Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ομάδα νοσημάτων που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Το δέρμα κι οι βλεννογόνοι προσβάλλονται στα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα, γεγονός που τονίζει τον ρόλο του δερματολόγου στην διάγνωση αλλά και αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων. Είναι από πιο διαδεδομένες ασθένειες, που δεν «ξεχωρίζουν» ηλικία, φύλο, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα πιο συχνά νοσήματα είναι τα κονδυλώματα (HPV), η μολυσματική τέρμινθος, η ουρηθριτιδα, ο έρπης και τελευταία επανέκαμψε η συφιλη. Πόσα όμως, γνωρίζουμε για αυτά;

Κονδυλώματα

Τα γεννητικά κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό που των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος εντοπίζεται στα γεννητικά όργανα, την περιγεννητική περιοχή και την περιοχή του πρωκτού και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.  Η θεραπεία με υπερπαλμικό laser CO2 εξαχνώνει τις βλάβες, χωρίς υποτροπή συνήθως, ανώδυνα, αναίμακτα και με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση με laser διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας με τοπική αναισθησία.

Μολυσματική τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μολυσματική δερματοπάθεια ιογενούς αιτιολογίας, ενώ προσβάλλει κυρίως τη γεννητική περιοχή του άνδρα και της γυναίκας, καθώς και τις μηρογεννητικές πτυχές. Είναι νόσος που μεταδίδεται με άμεση επαφή από τις βλάβες του δέρματος από άτομο σε άτομο. Η θεραπεία με υπερπαλμικό laser CO2 εξαχνώνει τις βλάβες χωρίς υποτροπή συνήθως, ανώδυνα, αναίμακτα και με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Η διαρκεί λίγα λεπτά με χρήση τοπικής αναισθησίας.

Ουρηθρίτιδα

Πρόκειται για μια χρόνια ή οξεία φλεγμονή της ουρήθρας. Συνήθως οφείλεται σε αποικισμό της από μικροοργανισμούς. Συχνά οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Προσβάλλει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Μπορεί να μεταδοθεί και με την επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά.

ΑΙΤΙΕΣ

Ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων και το ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Για την πρόληψη της ουρηθρίτιδας σημαντική είναι η:

*Αποφυγή της επικίνδυνης σεξουαλικής δραστηριότητας

*Αποφυγή της χρήσης χημικών που μπορούν να ερεθίσουν την ουρήθρα

*Η διατήρηση μιας καλής προσωπικής υγιεινής.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα φάρμακα που χορηγούνται έχουν σκοπό την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της ουρηθρίτιδας, καθώς και την πρόληψη εξάπλωσής της. Εάν η μόλυνση οφείλεται σε βακτήριο, είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών.

Ερπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται κυρίως από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 αλλά μπορεί να προκληθεί και από τον HSV-1 και μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, με άτομο το οποίο φέρει τον ιό. Τα πρώτα συμπτώματα του ενδέχεται να μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης καθώς και φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αργότερα, μικρές φυσαλίδες γεμάτες υγρό ενδέχεται να εμφανιστούν, οι οποίες μπορεί να «σπάσουν» και να γίνουν επώδυνα έλκη ή διαβρώσεις. Τα συμπτώματα βελτιώνονται από μόνα τους, οι πληγές κλείνουν και ο ιός γίνεται ανενεργός, αλλά παραμένει στο σώμα.

ΑΙΤΙΕΣ

O μεγάλος αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων, το ατομικό ιστορικό άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε νεαρά ηλικία.

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

*Διατήρηση σε καθαρή και στεγνή κατάσταση της περιοχής του έχει προσβληθεί προκειμένου να μην επιμολυνθεί

*Τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων στο δέρμα για την απομάκρυνση των φυσαλίδων αλλά και ανακούφιση της περιοχής

*Αποφυγή αγγίγματος των βλαβών

*Καθαριότητα χεριών ιδιαίτερα όταν έρχονται σε επαφή με την πληγή.

*Απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού.

*Αποφυγή σεξουαλικής επαφής όταν ο ιός είναι σε έξαρση

*Προτιμότερη η χρήση βαμβακερών εσωρούχων και ενδυμάτων

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων μειώνει τη βαρύτητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση συχνών επεισοδίων συνιστάται η προφυλακτική χορήγηση αντιιικής αγωγής, προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα και η βαρύτητα των υποτροπών.

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται συνήθως σεξουαλικά.

ΑΙΤΙΕΣ

Η αιτία της σύφιλης είναι ένα βακτήριο που λέγεται Treponema pallidum. Το βακτήριο εισέρχεται στον οργανισμό μέσα από μικρές πληγές ή κοψίματα που υπάρχουν στο δέρμα ή τις βλεννογόνους μεμβράνες.

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Οι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την μετάδοση της σύφιλης είναι:

*Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις

*Ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων

*Η σεξουαλική επαφή μεταξύ αντρών

*Η μόλυνση με τον ιό HIV, που προκαλεί το Aids

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν η σύφιλη διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια, είναι εύκολο να θεραπευτεί με χάπια, με ενδοφλέβια έγχυση ή ενδομυϊκή ένεση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD

Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Μέλος της Αμερικάνικης (AAD) και Ευρωπαικής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (ASDS)

www.drkalogeropoulos.com

www.dermaestheticlinic.com