Nέες γυναίκες που είναι παράλληλα και επιτυχημένες επαγγελματίες, συνθέτουν το προφίλ της σύγχρονης μητέρας. Εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, τα άγχη της συχνά «τρελής» καθημερινότητάς τους αλλά και τους φόβους τους σχετικά το μέλλον και την ανατροφή των παιδιών τους. Βάζουν τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με στερεοτυπικές αντιλήψεις, δηλώνουν ανοιχτά και χωρίς αναστολές ότι συχνά «μπορεί να μην τα καταφέρνουν όπως θα ήθελαν όλα», παρ’ όλα αυτά δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να προσπαθούν να είναι καλές μητέρες για τα παιδιά τους, σωστές επαγγελματίες, διασκεδάζουν με πάθος ακόμα και δεν μπορούν πλέον να το κάνουν τόσο συχνά, παραμένουν ερωτευμένες με τους συντρόφους τους που έχουν ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους. Δεν εξιδανικεύουν την μητρότητα. Είναι μία σκληρή δουλειά, που όμως όπως λένε, σε οδηγεί στην απόλυτη ευτυχία.

Δήμητρα Πετράτου

Marketing Expert / Marketing Manager Ahava Greece

Ποια η καθημερινότητά σου με το παιδί;

Προσπαθώ να προγραμματίζω τη μέρα μου από την προηγούμενη, ξέροντας τι έχω να κάνω και πότε θα το κάνω, αφού η καθημερινότητα με ένα παιδί έχει πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες. Ταυτόχρονα θέλω όσο γίνεται να τηρώ «ρουτίνες» τόσο για το παιδί όσο και για εμένα. Αγκαλιές, παιχνίδια, μαγειρική, βόλτες με τη μικρή όσο ο καιρός βοηθά αλλά και συνέπεια στις επαγγελματικές υποχρεώσεις, ενημέρωση για ότι νέο υπάρχει στον κλάδο, επικοινωνία και συναντήσεις με συνεργάτες και άλλα πολλά που εκτός από μαμά με κάνουν να νιώθω δημιουργική, με την πολύτιμη βοήθεια των δικών μου ανθρώπων.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις ως εργαζόμενη μητέρα;

Η ισορροπία ανάμεσα στους δυο ρόλους. Η διαχείριση των όποιων ενοχών προκύπτουν, η σωστή κατανομή του χρόνου και η ποιοτική ενασχόληση τόσο με το παιδί όσο και με τη δουλειά.

Πως το αντιμετωπίζεις όταν απλά… δεν τα προλαβαίνεις όλα;

Από τότε που έγινα μαμά συνειδητοποίησα ότι μάλλον ποτέ ξανά δεν θα καταφέρω να τα προλαβαίνω όλα μέσα σε ένα 24ωρο! Και θαυμάζω πολύ τις μητέρες που έχουν περισσότερα παιδιά και υποχρεώσεις και τα καταφέρνουν όλα. Ο μόνος τρόπος να στριμώξω στην ημέρα μου όλα όσα έχω να κάνω είναι να στερήσω κάποιες ώρες από τον προσωπικό μου χρόνο, κάτι το οποίο επιλέγω πολύ συνειδητά.

Έχεις βοήθεια με το παιδί; Και αν όχι, είσαι δεκτική στο να αποκτήσεις ή προτιμάς να μεγαλώνεις το παιδί σου μόνη σου;

Έχω βοήθεια από τον σύζυγο μου και από τους γονείς μου. Στην ελληνική κοινωνία ο ρόλος των παππούδων είναι πολύ σημαντικός και κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχουν ενεργή παρουσία στη ζωή του παιδιού, δημιουργώντας σταθερές που θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Ακόμα και τις μέρες που δεν έχω καμία βοήθεια όμως, πραγματικά απολαμβάνω τις στιγμές με την κόρη μου, ξέροντας ότι δεν θα ειναι ποτέ ξανά τόσο μικρή!

Υπήρξαν φορές που ένιωσες τύψεις και αν ναι, ποιες;

Οι γονείς νομίζω ότι νιώθουμε τύψεις για πολλά, δικαιολογημένα ή μη. Ένιωσα αρκετές τύψεις όταν έπρεπε να την αφήνω και να πηγαίνω στο γραφείο κάποιες ημέρες την εβδομάδα, όταν ήταν ακόμα δυο μηνών. 

Ποιες οι αγωνίες σου για το μέλλον του παιδιού σου;

Με τον σύζυγο μου θελουμε να μεγαλώσουμε ένα παιδί δυνατό, ευγενικό, με αυτοπεποίθηση και αξίες. Προσπαθούμε να δείχνουμε έμπρακτα όλη μας την αγάπη και να νιώθει ασφάλεια και πληρότητα από τη μέρα που γεννήθηκε, ώστε να έχει γερές βάσεις για να χτίσει την προσωπικότητα του. Εχοντας λοιπόν αυτές τις βάσεις, ελπίζουμε να μπορεί να αντιμετωπίζει ότι προκύπτει μετέπειτα στη ζωή της και να κάνει σωστές επιλογές νιώθοντας ελεύθερη και υπεύθυνη για τις αποφάσεις της.

Τι σου δίνει χαρά στο τέλος μιας κουραστικής μέρας;

Όταν περνάω με την κόρη μου τις τελευταίες στιγμές πριν τον βραδινό της ύπνο και μετά ξέροντας ότι κοιμάται γαλήνια μπορώ να περάσω ώρα με τον σύζυγο μου συζητώντας για την ημέρα μας.

Θεοδώρα Σιάρκου

Ηθοποιός

Ποια η καθημερινότητά σου με τα παιδια;

Είναι μια κανονική καθημερινότητα μιας εργαζόμενης μητέρας, μετακινήσεις, δραστηριότητες, διαβάσματα, άγχος. Και φυσικά η φροντίδα για τα βασικά. Είναι πάντως μια καλή καθημερινότητα, με συνεννόηση και πρόγραμμα.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις ως εργαζόμενη μητέρα;

Η μία δυσκολία είναι πάντα ο χρόνος. Πώς θα λειτουργεί το… σύστημα όταν εγώ έχω 

πολλές υποχρεώσεις, πρόβες, γυρίσματα, έκτακτες εμφανίσεις κλπ. Η δεύτερη δυσκολία είναι φυσικά το καθημερινό άγχος της μαμάς για το παρόν και το μέλλον, αμφιβολίες για το αν γίνονται όλα σωστά και διαρκής αυτοαξιολόγηση!

Πως το αντιμετωπίζεις όταν απλά… δεν τα προλαβαίνεις όλα;

Γενικά, όταν δεν τα προλαβαίνω όλα, προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη. Εκτός από τις φορές που με πιάνει το σύνδρομο της… Μαίρης Παναγιωταρά! Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, μη φανταστείτε τίποτα ακρότητες, απλώς… ουρλιάζω για τα πάντα, δημιουργώ και στα παιδιά εκνευρισμό, κάνω τα πράγματα χειρότερα και μετά θέλω να … πηδήξω από το παράθυρο. Χα,χα! Όλα πάντως είναι θέμα προτεραιοτήτων. Για μένα πάντα την πρώτη προτεραιότητα την έχει η οικογένειά μου και το έχω αποδείξει και με τις επιλογές μου στο παρελθόν…

Έχεις βοήθεια με τα παιδιά; Και αν όχι, είσαι δεκτική στο να αποκτήσεις ή προτιμάς να μεγαλώνεις τα παιδιά σου μόνη σου;

Υπάρχεια βοήθεια, φυσικά, και απο τον σύζυγο (όταν δεν λείπει) αλλά και από τα ίδια τα παιδιά πια. Είναι πολύ ώριμα και υπεύθυνα και αυτό κάνει την κατάσταση πιο εύκολη. Σε πιο… έκτακτες καταστάσεις υπάρχει και εξωτερική βοήθεια, από κούμπαρους, γείτονες, φίλους κλπ, στην οποία είμαι δεκτική, αν και εφόσον βέβαια έχουν κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου!

Υπήρξαν φορές που ένιωσες τύψεις και αν ναι, ποιες;

Δεν υπάρχει γονιός και δη μαμά που να μην έχει τύψεις. Όλοι εχουμε χάσει πράγματα από τα παιδιά μας και έχουμε σπαταλήσει χρόνο αλλού, συχνά άδικα. Όλοι επίσης έχουμε κάνει λάθος επιλογές και έχουμε δώσει λάθος οδηγίες. Θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχει σε αυτό για μένα κάποια πραγματική ενοχή εφόσον όλα τα κάνω με την καρδιά μου. Ποιος ξέρει, ίσως κάποιες φορές, και με τα λάθη να πηγαίνουν μπροστά τα πράγματα.

Ποιες οι αγωνίες σου για το μέλλον των παιδιών σου;

Εννοείς πέρα από τη διαρκή αγωνία για τα πάντα; Για το μέλλον, για το παρόν και για την αγωνία την επίπτωσεων της παραμικρής δικής μου και δικής τους επιλογής; Πέρα από αυτό, και για να απαντήσω πιο … σοβαρά, η βασική αγωνία είναι αν τα έχουμε εφοδιάσει με όσα χρειάζονται για να τα βγάλουν πέρα σε έναν δύσκολο κόσμο όταν με το καλό θα ανοίξουν τα φτερά τους. Αυτή η αγωνία δεν σταματά και νομίζω δεν θα σταματήσει και ποτέ.

Τι σου δίνει χαρά στο τέλος μιας κουραστικής μέρας;

Μια χαλαρή βραδιά στο σπίτι, ένα ζεστό φαγητό, λίγες αγκαλιές (για όσο ακόμα διατίθενται να μου τις δώσουν) και κουβέντα ψιλή. Έτσι σβήνει όμορφα η μέρα, αποσυμφορείται η πίεση και κοιμάσαι με την αίσθηση ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες, κάτι καλό έκανες και σήμερα…

Δέσποινα Πάστρη

TV hair artist

Ποια η καθημερινότητά σου με το παιδί;

Τις περισσότερες φορές κανονίζω το πρόγραμμά μου από την προηγούμενη μέρα, οπότε αν έχω γύρισμα ξυπνάμε με τον γιο μου νωρίς, τον πηγαίνω στο σχολείο και φεύγω κατευθείαν για το studio. Αν όχι, θα επιστρέψω στο σπίτι και θα οργανώσω τις δουλειές και τα ραντεβού που έχω μέσα στην ημέρα. Έπειτα θα γυρίσει ο γιος μου από το σχολείο, θα φάμε παρέα, θα διαβάσει όσο εγώ θα κάνω τις δουλειές του σπιτιού και μαγείρεμα για την επόμενη μέρα και έπειτα αφού έχουμε τελειώσει και οι δύο με τις υποχρεώσεις μας θα μιλήσουμε για το πως ήταν η μέρα μας και θα ξεκουραστούμε στον καναπέ με τη Luna, το σκυλάκι μας, να χοροπηδάει τριγύρω! Χαχα! 

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις ως εργαζόμενη μητέρα;

Ο χρόνος! Είναι πάντα τόσο λίγος και τόσα πολλά αυτά που πρέπει να προλάβω να κάνω μέσα στη μέρα! Όσο και αν προσπαθώ… ποτέ δεν είναι αρκετός!

Πως το αντιμετωπίζεις όταν απλά… δεν τα προλαβαίνεις όλα;

Καθώς είμαι μία μαμά που μεγαλώνει μόνη της το παιδί της, αφού ο μπαμπάς του γιου μου δεν μένει στην Αθήνα, είναι συχνό φαινόμενο να μην τα προλαβαίνω όλα. Όσο σκληρά κι αν προσπαθώ, κάποιες φορές απλά δεν γίνεται! Έτσι το έχω αποδεχθεί και κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να τον μεγαλώσω οσο πιο σωστά γίνεται προκειμένου να είναι πλήρης συναισθηματικά αλλά και πρακτικά να μπορώ να του παρέχω ολα όσα χρειάζεται… 

Έχεις βοήθεια με το παιδί; Και αν όχι, είσαι δεκτική στο να αποκτήσεις ή προτιμάς να μεγαλώνεις το παιδί σου μόνη σου;

Φυσικά και έχω! Αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να τα κατάφερνα! Ιδίως όταν ο γιος μου ήταν μικρότερος… Ήταν μία τρέλα! Ευτυχώς έχω τη βοήθεια των γονιών μου, οι οποίοι μάλιστα μένουν κοντά μας και έτσι με βοηθούν πολύ στην καθημερινότητά μας όταν χρειάζεται.. Δεν ξέρω αλήθεια τι θα έκανα χωρίς αυτούς. 

Υπήρξαν φορές που ένιωσες τύψεις και αν ναι, ποιες;

Όλοι οι γονείς στην σύγχρονη κοινωνία με τις τόσες απαιτήσεις νομίζω νιώθουμε κάποιες φορές ότι ίσως δεν είμαστε αρκετοί. Σε εμένα συμβαίνει κυρίως όταν έχω πολλές ώρες γύρισμα ή απανωτά ραντεβού και καταφέρνω να του αφιερώσω το χρόνο που θα ήθελα! 

Ποιες οι αγωνίες σου για το μέλλον του παιδιού σου;

Θέλω να είναι γερός και ευτυχισμένος! Να μεγαλώσει πλήρης από αγάπη και να μπορεί να πατάει γερά στα πόδια του. Τίποτα άλλο. Το να βλέπω το παιδί μου ευτυχισμένο είναι όλα όσα χρειάζομαι για να είμαι και εγώ καλά!

Τι σου δίνει χαρά στο τέλος μιας κουραστικής μέρας;

Οι κουβέντες που κάνουμε πριν κοιμηθούμε. Είναι στιγμές που δεν αλλάζω για κανέναν και με τίποτα! 

Μαίρη Λιόντου

Digital Content Creator / Founder / Chief Editor www.mommyjammi.gr

Ποια η καθημερινότητά σου με το παιδί;

Η καθημερινότητά μας είναι συνήθως ένας αγώνας δρόμου, ώστε να προλάβουμε τις υποχρεώσεις της ημέρας με χαμόγελο πάντα! Το ρολόι χτυπά 7 παρά το πρωί και η μέρα μας ξεκινά με προετοιμασία για το σχολείο και όλο το πρόγραμμα που συνήθως έχει η ημέρα μας, με τη δουλειά μου, το σχολείο της κόρης μου, τις εξωσχολικές της δραστηριότητες, το διάβασμα. Το βέβαιο είναι, πως όσο το παιδί μεγαλώνει η καθημερινότητα γίνεται πολύ πιο εύκολη για όλους μας, αφού η συνεργασία και η συνεννόηση είναι οι σύμμαχοί μας!

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις ως εργαζόμενη μητέρα;

Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός κάθε εργαζόμενης μητέρας. Ίσως τελικά είναι ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη πρόκληση. Πρόκληση να συνδυάσει την μητρότητα με τις προσωπικές της επαγγελματικές φιλοδοξίες. Η ανάγκη για εργασία για αρκετές μητέρες δεν είναι μόνο για βιοποριστικούς λόγους αλλά και για την προσωπική της εξέλιξη. Εκεί ακριβώς είναι η μεγάλη δυσκολία της ισορροπίας και των ορίων.

Πως το αντιμετωπίζεις όταν απλά… δεν τα προλαβαίνεις όλα;

Παλιότερα μου δημιουργούσε συναισθήματα, θυμού και απογοήτευσης για τον εαυτό μου. Καιρό τώρα, αυτό άλλαξε ριζικά… Αποδέχομαι τις δυνάμεις μου, τις αδυναμίες και τα όρια μου. Δεν έχω ανάγκη πλέον να αποδείξω την αξία μου. Συνεπώς… και αύριο μέρα είναι!

Έχεις βοήθεια με το παιδί; Και αν όχι, είσαι δεκτική στο να αποκτήσεις ή προτιμάς να μεγαλώνεις το παιδί σου μόνη σου;

Όχι, δεν είχα ποτέ βοήθεια και νιώθω υπερήφανη για την ως τώρα πορεία της κόρης μου. Ήθελα η προσωπικότητά της να είναι αποτέλεσμα δικής μας διαπαιδαγώγησης και τελικά όπως ήρθαν τα πράγματα το κατάφερα. Με επιμονή, κόπους, θυσίες και αρκετή υπομονή ο στόχος μου επιτεύχθηκε και νιώθω «γεμάτη» γι’αυτό. Δεν θέλει κάτι άλλο μια μητέρα. Να βλέπει να μεγαλώνει ένας υπέροχος άνθρωπος…

Υπήρξαν φορές που ένιωσες τύψεις και αν ναι, ποιες;

Ναι πολλές φορές ένιωσα τύψεις. Νομίζω πως οι τύψεις στην κοινωνία μας πηγαίνουν «αγκαζέ» με την μητρότητα. Η τελειομανία, η υπερπροσπάθεια πολλές φορές σε οδηγούν σε τραγικά λάθη και σε προσωπικές μάχες όπου οι τύψεις κερδίζουν έδαφος όσο εσύ χάνεις τον εαυτό και την ταυτότητά σου μέσα στην μητρότητα… «Δεν είμαι αρκετή», «δεν τα καταφέρνω», «θυμώνω πολύ». Αυτές είναι κάποιες από τις σκέψεις / τύψεις που είχα στο παρελθόν. Κάθε μητέρα βιώνει αυτό το στάδιο που είναι αρκετά επίπονο και χρειάζεται υποστήριξη από τον σύντροφό της. Όμως όταν ξεπεράσει αυτό το στάδιο δεν θα είναι πια η ίδια… Θα είναι δυνατή, γεμάτη αυτοπεποίθηση, έτοιμη να πετάξει τις τύψεις μακριά και να απολαύσει κάθε στιγμή της ζωή της χωρίς κριτική…

Ποιες οι αγωνίες σου για το μέλλον του παιδιού σου;

Οι αγωνίες είναι πολλές. Προσπαθώ όμως να σκέφτομαι ρεαλιστικά και να κατευνάζω τις ανησυχίες μου. Πως θα είναι η υγεία της; Τι θα σπουδάσει; Τι θα κάνει στα επαγγελματικά της; Στα προσωπικά της πως θα είναι; Είναι μερικές από τις σκέψεις που έχουν και θα έχουν πάντα οι γονείς για τα παιδιά τους. Προσπαθώ να σκέφτομαι πως δίνοντας γερές βάσεις στην κόρη μου, αγάπη και υποστήριξη, όλα θα πάνε καλά…

Τι σου δίνει χαρά στο τέλος μιας κουραστικής μέρας;

Συνήθως ένα ποτήρι κρασί στον καναπέ χαζεύοντας μια ταινία μέχρι τα βλέφαρα να μην αντέχουν να μείνουν άλλο ανοικτά. Άλλες φορές, η μοναχική παρέα ενός αγαπημένου βιβλίου είναι το μυστικό μου για να αποφορτιστώ και να ανασυγκροτήσω σκέψεις και συναισθήματα.

Ελεονόρα Τόσκα

Tattoo Artist

Ποια η καθημερινότητά σου με το παιδί;

Ξυπνάμε γύρω στις 7 και ετοιμαζόμαστε για το προνήπιο. Μας αρέσει να πηγαίνουμε με τα πόδια και στο δρόμο κάνουμε τις πιο φοβερέες συζητήσεις… Μετά τα απογεύματα παίζουμε συνήθως, είτε στις κούνιες, είτε κάνουμε διάφορες δραστηριότητες μαζί, όπως ζωγραφική, κατασκευές κα. Προχθές ας πούμε, φτιάξαμε ένα ηφαίστειο με χαρτί και κάναμε και την τεχνιτή λάβα! Είχε πολύ πλάκα!

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις ως εργαζόμενη μητέρα;

Λόγω της δουλειάς μου ταξιδεύω πολύ και αυτό είναι ένα ζήτημα που με δυσκόλευε. Ξέρεις, να μη γυρίσω από κάποιο ταξίδι και βρω ένα άλλο παιδί…

Πως το αντιμετωπίζεις όταν απλά… δεν τα προλαβαίνεις όλα;

Ξέρω πολύ συνειδητά ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω όλα. Ευτυχώς όμως ο σύζυγός μου και πατέρας του παιδιού είναι πάντοτε παρών και βοηθάει κι εκείνος πολύ στο μεγάλωμα του παιδιού. 

Έχεις βοήθεια με το παιδί; Και αν όχι, είσαι δεκτική στο να αποκτήσεις ή προτιμάς να μεγαλώνεις το παιδί σου μόνη σου;

Ευτυχώς έχω! Δεν πιστεύω ότι θα τα καφέρναμε αλλιώς… Η μεγαλύτερη βοήθεια είναι η πεθερά μου βέβαια, από την πρώτη μέρα που ήρθε το μωρό μέχρι και σήμερα είναι συνέχεια δίπλα μας και μας βοηθάει σε ότι χρειαστούμε!

Υπήρξαν φορές που ένιωσες τύψεις και αν ναι, ποιες;

Όχι ιδιαίτερα… Εκτός από μία φορά που τον τσίμπησα κατά λάθος με το κλιπ της πιπίλας! Ακόμη το θυμάμαι!

Ποιες οι αγωνίες σου για το μέλλον του παιδιού σου;

Η αλήθεια είναι ότι με απασχολεί περισσότερο το κοντινό μέλλον… Δηλαδή τώρα που ξεκίνησε το προνήπιο και σε λίγο καιρό το σχολείο, με απασχολεί πολύ το bullying και οι επαφές του με τα άλλα παιδιά. Να μην τον πειράξουν, να μην πειράξει εκείνος κανέναν… Μπορεί να σου ακουστεί περίεργο μα ξεκινάει από τώρα που είναι ακόμα μωράκια…

Τι σου δίνει χαρά στο τέλος μιας κουραστικής μέρας;

Το παιδί μου εννοείται και η ζεστή του αγκαλιά! Βέβαια αφού κοιμηθεί, ένα ποτήρι κρασί και δυο κουβέντες με τον άντρα μου είναι ότι πρέπει…

Δήμητρα Βγενά

Ιδιοκτήτρια @puregoodies.dv

Ποια η καθημερινότητα σου με το παιδί;

Η καθημερινότητα με τα παιδιά είναι από μόνη της μια πρόκληση! Δεν βαριέσαι ποτέ! Περιλαμβάνει διάβασμα, αρκετές δραστηριότητες, πολύ άγχος ώστε να τα προλάβουμε όλα… Τσακωμούς… Eίτε εγώ μαζί τους, είτε και εκείνες μόνες τους… Χα,χα! Γέλια, συμφωνίες, διαφωνίες… Τα πάντα! Όταν έχεις παιδιά κάθε μέρα είναι… kinder έκπληξη όπως συνηθίζω να λέω. Δεν ξέρεις τι κρύβει… Εύχεσαι να βρεις το «δώρο» που είδες και σ’ αρέσει!

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις ως εργαζόμενη μητέρα;

Νομίζω πως η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλες οι εργαζόμενες μαμάδες, είναι αυτή του χρόνου! Θα ήθελα δηλαδή να καταργηθεί το 24ωρο και να γινόταν η μέρα να έχει 30 ώρες. Οι περισσότερες μαμάδες και ειδικά οι εργαζόμενες βγάζουμε ένα πρόγραμμα στο μυαλό μας και νομίζουμε πως τα έχουμε όλα τακτοποιημένα! Προγραμματίζουμε όμως χωρίς τον… ξενοδόχο! Με τα παιδιά όσο καλά και αν τα έχεις προγραμματίσει όλα, πάντα υπάρχει κάτι που θα σου ξεφύγει. Μια παράμετρος που δεν την είχες υπολογίσει και που θα σου αλλάξει όλο σου πρόγραμμα! Επιπλέον, μια μαμά που δουλεύει από το σπίτι όπως εγώ, νομίζω έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις, όσον αφορά στον χρόνο! Αν για παράδειγμα δουλεύεις εκτός σπιτιού ξέρεις πως έχεις ένα συγκεκριμένο ωράριο. Κάνεις τη δουλειά σου με ησυχία και τα παιδιά γνωρίζουν ότι η μαμά σχολάει για παράδειγμα στις 5. Αν δουλεύεις από το σπίτι δεν υπάρχει ωράριο… Και ας μην συζητήσουμε για μαγείρεμα, δουλειές σπιτιού και τα λοιπά…   

Πως το αντιμετωπίζεις όταν απλά… δεν τα προλαβαίνεις όλα;

Με όσα σου περιέγραψα πριν, όπως καταλαβαίνεις, ξεκινάς με τον κανόνα της αποδοχής ότι δεν θα τα προλάβεις όλα! Είναι πολύ σημαντικό να το αποδεχτείς αυτό! Εμένα προσωπικά μου πήρε πολύ χρόνο για να τα καταφέρω γιατί ήμουν και είμαι, ένας πολύ ψυχαναγκαστικός άνθρωπος. Για παράδειγμα για καιρό δεν μπορούσα να κοιμηθώ ή να χαλαρώσω επειδήαπλά δεν μου βγήκε το πρόγραμμα των όσων είχα να κάνω μέσα στη μέρα. Νομίζω σε αυτό βοήθησε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν, μεγαλώνω και εγώ… Ε, έβαλε και το λιθαράκι της η ψυχοθεραπεία και πλέον το έχω αποδεχτεί. Επομένως όταν δεν τα προλαβαίνω όλα, απλά τα μεταφέρω στην επόμενη μέρα χωρίς τύψεις!

Έχεις βοήθεια με το παιδί; Και αν όχι, είσαι δεκτική στο να αποκτήσεις ή προτιμάς να μεγαλώνεις το παιδί σου μόνη σου;

Για καλή μου τύχη είχα και έχω βοήθεια από τις γιαγιάδες! Βέβαια πλέον οι κόρες μου είναι σε μια ηλικία που μου αρνούνται αυτή τη βοήθεια… (Χα,χα!). Είμαστε στη φάση της εφηβείας και της προεφηβείας που τη γιαγιά θέλουν να την δουν για καμιά ώρα και φυσικά όταν εκείνες το αποφασίσουν. Μέχρι εδώ όμως είχα μεγάλη βοήθεια! Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να μπορώ να τα μεγαλώνω μόνη μου για να έχω τον πλήρη έλεγχο και να μην χρειαστεί να «διορθώσω» λάθη άλλων στην ανατροφή τους. Πρακτικά δεν γίνεται όμως. Απλά προσπαθείς να έχεις αυστηρά την απαραίτητη βοήθεια! Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από μαμά είσαι και γυναίκα! Έχεις και μια σχέση με τον μπαμπά τους που θες να την εξελίξεις! Να την κάνεις πιο δυνατή, πιο όμορφη. Επομένως η βοήθεια είναι αναγκαία και γι’αυτό τον λόγο!

Υπήρξαν φορές που ένιωσες τύψεις και αν ναι, ποιες;

Νομίζω πως από την στιγμή που έμαθα ότι θα γίνω μαμά «πήρα προίκα» και τις τύψεις. Από το πιο απλό «είναι σωστό να φέρω σε αυτόν τον χάλια κόσμο το παιδί μου» μέχρι «θέλω να πάω για καφέ με την κολλητή μου, δεν έχω όρεξη να δω καμία άλλη παιδική ταινία της Disney»! Οι τύψεις είναι πονηρές και πάντα είναι εκεί και μου κουνάνε το δάχτυλο! Για παράδειγμα όταν πάμε ένα ταξίδι με τον μπαμπά τους οι δυο μας, αρχίζω να σκέφτομαι ότι τις άφησα πίσω και θα ήταν ωραίο να δουν όλα όσα βλέπουμε εμείς τώρα κλπ… Αυτομάτως αρχίζω και λέω στον εαυτό μου «ναι αλλά… τον προηγούμενο μήνα πήγατε οικογενειακά εκδρομή και κάνατε και ιππασία και παίξατε όλοι μαζί, περάσατε χρόνο όλοι μαζί…». Αρχίζω λοιπόν και βάζω μόνη μου τσεκ στο μυαλό μου και προσπαθώ να χαλαρώσω και να το ευχαριστηθώ Χα,χα! 

Ποιες οι αγωνίες σου για το μέλλον του παιδιού σου;

Οι αγωνίες για το μέλλον των παιδιών μας είναι πάντα πολλές, το θέμα είναι να κρατάς τις ουσιαστικές και να μην αναλώνεσαι σε αγωνίες που υπάρχουν εξαιτίας των δικών σου ανασφαλειών και αποθημένων! Η αγωνία μου για το μέλλον τους λοιπόν είναι να γίνουν ανεξάρτητες και να βρουν αυτό που θα τις κάνει πραγματικά ευτυχισμένες με τις λιγότερες έως και καθόλου «εκπτώσεις»! Σ’ έναν κόσμο που οι αξίες καταρρέουν να βρουν τις δικές τους και να τις κρατήσουν. 

Τι σου δίνει χαρά στο τέλος μιας κουραστικής μέρας;

Το φιλί τους πριν πάνε για ύπνο και η απόλυτη ησυχία που υπάρχει στο σαλόνι το βράδυ. Ε, νομίζω την δικαιούμαι!