Μια επιστολή που γράφτηκε τον Φεβρουάριο του 1916 έφτασε στη διεύθυνση του παραλήπτη της με καθυστέρηση 100 και πλέον χρόνων. 

Ο φάκελος που έφερε ταχυδρομική σφραγίδα από το Μπαθ της Αγγλίας και γραμματόσημο με τον βασιλιά Γεώργιο Ε΄, έφτασε στο διαμέρισμα του Φίνλεϊ Γκλεν, στο Χάμλετ Ρόουν του Κρίσταλ Πάλας, το 2021. 

Γράμμα έφτασε στον προορισμό του με πάνω από 100 χρόνια καθυστέρηση στην Αγγλία © Finlay Glen

«Προφανώς και εκπλαγήκαμε και σαστίσαμε με το πώς θα μπορούσε να έχει καθυστέρηση άνω των 100 χρόνων», εξήγησε ο ίδιος. 

Και πράγματι, τα Βασιλικά Ταχυδρομεία δεν είχαν εξήγηση να δώσουν, δηλώνοντας «άγνοια για το τι συνέβη σε αυτή την περίπτωση». 

Το γράμμα που παραδόθηκε με καθυστέρηση ενός αιώνα είχε παραλήπτρια την «αγαπημένη μου Κέιτι», σύζυγο ενός ντόπιου εμπόρου γραμματοσήμων © Finlay Glen

Η επιστολή είχε σταλεί δύο χρόνια προτού εισαχθεί το δελτίο τροφίμων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περίοδο κατά την οποία ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ βρισκόταν ήδη πέντε χρόνια στον βρετανικό θρόνο και ενώ οι μελλοντικοί πρωθυπουργοί Χάουαρντ Γουίλσον και Έντουαρντ Χιθ επρόκειτο να γεννηθούν την ίδια χρονιά. 

Παρότι βάσει νόμου θεωρείται αδίκημα το άνοιγμα ξένης αλληλογραφίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο θεατρικός σκηνοθέτης που έλαβε το γράμμα, ένιωσε πως ήταν «δίκαιο» να το ανοίξει, όταν συνειδητοποίησε πως χρονολογούνταν το 1916, όχι το 2016. 

«Αν έχω υποπέσει σε αδίκημα, μπορώ μόνο να ζητήσω συγγνώμη», αιτιολογήθηκε ο 27χρονος.

Ο θεατρικός σκηνοθέτης που έλαβε το γράμμα ένιωσε πως ήταν «δίκαιο» να το ανοίξει διαβάζοντας την ημερομηνία © Finlay Glen

Το γράμμα είχε παραλήπτρια την «αγαπημένη μου Κέιτι», τη σύζυγο ενός ντόπιου εμπόρου γραμματοσήμων, του Όσβαλντ Μαρς, σύμφωνα με τον Στίβεν Όξφορντ, αρχισυντάκτη του Norwood Review, τριμηνιαίου περιοδικού ιστορίας της περιοχής.

Ο Μαρς ήταν γνωστός έμπορος γραμματοσήμων, τον οποίο μάλιστα συχνά καλούσαν ως πραγματογνώμονα σε υποθέσεις απάτης με γραμματόσημα. 

Το γράμμα είχε αποστολέα την οικογενειακή φίλη των Μαρς, Κρίσταμπελ Μένελ, κόρη πλούσιου εμπόρου τσαγιού, κατά τη διάρκεια των διακοπών της στο Μπαθ. 

Στην επιστολή η Μένελ δήλωνε πως αισθανόταν «ντροπή μετά από αυτό που είπα» και πως ένιωθε «χάλια και βαριά κρυολογημένη».

«Είναι ασυνήθιστο και στην πραγματικότητα συναρπαστικό, υπό την έννοια πως μας δίνει μια εικόνα της τοπικής ιστορίας και των ανθρώπων που έζησαν στο Νόργουντ, το οποίο ήταν πολύ δημοφιλές μέρος για την ανώτερη μεσαία τάξη στα τέλη της δεκαετίας του 1800», σημειώνει ο Όξφορντ. 

«Είναι ένα απίθανο κομμάτι της οικογενειακής τους ιστορίας που εμφανίστηκε ξαφνικά. Αν το θέλουν, μπορούν να έρθουν εδώ», είπε ο Φίνλεϊ Γκλεν όταν ρωτήθηκε για το τι θα κάνει αν εμφανιστούν οι συγγενείς της επιστολογράφου ή της παραλήπτριας. 

Όπως πάντως τόνισε εκπρόσωπος των βρετανικών ταχυδρομείων, «περιστατικά σαν αυτά συμβαίνουν μια στο τόσο, ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι για το τι έγινε σε αυτή την περίπτωση». 

(Με πληροφορίες του BBC News)