Ο Σοβιετικός τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν, που αγωνίστηκε για 20 συνεχόμενα χρόνια στην Ντιναμό Μόσχας και είχε 78 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ, θεωρείται από πολλούς (ίσως μαζί με τον Γκόρντον Μπανκς), ως ο καλύτερος τερματοφύλακας όλων των εποχών.

Γεννήθηκε στην Μόσχα και από 12 χρονών ξεκίνησε να δουλεύει σε εργοστάσιο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αργότερα υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, όπου ο προπονητής της Ντιναμό Μόσχας διέκρινε την κλήση του στον αθλητισμό. Ξεκίνησε την καριέρα του στο ποδόσφαιρο το 1949. Όμως είχε να ανταγωνιστεί τον επίσης θρυλικό τερματοφύλακα Αλεξέι Κόμιτς. Οπότε η ευκαιρία του δόθηκε 4 χρόνια αργότερα. Και μέσα σε έναν χρόνο έπαιζε ήδη στην Εθνική ΕΣΣΔ. Το 1956 ήταν μέλος της ομάδας που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, ενώ ήταν βασικός στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1960.

Αφού πέρασε μια κακή περίοδο ντεφορμαρίσματος το 1962, επέστρεψε δριμύτερος και το 1963 κέρδισε την «Χρυσή Μπάλα». Μέχρι σήμερα παραμένειο μοναδικός τερματοφύλακας που το έχει καταφέρει. Παρέμεινε στην Ντιναμό Μόσχας σε όλη του την καριέρα ενώ με την Εθνική ΕΣΣΔ, συμπλήρωσε 78 συμμετοχές.

Αποσύρθηκε το 1970. Το 1986 μια θρομβοφλεβίτιδα (εξαιτίας του υπερβολικού καπνίσματος) στο πόδι του οδήγησε σε έναν οδυνηρό ακρωτηριασμό. Πέθανε σε ηλικία 61 ετών τον Μάρτιο του 1990. 10 χρόνια αργότερα η FIFA τον ανακήρυξε «Τερματοφύλακα του 20ου αιώνα».

Πηγή: e-daily.gr