινωνική ματιά στο σημερινό Ιράν, ακόμα ένα υπέροχο animation της Disney και το φεστιβαλικό ντοκιμαντέρ «River», με αφηγητή τον Willem Dafoe.

Μετά τον Γιάνγκ (After Yang)

του Κογκονάντα. Με τους Κόλιν Φάρελ, Τζόντι Τέρνερ-Σμιθ, Τζάστιν Χ. Μιν.

Επιστημονικής Φαντασίας 2022, ΗΠΑ 96’

Όταν ο Γιανγκ, το αγαπημένο και πολύτιμο ανδροειδές που συντροφεύει την κόρη του Τζέικ (Κόλιν Φάρελ) παθαίνει σοβαρή βλάβη, ο ανήσυχος πατέρας αναζητεί τρόπο να τον επισκευάσει. Στην πορεία, ο Τζέικ ανακαλύπτει ότι η ζωή τον προσπερνά και αναζητά να συνδεθεί ουσιαστικά με τη σύζυγο του (Τζόντι Τέρνερ-Σμιθ) και την κόρη του.

Σημείο Βρασμού (Boiling Point)

του Φίλιπ Μπαραντίνι. Με τους Στίβεν Γκρέιαμ, Τζέισον Φλέμινγκ, Ρέι Πάνθακι, Χάνα Γουόλτερς.

Δραματική 2021, Ην. Βασίλειο 92’

Μέσα στην ανελέητη πίεση μιας εστιατορικής κουζίνας, ένας σεφ διαπληκτίζεται με την ομάδα του την πιο πολυσύχναστη μέρα της χρονιάς. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται σε αυτό το συναρπαστικό θρίλερ που περιγράφει την ένταση στην κουζίνα καλύτερα από κάθε reality μαγειρικής.

Η Μπαλάντα της Λευκής Αγελάδας (Ballad of a White Cow)

των Μπεχτάς Σαναέχα και Μαριάμ Μογκαντάμ. Με τους Μαριάμ Μογκαντάμ, Σανί Φαρ, Πούρια Ραχίμι.

Δραματική 2020, Ιράν – Γαλλία 105’

Η ζωή της Μίνας ανατρέπεται όταν μαθαίνει ότι ο σύζυγός της, ο Μπαμπάκ, αποδείχτηκε αθώος για το έγκλημα για το οποίο εκτελέστηκε. Οι αρχές απολογούνται για το λάθος τους και προσφέρουν αποζημίωση, αλλά τότε η Μίνα ξεκινά μια βουβή μάχη κόντρα σ’ ένα κυνικό σύστημα για το καλό της ίδιας και της κόρης της. Όταν ξεμένει από χρήματα, ένας άγνωστος με το όνομα Ρεζά χτυπάει την πόρτα της, λέγοντας ότι έχει έρθει για να ξεπληρώσει το χρέος του στον Μπαμπάκ. Η Μίνα στην αρχή είναι επιφυλακτική, αλλά αφήνει όλο και περισσότερο τον Ρεζά στη ζωή της, αγνοώντας το μυστικό που τους συνδέει. Μια συντριπτικά επίκαιρη ταινία για τη δύναμη του ατόμου ενάντια στις αποχρώσεις της εξουσίας, μια επιδέξια, συναισθηματική μελέτη για τους άρρηκτους ανθρώπινους δεσμούς που διασχίζουν το χρόνο και το χώρο.

Πάντα στο Κόκκινο (Turning Red)

της Ντόμι Σι. Με τις φωνές των Ρόζαλι Τσιάνγκ, Σάντρα Ο.

Animation 2022, ΗΠΑ 99’

Μια 13χρονη έφηβη εντελώς ξαφνικά μεταμορφώνεται σε γιγάντιο κόκκινο πάντα κάθε φορά που ενθουσιάζεται (πράγμα που συμβαίνει ΠΑΝΤΑ). Η υπερπροστατευτική, αν όχι κάπως αυταρχική μητέρα της, μπλέκει συνεχώς στα πόδια της κόρης της—ό,τι χειρότερο, δηλαδή, μπορεί να συμβεί σε μια έφηβη.

River

της Τζένιφερ Πίντομ. Με αφήγηση του Γουίλεμ Νταφόε.

Ντοκιμαντέρ 2021, Αυστραλία 75’

Τα ποτάμια είναι οι αρτηρίες του πλανήτη. Όπου κυλούν μπορούν να εκδηλωθούν, να επιβιώσουν, ακόμα και να ευδοκιμήσουν μορφές ζωής, μεταξύ αυτών και η ανθρώπινη ζωή. Η επιθυμία των ποταμών καθόρισε την αρχική μας μοίρα. Ήταν οι δίοδοι μεταφοράς που επέτρεψαν και καλλιέργησαν την ανθρώπινη εξάπλωση και τα σύνορα μεταξύ περιοχών και χωρών. Όπως τα ποτάμια διαμόρφωσαν το τοπίο, διαμόρφωσαν και την ανθρώπινη ύπαρξη.