Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που μπορεί να δεχτείς στη ζωή σου. Το να μεγαλώνεις κορίτσια, όμως, είναι λίγο πιο απαιτητικό, με την έννοια ότι οι ρόλοι της γυναίκας σήμερα είναι πολύ πιο πολύπλοκοι από αυτούς του παρελθόντος.

Οι περισσότερες εκ των γιαγιάδων μας -ανεξάρτητα από το τι κατάφεραν τελικά- επεδίωξαν να μεγαλώσουν τις κόρες τους έτσι ώστε να γίνουν σεμνές, ευγενικές σύζυγοι και καλές νοικοκυρές. Οι μαμάδες μας, χωρίς να υποτιμούν τα προηγούμενα, έδωσαν εξίσου μεγάλη βαρύτητα στη μόρφωσή μας. Το «έργο» των σημερινών μαμάδων με κόρες, λοιπόν, είναι ακόμα πιο δύσκολο: Μόρφωση και νοικοκυριό, αλλά και ικανότητα επαγγελματικής εξέλιξης χωρίς να μπει στο περιθώριο η μητρότητα. Και όλα αυτά, σε έναν κόσμο που ακόμα δεν έχει καταφέρει να πείσει τις γυναίκες πως το να είναι σκελετωμένες δεν αποτελεί πρότυπο ομορφιάς και πως ούτε οι άλλες γυναίκες ούτε οι άντρες είναι εχθροί τους –ο ανταγωνισμός δεν έφερε ποτέ την ευτυχία.

Με λίγα λόγια, είναι δύσκολο να μεγαλώσουμε ένα κορίτσι που θα καταφέρει να «ανθίσει», μαθαίνοντας να προστατεύει μόνο του τον εαυτό του. Οι παρακάτω συμβουλές, όμως, μπορούν να μας οδηγήσουν σε μερικά σωστά βήματα:

  • Αποτελείτε το απόλυτο πρότυπό της

Είτε μοιάζουν είτε όχι, είτε έχουν τα ίδια γούστα είτε όχι, οι μαμάδες αποτελούν τα πρώτα μεγάλα πρότυπα για τις κόρες τους –ενίοτε και τα παντοτινά. Αυτό είναι μια τεράστια ευθύνη που καλείστε να διαχειριστείτε με σοφία: Ο τρόπος που μιλάτε, ο τρόπος που ντύνεστε και βάφεστε, η ευγένεια και η καλοσύνη σας αλλά και οι παραξενιές σας, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας σας θα μπουν στο μικροσκόπιο της κόρης σας, θα αντιγραφούν, θα υιοθετηθούν και αργότερα κάποια στοιχεία σας θα κατακριθούν και θα απορριφθούν. Μέχρι τότε, όμως, θα βλέπετε στα μάτια της κόρης σας μια μικρή εκδοχή σας που άλλοτε θα σας γοητεύει και άλλοτε θα σας τρομάζει. Το μεγάλο στοίχημα είναι η διαδικασία αυτή να μπορέσει να σας «βγάλει» τον καλύτερό σας εαυτό. Να γίνετε, δηλαδή, ένας καλύτερος άνθρωπος για χάρη της κόρης σας.

  • Θα χρειαστεί να ξεκινήσετε ορισμένες άβολες συζητήσεις –αλλά μόνο εσείς μπορείτε να τις κάνετε σωστά

Δεν θα είναι εύκολο να της μιλήσετε για την πρώτη της περίοδο, ούτε για το πώς γεννιούνται τα μωρά, ούτε γιατί ο μπαμπάς έχει πουλάκι ενώ εσείς όχι. Καθώς θα μεγαλώνει η κόρη σας, θα έχει πολλές σχετικές απορίες, τις οποίες θα πρέπει να νιώθει την άνεση να εκφράζει και εσείς θα πρέπει να της δώσετε την απόλυτη ελευθερία να τις εκφράζει σε εσάς.

  • Τα πάντα ξεκινούν πολύ πιο γρήγορα

Αν έχετε και αγόρι, θα συμφωνήσετε: Τα κορίτσια δείχνουν να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Όχι μόνο -κατά κανόνα- μιλούν και μπορούν να κοινωνικοποιούνται πιο γρήγορα, αλλά και συμπεριφέρονται με τρόπο που θα περίμενε κανείς από μεγαλύτερα παιδιά. Ενδιαφέρονται πολύ νωρίτερα για την εμφάνιση και τα ρούχα τους, παίρνουν σέξι πόζες στις φωτογραφίες (που σε αφήνουν άφωνη!), αποφασίζουν ποιον θέλουν να παντρευτούν και πώς θα ονομάσουν τα παιδιά τους από τα 3 τους και -από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι καραφλές- τα μαλλιά τους θα αποτελούν μόνιμη αιτία καβγά μαζί σας. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει να συμπεριφέρεστε στην κόρη σας όπως σε ένα μεγαλύτερο παιδί, έχοντας περισσότερες απαιτήσεις από εκείνη. Μπορεί π.χ. να σας κακοφανεί όταν θα έρχονται στιγμές που θα φέρεται σαν… μικρό παιδί και να θυμώνετε μαζί της. Με τον τρόπο αυτό, όμως, θα της δημιουργήσετε ενοχές και άγχος. Αποδεχτείτε πως με τα κορίτσια τα πάντα γίνονται νωρίτερα, βάλτε τα απαραίτητα όρια για την ασφάλειά της και αφήστε την κόρη σας να βιώσει την παιδική της ηλικία στο μέγιστο.

  • Ενθαρρύνετε την σχέση της με τον πατέρα της

Και ναι, μπορεί εσείς να αποτελείτε το πρότυπό της και να σας ακολουθεί τυφλά μέχρι κάποια ηλικία, όμως από τα 3-4 και μετά τα περισσότερα κορίτσια ερωτεύονται τον μπαμπά τους και θέλουν να τον παντρευτούν. Και στο σημείο αυτό είναι που εσείς πρέπει να κάνετε πίσω και να επιτρέψετε σε μπαμπά και κόρη να δεθούν με μία σχέση που έχει να μάθει στην κόρη σας πολλά, όπως π.χ. πώς πρέπει να της φέρεται ένας άντρας, με πόσα διαφορετικά παιχνίδια μπορεί να την απασχολήσει, πώς να ρίχνει ένα αξιοπρεπές καλάθι και, αργότερα, πώς να αλλάζει λάστιχο στο αυτοκίνητο.

  • Θα της αγοράσετε αμέτρητα πράγματα που δεν χρειάζεται –προσέξτε μην την κάνετε σπάταλη

Στέκες με φτερά, κοκαλάκια, πουά καλσόν, καλτσάκια με ροζ βολάν και μικροσκοπικά υφασμάτινα τσαντάκια είναι κάποια μόνο από τα αμέτρητα αξεσουάρ που θα αγοράσετε στην κόρη σας, τα οποία είναι ζήτημα να φορέσει μία ή δύο φορές. Το γιατί θα τα αγοράσετε δεν είναι το ζητούμενο εδώ. Το ζητούμενο είναι ότι σε μία εποχή που παλεύουμε να μάθουμε στα παιδιά μας την διαφορά του «θέλω» και «χρειάζομαι» τέτοιες αγορές αποτελούν κακά παραδείγματα. Πολύ σύντομα η κόρη σας όχι μόνο δεν θα ενθουσιάζεται από όλα αυτά (όσο εσείς), αλλά και θα δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί αφού μπορεί να έχει πράγματα που δεν χρειάζεται, δεν μπορεί να έχει… τα πάντα που βλέπει μπροστά της!Φυσικά θα κάνετε ορισμένες άσκοπες αγορές, όμως είναι σημαντικό να διδάξετε στην κόρη σας την αξία των χρημάτων και της αποταμίευσης, ώστε να μάθει ότι τα χρήματα αποτελούν αποτέλεσμα δουλειάς -και μάλιστα προσωπικής δουλειάς- και άρα να μην περιμένει πως θα εξαρτάται από κάποιον οικονομικά μεγαλώνοντας.

  • Το ζήτημα της ομορφιάς

Λιγότερο, σίγουρα, από παλιά, το στερεότυπο του «τι σημαίνει να είσαι κορίτσι» παραμένει και… ενοχλεί: Τα κορίτσια δεν είναι δυνατά, τα κορίτσια δεν τρέχουν γρήγορα, τα κορίτσια δεν είναι καλά στα μαθηματικά, με τα κορίτσια πρέπει να είσαι ευγενικός, τα κορίτσια πρέπει να είναι ευγενικά, τα κορίτσια δεν σκαλίζουν τη μύτη τους κ.ο.κ. Όσο αστεία κι αν ακούγονται τα παραπάνω, η κόρη σας αργά ή γρήγορα κάπου θα τα ακούσει. Προλάβετε την αμηχανία που πιθανώς να νιώσει λέγοντάς της πως ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, είναι μοναδικός και αξίζει τον σεβασμό των άλλων. Μια μέρα θα καταλάβει από μόνη της καλά τι πραγματικά σημαίνει να είναι κορίτσι.

  • Προστατεύστε την, αλλά μάθετέ της και να προστατεύει τον εαυτό της

Η κόρη σας πρέπει να ξέρει ότι είστε εκεί ανά πάσα στιγμή για να σταθείτε στο πλευρό της και να την προστατεύσετε από οτιδήποτε, όμως πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει και μόνη της προβλήματα πριν επέμβετε. Δώστε της το περιθώριο να δοκιμάζεται μόνη της σε δυσκολίες, από μικρή, και δείξτε της τον δρόμο για να τις διαχειρίζεται, πριν δώσετε εσείς τη λύση.

  • Πρέπει να ακολουθήσει τα όνειρα και τα πάθη της

Ναι, σας είναι αδιανόητο να σκεφτείτε ότι το μικρό σας κοριτσάκι μπορεί μια μέρα να σας ανακοινώσει πως αποφάσισε να ζήσει στη Νότιο Αφρική και να φωτογραφίζει τσακάλια, όμως προσπαθήστε να μπείτε στην θέση της και στην ανάγκη της να… ζήσει όπως εκείνη θέλει! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία για τον άνθρωπο από το να μπορεί να ακολουθεί τα όνειρά του!

  • Με τα αγόρια και τους άντρες… αρκεί να εμπιστεύεται το ένστικτό της

Δεν υπάρχουν -ή δεν πρέπει να υπάρχουν- κανόνες στον έρωτα. Ευτυχές θα είναι να έχετε εμφυσήσει στην κόρη σας ορισμένες αρχές και αξίες μεγαλώνοντας, έτσι ώστε όταν θα ερωτεύεται, ακόμα κι αν στο τέλος πληγώνεται, να διατηρεί την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό της. Όσο για τον ποιον να ερωτευτεί και πώς να διαλέξει τον άντρα της… αρκεί να εμπιστευτεί το ένστικτό της!