Η ζωή στο πανέμορφο Αγκίστρι είναι ωραία όλο το χρόνο σύμφωνα με τον επιχειρηματία και μόνιμο κάτοικο, πλέον, Παναγιώτη Αποστόλου

Παναγιώτης Αποστόλου

Επιχειρηματίας

Έχεις επιλέξει να μένεις μόνιμα στο Αγκίστρι χειμώνα-καλοκαίρι. Πως προέκυψε αυτή σου η απόφαση;
Ζω στο Αγκίστρι τα έξι τελευταία χρόνια, αν και παλιότερα επέλεγα να περνάω τους χειμώνες μου στην Αθήνα, δοκιμάζοντας αρκετές δουλειές, όπως service ή delivery σε διάφορα μαγαζιά. Την απόφαση να γυρίσω, στα πάτρια εδάφη (γέλια), την πήρα ίσως ασυνείδητα. Προέκυψαν δουλειές στο νησί σχετικά με τα ξενοδοχεία και το σουβλατζίδικο που διατηρώ με την οικογένειά μου, οι οποίες με κράτησαν το χειμώνα, στο νησί. Ο χειμώνας αυτός, νομίζω ήταν καταλυτικός ώστε να αποφασίσω να εγκατασταθώ μόνιμα στο νησί και πραγματικά δεν το έχω μετανιώσει καθόλου.
Πως είναι η ζωή το χειμώνα;
Υπέροχη! Προσφέρει εναλλακτικές και πάρα πολλές δραστηριότητες, πεζοπορία, ποδηλασία, κανό, ιππασία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετά μαγαζιά ανοιχτά, ώστε οι κάτοικοι ή οι τουρίστες του χειμώνα να βγουν για φαγητό ή ποτό. Τα super markets είναι επίσης ανοιχτά και πλήρως εξοπλισμένα, ώστε αν αποφασίσεις να επισκεφθείς το νησί, να μη σου λείψει τίποτα.
Πόσο εύκολο είναι να κρατήσεις ζωντανή μία επιχείρηση το χειμώνα στο νησί; Οι περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν στο νησί το χειμώνα, γιατί δεν έχουν καταλάβει ότι στο νησί υπάρχει ζωή και το χειμώνα, επειδή είναι μία ώρα από την Αθήνα, γεγονός που το κάνει εύκολα προσβάσιμο όλες τις εποχές. Στα θετικά του Αγκιστρίου, είναι ότι δεν αντιμετωπίζει πολύ «άγριους» χειμώνες, με βροχές, καταιγίδες, αέρα. Τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα έρχεται κόσμος και πολλές φορές από όλο τον κόσμο. Εμείς στα καταλύματα μας φιλοξενούμε κόσμο από Σκανδιναβικές χώρες, από Περού, Βραζιλία, Μεξικό και φυσικά όλη την Ευρώπη.
Είσαι και στην «Ένωση Επαγγελματιών Αγκιστρίου». Τι θεωρείς ότι προσφέρεις εσύ ως Παναγιώτης;
Έτυχε σε κάποιες εκλογές να συνυπάρξουμε 7 άτομα με επιχειρήσεις, όλοι στην ίδια ηλικία και ως στόχο θέσαμε την προώθηση του νησιού γενικότερα. Αυτό το πετυχαίνουμε πηγαίνοντας σε εκθέσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό, δημιουργώντας κανάλια επικοινωνίας με διάφορα κανάλια, ώστε να επισκεφθούν το νησί και να γίνουν αφιερώματα. Δράσεις με τουριστικό χαρακτήρα, τις οποίες τις τρέχουμε κοντά στα 6 χρόνια. Δε θεωρώ ότι προσφέρω κάτι περισσότερο από τη διάθεση, τη συνέπεια και την αγάπη για τον τόπο μου.
Ποιο είναι στοιχείο που σε χαρακτηρίζει ως επιτυχημένο επιχειρηματία;
Αρχικά δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, το μόνο που μπορώ να πω είναι οι καλές, ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρω, τόσο στα καταλύματα με υπηρεσίες διαμονής, όσο και στο «Γυροκομείον» με υπηρεσίες εστίασης. Από κει και πέρα, ψάχνω τρόπους διαρκώς να γίνομαι καλύτερος, ψάχνοντας να βρω πιθανά λάθη και να τα διορθώσω. Η συνέπεια και η συνεργασία είναι τα ατού μου για αυτά που κάνω. Πιστεύω πολύ στη συνεργασία των επαγγελματιών ώστε να βοηθήσουμε το νησί και να το προωθήσουμε όπως πρέπει.
Θεωρείς ότι τα social media έχουν βοηθήσει την επιχείρηση σου;
Τα social media είναι πλέον πολύ σημαντικά για την προώθηση της κάθε επιχείρησης. Εμείς τα χρησιμοποιούμε εκτενώς, απλώς πιστεύω ότι και πάλι η σωστή διαχείριση είναι αυτή που προσφέρει το σωστό αποτέλεσμα. Προσέχουμε τις αναρτήσεις μας, στα χρονικά διαστήματα που τις δημοσιεύουμε, ώστε να έχουν μεγαλύτερη απήχηση και να μην είναι άτοπες.
Θεωρείς ότι η κρίση έχει επηρεάσει το νησί;
Αρκετά και σίγουρα εφόσον οι δικές μου επιχειρήσεις είναι στο νησί σίγουρα έχουν επηρεαστεί εξίσου, απλά νομίζω με μία καλή διαχείριση χωρίς να μειώσεις την ποιότητα που προσφέρεις μπορείς να μην πέσεις πολύ κάτω, απλώς να μετριάσεις την κατάσταση.
Οι δικές σου επιχειρήσεις είναι ανοιχτές όλο το χρόνο;
Όλο το χρόνο είμαστε ανοιχτά, μόνο ένα διάλειμμα κάνουμε γύρω στο Μάρτιο κι έπειτα επιστρέφουμε πιο δυναμικοί από πριν. Όλο το χρόνο, δουλεύουμε τα ξενοδοχεία, το Koukounari Rooms 2 και το Koukounari Luxury Apartaments, έχουμε επίσης το Moto Agistri όπου μπορεί κάποιος να νοικιάσει μηχανάκι, ποδήλατο και φέτος φέραμε και ξύλινο ποδήλατο. Του χρόνου ευελπιστούμε να έχουμε φέρει και ηλεκτρικό! Και τέλος, το Γυροκομείον είναι καθημερινά, όλο το χρόνο ανοιχτό. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δώσουμε ζωή στο νησί και να το κρατήσουμε ζωντανό και το χειμώνα.