Πόσες φορές όταν ήμασταν παιδιά, δεν θελήσαμε και δεν φανταστήκαμε να κάνουμε μάθημα στην παραλία, τα πόδια μας να χαιδεύουν την άμμο και ο ήλιος να “καίει” το πρόσωπο μας! Πολλές… Αυτό το όνειρο, ένα σχολείο στην Ισπανία το έκανε πραγματικότητα συνδυάζοντας τη θάλασσα, τον καθαρό αέρα και την μετάδοση γνώσεων σε έναν νέο τρόπο διδασκαλίας. 

Έξω από το σχολείο Felix Rodriguez de la Fuente, οι μαθητές, φορώντας την μάσκα τους, κάθονται σε θρανία τοποθετημένα στην άμμο, μπροστά από έναν φορητό μαυροπίνακα στις αμμώδεις ακτές της Playa de los Nietos (Παραλία των εγγονιών).

«Είναι ασφαλές και τα παιδιά διασκεδάζουν», δήλωσε ο καθηγητής Αγγλικών Juan Francisco Martinez, συμπληρώνοντας: «Ό,τι μαθαίνουμε εδώ, τα παιδιά το εμπεδώνουν και δε θα το ξεχάσουν ποτέ!»

Τα μαθήματα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου project γνωστού ως «Fresh Air», το οποίο σημαίνει «Καθαρός Αέρας» και στοχεύει στη δημιουργία καλύτερων και ασφαλέστερων συνθηκών εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Η προετοιμασία των δασκάλων ξεκινά στις 8 το πρωί στην παραλία, κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 20 λεπτά και τα παιδιά που συμμετέχουν στον πρωτότυπο τρόπο διδασκαλίας είναι από 3 έως 12 ετών. Οι συμμετέχοντες φροντίζουν να διατηρούνται οι λεγόμενες κοινωνικές φούσκες και, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κοροναϊού.

«Μου αρέσει να κάνω μάθημα στην παραλία!» είπε ο 9χρονος μαθητής. «Νιώθω πιο άνετα και είμαι πιο ήρεμος».

Ο Λουζ, 10 ετών, είπε: «Είναι τέλειο το μάθημα εδώ! Είμαι στην παραλία με τους φίλους μου, όπως κάνω και τα καλοκαίρια που δεν έχουμε σχολείο».