Ο Στέλιος δεν είναι απλά ένας brand ambassador της Jose Cuervo. Είναι ένας άνθρωπος με αγάπη για την tequila και πάθος για αυτό που κάνει. Προσωπικός του στόχος είναι να μας κάνει να αγαπήσουμε την tequila αλλά παράλληλα να την καταλάβουμε και να την εκτιμήσουμε όσο και εκείνος. Και η αλήθεια είναι πως λίγα μόνο λεπτά μαζί του, αρκούν για να μας κάνει να ταξιδέψουμε νοερά στο Μεξικό και να καταλήξουμε να κερνάμε σφηνάκια tequila την παρέα μας…

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Ποιος είναι ο ρόλος του brand ambassador; Και πόσο σημαντικός είναι για την καθιέρωση και εξέλιξη ενός brand ποτού;
Ουσιαστικά πρεσβεύεις ένα προϊόν, αλλά όχι μόνο το προϊόν, τις αξίες του, την ιστορία του, τις παραδόσεις του, τον κόσμο του γενικότερα. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είμαι τυχερός γιατί η tequila είναι ένα ποτό με πολύ βαθιά και μεγάλη κουλτούρα, με μία χώρα του Μεξικό που έχει πολύ ενδιαφέρον. Η tequila είναι συνυφασμένη με την χαρά, το χρώμα, το γενικότερο lifestyle της χώρας το οποίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Καλείσαι εκτός από το ποτό να πούμε στον κόσμο τον πολιτισμό και την ιστορία του Μεξικό, μίας χώρας πολύ συναρπαστικής. Είμαι τυχερός που ένα παγκόσμιο brand όπως η Jose Cuervo, μου ζήτησε να την εκπροσωπήσω, γιατί είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει την tequila και την πολύχρωμη κουλτούρα της και μου επέτρεψαν μέσα από αυτή την θέση να μεταδώσω αυτή την αγάπη και στον κόσμο, από τους καταναλωτές, τους bartenders μέχρι και τους ιδιοκτήτες.
Επέλεξες την tequila ή σε επέλεξε εκείνη;
Σαν προσωπική μου επιλογή, πάντα το ποτό μου ήταν η tequila. Τα χαρακτηριστικά της θεωρώ ότι μου ταιριάζουν και με εκπροσωπούν σαν άνθρωπο, αλλά και σαν χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα έτυχε να δουλέψω στο Amigos, που είναι ένα μαγαζί καθαρά συνυφασμένο με την tequila και από εκεί μέσα πρόεκυψε και η σχέση μου με την Jose Cuervo.
Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στο συγκεκριμένο ποτό;
Τα πάντα γύρω από αυτό. Τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα της, την σπιρτάδα της, την πολυπλοκότητα της, την ιστορία της, την κουλτούρα της, τον συνδυασμό με το φαγητό.


Θεωρείς ότι είναι κυρίως αντρικό ή και γυναικείο ποτό;
Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει παρεξηγηθεί πολύ. Δεν θα πω αν είναι γυναικείο ή αντρικό καθώς θεωρώ ότι υπάρχει μία tequila για όλους, από το να την πιείς σε ένα long drink, αλλά ακόμη και να τη συνδυάσεις με ένα πούρο. Θέλεις μία πιο επιθετική, υπάρχει η blanco. Θέλεις μία με πιο πολύπλοκα και γλυκά χαρακτηριστικά υπάρχει η reposado ή ακόμα πιο φινετσάτα, η anejo. Υπάρχει ακόμα και με πιο smooth χαρακτηριστικά και με διάφορες γεύσεις που την κάνει πιο εύκολη στο να την πιεις. Απλά θεωρώ ότι ο κόσμος την φοβάται γιατί δεν την έχουμε δουλέψει ή αγαπήσει όπως πρέπει σαν καταναλωτές και σαν επαγγελματίες στην Ελλάδα.
Τι θα έλεγες για να αλλάξεις γνώμη σε κάποιον που θα υποστήριζε ότι δεν του αρέσει η tequila;
Θα του πρότεινα μία tequila που δεν θα καταλάβαινε καθόλου αυτόν τον «επιθετικό» χαρακτήρα που έχει το συγκεκριμένο ποτό. Υπάρχουν κάποιες με γεύση που είναι πιο ντελικάτες, όπως με κακάο ή βανίλια. Για παράδειγμα θα του πρότεινα όσον αφορά την λευκή, την Jose Cuervo traditional ή μία 1800 Anejo. Ή μία πολύ Premium που είναι η Reserva de la Familia ως μία εξαιρετική Extra Anejo Tequila.
Ποιο είναι το δικό αγαπημένο cocktail με tequila;
Margarita και ξερό ψωμί (χαχα).
Ποια ήταν η πιο ευχάριστη και ποια η πιο δυσάρεστη στιγμή που έχεις ζήσει ως brand ambassador της Jose Cuervo;
Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποια δυσάρεστη στιγμή απλά καθημερινά έχω, ας πού, με μέσα μου το άγχος εγώ προσωπικά να μπορέσω να «μεταδώσω» στον κόσμο αυτό που πραγματικά είναι η tequila. Το άγχος να αντιπροσωπεύσεις σωστά αυτό το προϊόν. Είναι ένα μεγάλο challenge. Η καλύτερη στιγμή, δεν είναι μία αλλά πολλές.
Πόσο σημαντική είναι η επαφή, η γνωριμία με την χώρα του Μεξικό, για κάποιον που μιλάει και αντιπροσωπεύει την tequila;
Είναι πάρα πολύ σημαντική. Δεν γίνεται να αντιπροσωπεύεις ένα ποτό χωρίς να γνωρίζεις την κουλτούρα της χώρας, χωρίς να έχεις επισκεφτεί τα μέρη του, να φας τα φαγητά του, να πάς μία βόλτα στα σοκάκια και την αγορά της πόλης, να γνωρίσεις τους ανθρώπους. Σε κάθε ταξίδι μπαίνω όλο και πιο βαθιά στην μαγεία της χώρας αυτής αλλά και του εθνικού της ποτού. Βλέπω τι πραγματικά είναι η tequila και τι κρύβεται πίσω από αυτήν.


Ποια είναι η δύναμη της tequila παγκοσμίως;
Είναι μικρή δυστυχώς. Ενώ την ξέρει ο κόσμος, χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά. Χρειαζόμαστε γενικά πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως να «μεταδώσουν» την αγάπη για αυτή αλλά και την ιδιαιτερότητα της. Θα πάρει καιρό να φτάσει στο σημείο να κοντραριστεί με άλλα spirits, αλλά όταν με το καλό φτάσει σε αυτό το σημείο μετά θα εκτοξευτεί.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μίας καλής tequila;
Αυτό είναι σχετικό, αφορά την παλέτα, τι αρέσει δηλαδή στον καθένα να πίνει. Τεχνικά όμως, όλα ξεκινούν από την πρώτη ύλη, από το πού θα φυτέψουμε την αγαύη, από που προέρχεται, αν δηλαδή είναι από τα highlands ή τα lowlands, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το έδαφος το λεγόμενο «Terroir» και τα χαρακτηριστικά του, όπως λέμε στο κρασί. Για το αν δηλαδή, το έδαφος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδερο, μέταλλα ή έχει πετρώδη χαρακτηριστικά. Από το πώς θερίζουμε το φυτό, πώς γίνεται η απόσταξη, πόσο καιρό την αφήνουμε να ωριμάσει, οι καιρικές συνθήκες ακόμα και οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν.
Μπορεί να γίνει tequila εκτός Μεξικό;
Όχι. Δεν μπορεί να ονομαστεί καν tequila αν δεν παραχθεί στο Μεξικό. Είναι 5 συγκεκριμένες πολιτείες στο Μεξικό που μπορούμε να πάρουμε το φυτό της μπλε αγαύης. Και εδώ μπορείς να φυτέψεις μπλε αγαύη αλλά δεν θα σου δώσει τα ίδια χαρακτηριστικά. Η νομοθεσία που περικλείει την tequila είναι πολύ αυστηρή και δεν υπάρχει για κανένα άλλο απόσταγμα.
Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος και το όραμα σου για την Jose Cuervo;
Αρχικά, θα έλεγα για την κατηγορία της τεκίλα και μετά φυσικά για την Jose Cuervo, ως ο Leader της παγκόσμιας αγοράς, να μπορέσει να φτάσει ο λόγος μου και η αγάπη μου για το συγκεκριμένο προϊόν, σε όσους περισσότερο ανθρώπους γίνεται. Και νιώθω και μεγαλύτερη ευθύνη λόγου του τίτλου που έλαβα ως ο πρώτος μη Μεξικανός Tequila Connoisseur στον κόσμο, από το Επιμελητήριο της tequila στο Μεξικό. Είδαν το πάθος που είχα για το ποτό και την δουλειά που έκανα για να την προωθήσω σε όλο τον κόσμο, μου έκανα την τιμή να μου κάνουν την πρόταση να δώσω τις απαραίτητες εξετάσεις για να πάρω αυτό τον τίτλο και εκτός από τιμή και χαρά που τα κατάφερα, είναι και μεγάλη μου ευθύνη να διαδώσω την ιστορία της, την κουλτούρα της και όσα αντιπροσωπεύει από τον λαό, μέχρι τα μνημεία της χώρας και τον πολιτισμό της.

**Ευχαριστούμε πολύ το Rockfellas Excelsior για την φιλοξενία στον υπέροχο χώρο του.