Αν γενικότερα η κοινωνία είναι προκατειλημμένη απέναντι στην ομοφυλοφιλία, φανταστείτε τι συμβαίνει στον άγριο κόσμο του ποδοσφαίρου. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι ποδοσφαιριστές που τόλμησαν να αποκαλύψουν τη σεξουαλικότητά τους. Κι απ’ όσους το έπραξαν, η συντριπτική πλειονότητα δεν ήταν πια εν ενεργεία…

«Η αλήθεια του Josh»

Η σκέψη και μόνο για το τι θα αντιμετώπιζαν στο επόμενο παιχνίδι τους ή στα social media, λειτουργούσε (και ακόμη λειτουργεί) αποτρεπτικά. Σε μια εποχή που ο κόσμος προοδεύει και η σεξουαλικότητα δεν μπορεί να θεωρείται πια «ενοχοποιητικό» στοιχείο, δυστυχώς, η ομοφυλοφιλία αποτελεί ακόμη ταμπού στην κοινωνία του ποδοσφαίρου. Κι όμως, ο Josh Cavallo, ένας ταλαντούχος Αυστραλός ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία, τόλμησε και φώναξε: «Είμαι ποδοσφαιριστής και είμαι ομοφυλόφιλος».

Ο 21χρονος άσος της Adelaide United με παρουσία στις μικρές εθνικές ομάδες της Αυστραλίας, έσπασε τα ταμπού με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει κι άλλους για να βγουν απ’ το σκοτάδι κι ότι θα ανάψει το φως σε μια σκοτεινή γωνιά τής προκατειλημμένης και οπισθοδρομικής κοινωνίας του ποδοσφαίρου. «Γεια χαρά σε όλους. Υπάρχει κάτι προσωπικό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας και πλέον νιώθω άνετα να το κάνω. Είμαι ποδοσφαιριστής και είμαι ομοφυλόφιλος» δήλωσε on camera ο Cavallo σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε τόσο στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media όσο και στης ομάδας του, Adelaide United, με τίτλο: Η αλήθεια του Τζος.

«Πολεμώ τη σεξουαλικότητά μου για χρόνια»

Στο μήνυμά του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για μένα ήταν ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι να φράσω στο συγκεκριμένο σημείο της ζωής μου, αλλά δεν θα μπορούσα να μην είμαι χαρούμενος με την απόφασή μου αυτή. Πολεμώ τη σεξουαλικότητά μου εδώ και χρόνια και χαίρομαι που μπορώ να βάλω ένα τέλος. Όντας ένας gay ποδοσφαιριστής, έπρεπε να μάθω να κρύβω τα συναισθήματά μου για να ταιριάξω στο καλούπι του επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Το να μεγαλώνω ως ομοφυλόφιλος και να παίζω ποδόσφαιρο είναι δύο κόσμοι οι οποίοι δε διασταυρώθηκαν ποτέ. Το παράθυρο επιτυχίας ενός ποδοσφαιριστή είναι πολύ μικρό και το να βγεις και να κάνεις μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα σου».

Και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που ζουν στη σιωπή. Θέλω να βοηθήσω να αλλάξει αυτό, να δείξω ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο άθλημα και πως έχουν το δικαίωμα να είναι ο πραγματικός τους εαυτός», προτού καταλήξει λέγοντας: «Είμαι ο Josh Cavallo, είμαι ποδοσφαιριστής και είμαι περήφανος που είμαι γκέι».

Θετική ανταπόκριση και χιλιάδες μηνύματα

Το μήνυμα του Cavallo έγινε αμέσως viral καθώς ουσιαστικά πρόκειται για τον πρώτο παγκοσμίως εν ενεργεία ποδοσφαιριστή πρώτης κατηγορίας που δηλώνει ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλος. Το video έχει περίπου 6 εκατ. προβολές, ενώ χιλιάδες είναι τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που δέχθηκε για την επιλογή του να μιλήσει ανοιχτά.

Το σωματείο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Αυστραλίας σχολίασε ότι είναι μια «υπέροχη στιγμή» για τον ίδιο, το άθλημα και «την LGBTI+ κοινότητα». Και δεν ήταν η μόνη αντίδραση από την κοινωνία του ποδοσφαίρου. Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Άρσεναλ, Γιουβέντους, Βέρντερ Βρέμης, Βαλένθια, Premier League, αλλά και οι Γκάρι Λίνεκερ, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Αντουάν Γκριεζμάν, Ζεράρ Πικέ, Μάρκους Ράσφορντ, όπως επίσης και ο σούπερ σταρ του μπάσκετ Πάου Γκασόλ. Άπαντες υποδέχθηκαν θετικά το μήνυμα του Cavallo, στον οποίο εξέφρασαν τη στήριξή τους.

«Σε ευχαριστούμε Josh Cavallo, που κάνεις ένα τεράστιο βήμα μπροστά! Το θάρρος σου συμβάλλει στην ομαλοποίηση της διαφορετικότητας στον κόσμο του αθλητισμού», έγραψε η Μπαρτσελόνα.

Η Λίβερπουλ ανέφερε: «Περήφανοι για σένα για τη δύναμη και το θάρρος. You’ll Never Walk Alone».

«Σε ευχαριστούμε Josh Cavallo για τη δύναμη και το κουράγιο σου… Είσαι έμπνευση για εκατομμύρια. Ο καθένας αξίζει το δικαίωμα να είναι ο εαυτός του. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι καλύτερος σήμερα, εξαιτίας σου», ανέφερε η Άρσεναλ.

«Περήφανοι για τη γενναιότητα και τη δύναμή σου, Josh Cavallo. Είσαι έμπνευση για πολλούς λάτρεις των σπορ και επαγγελματίες αθλητές!», έγραψε η Βαλένθια.

Η Premier League σημείωσε: «Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι μαζί σου και σου ευχόμαστε ό,τι καλύτερο».

«Περήφανοι για εσένα», ήταν η ανάρτηση της Γιουβέντους.

«Είμαι γεμάτος θαυμασμό για τον Josh που βάδισε ένα μονοπάτι που ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν πολλοί άλλοι. Είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του ποδοσφαίρου θα τον υποστηρίξει και θα διαγράψει τον φόβο που μπορεί να έχουν οι άλλοι», έγραψε ο Γκάρι Λίνεκερ.

«Περήφανος για εσένα», ήταν η ανάρτηση του Αντουάν Γκριεζμάν.

Ο Πάου Γκασόλ έγραψε «Το 2021, αυτό δεν πρέπει να είναι είδηση. Σε ευχαριστώ γι΄ αυτό το βήμα προς τα εμπρός για το άθλημα».

Ο Ζεράρ Πικέ τόνισε: «Γεια σου Josh Cavallo, δεν έχω την χαρά να σε γνωρίζω προσωπικά αλλά θέλω να σε ευχαριστήσω γι΄ αυτό το βήμα που έκανες. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι πολύ πίσω και μας βοηθάς να προχωρήσουμε».

O Μάρκους Ράσφορντ σημείωσε: «Γνωρίζω ότι χρειάστηκες πολύ θάρρος. Να γνωρίζεις ότι όλη η κοινότητα του ποδοσφαίρου στέκεται στο πλευρό σου. Απόλαυσε την ελευθερία σου και την γαλήνη σου. Τόσο μεγάλο σεβασμό για σένα αδερφέ».

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς τόνισε: «Είσαι ένας πρωταθλητής. Το ποδόσφαιρο είναι για όλους. Μεγάλος σεβασμός».