Μπορεί να έχουν περάσει 24 χρόνια από τον τραγικό θάνατό της, όμως η Πριγκίπισσα Νταϊάνα εξακολουθεί να βρίσκεται στις καρδιές των ανθρώπων.

Το όνειρο της ήταν να γίνει μπαλαρίνα

Λάτρευε το χορό από την παιδική της ηλικία και ήθελε να γίνει μπαλαρίνα, το όνειρο της όμως ναυάγησε λόγω του ύψους της. 

Απέκτησε τον τίτλο της Λαίδης σε νεαρή ηλικία

Η Νταϊάνα έγινε λαίδη σε ηλικία 14 ετών, όταν ο πατέρας της κληρονόμησε τον τίτλο του Λόρδου Σπένσερ το 1975. 

Ήταν εργαζόμενη προτού παντρευτεί

Παρά το γεγονός ότι ήταν Λαίδη, δεν δίστασε να δουλέψει ως νταντά και δασκάλα. Μάλιστα ήταν η πρώτη βασιλική νύφη που εργαζόταν επί πληρωμή μέχρι τους αρραβώνες της με κάποιο βασιλικό μέλος. 

Τα χνάρια της ακολούθησε και η Κέιτ Μίντλετον, η οποία κατέχει τον «τίτλο» της πρώτης βασιλικής νύφης που έχει πτυχίο πανεπιστημίου!

Άλλαξε ελαφρώς τους γαμήλιους όρκους της

Ο βασιλικός γάμος του Κάρολου και της Νταϊάνα άφησε ιστορία, ιδιαίτερα για τις πικάντικες λεπτομέρειες της συζυγικής απιστίας από την μεριά του Καρόλου. Μία όχι και τόσο γνωστή λεπτομέρεια είναι ότι είχαν συναντηθεί μόλις 12 φορές πριν παντρευτούν.

Η Νταϊάνα πήγε κόντρα στην παράδοση και παρέλειψε το ρήμα «υπακούω» κατά την διάρκεια των γαμήλιων όρκων. Φαίνεται πως ήταν η αρχή μίας νέας παράδοσης, με την Κέιτ Μίντλετον και την Μέγκαν Μαρκλ να ακολουθούν το παράδειγμά της μερικές δεκαετίες αργότερα.

Πήγε κόντρα στους βασιλικούς κανόνες

Οι όρκοι ήταν απλά η αρχή – η βασιλική οικογένεια θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι η Νταϊάνα δεν θα ήταν μία συνηθισμένη πριγκίπισσα. Κι ενώ όλοι οι βασιλικοί διάδοχοι γεννιούνταν κατ’ οίκον, εκείνη έσπασε την παράδοση και γέννησε τους γιους της στο St. Mary’s Hospital. Άλλη μία πρωτιά, αυτή τη φορά για τον Πρίγκιπα Ουίλλιαμ, ο οποίος είναι ο πρώτος μελλοντικός μονάρχης που έχει γεννηθεί σε νοσοκομείο.

Επίσης ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο στην ανατροφή των παιδιών της, με την ίδια να είναι αποφασισμένη να τους μεγαλώσει όσο περισσότερο κανονικά γίνεται.

«Ξεμπρόστιασε» την Καμίλα

Για το ερωτικό τρίγωνο Νταϊάνα-Κάρολος-Καμίλα έχουν γραφτεί πολλά. Η Νταϊάνα είχε καταλάβει τι παιζόταν πίσω από την πλάτη της και δεν δίστασε να βάλει στη θέση της την ερωτική της αντίζηλο.

Της αφαιρέθηκε ο τίτλος μετά το διαζύγιο με τον πρίγκιπα Κάρολο

Η Νταϊάνα «έχασε» τον τίτλο της Her Royal Highness μετά το πολύκροτο διαζύγιο του 1996. Λέγεται πως η Βασίλισσα Ελισάβετ θα της επέτρεπε τον κρατήσει, αλλά μεσολάβησε ο Κάρολος και τελικά αφαιρέθηκε ο τίτλος.

Lady D: Το άγνωστο ταξίδι στην Εύβοια

Την ίδια χρονιά έκανε ένα ταξίδι αστραπή στη Λίμνη Ευβοίας, για να παραστεί στην κηδεία του φίλου της Γιάννη Καλυβιώτη. Η γνωριμία τους έγινε σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου νοσηλευόταν ο 27χρονος άνδρας, κι εκείνη τον επισκεπτόταν συχνά. Τους συνέδεε μία βαθιά φιλία κι όταν εκείνος πέθανε, δεν μπορούσε να μη δώσει το παρόν στο τελευταίο ταξίδι του φίλου της. Η επίσκεψή της προκάλεσε πανδαιμόνιο, με τους κατοίκους των τριγύρω χωριών να τρέχουν να δουν από κοντά την αγαπημένη τους πριγκίπισσα.

Ο θάνατός της Νταϊάνα έγινε μεγάλο τηλεοπτικό φαινόμενο

Ο θάνατος της Νταϊάνα βύθισε στο πένθος όλο τον κόσμο. Την ημέρα της κηδείας της χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να δουν την πομπή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 2.5 δισεκατομμύρια θεατές συντονίστηκαν στους δέκτες τους και παρακολούθησαν τηλεοπτικά την κηδεία.

Πολλοί διάσημοι και πολιτικοί έδωσαν το παρόν στην κηδεία της λατρεμένης πριγκίπισσας, ενώ η πιο συγκινητική στιγμή της τελετής ήταν η αφιέρωση του τραγουδιού Candle in the wind από τον Έλτον Τζον.

Πού βρίσκεται ο τάφος της Νταϊάνα;

Μετά το διαζύγιο και την αφαίρεση του τίτλου, η Νταϊάνα δεν μπορούσε να κηδευτεί σε βασιλικό νεκροταφείο. Ο τάφος της βρίσκεται στο κτήμα Althorp, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Σπένσερ εδώ και πολλούς αιώνες. Στο μικρό νησί της λίμνης του κτήματος έχει χτιστεί ένας ναός αφιερωμένος σ’ εκείνη και για δύο μήνες το χρόνο είναι προσβάσιμο σε όποιον επιθυμεί να τιμήσει τη μνήμη της.