Σε όποια γωνιά της πόλης κι αν στρίψεις, σε άλλο μέρος του κόσμου θα βρεθείς! Ακολούθησέ μας!

Μία ή δύο δεκαετίες πριν, δεν θα υπήρχε αντικείμενο γι’ αυτό το άρθρο. Ethnic εστιατόρια δεν υπήρχαν, αλλά κι αν υπήρχαν ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τι άλλαξε μέσα σε αυτά τα χρόνια; Πολλά. Μέσα σ’ αυτά η παγκοσμιοποίηση αλλά και το ίντερνετ, που στα φέρνει όλα στα πόδια σου. Εμείς, το κοινό, που εύκολα πια γυρνάμε και γνωρίζουμε όλο τον κόσμο. Αλλά και οι έλληνες επιχειρηματίες και σεφ που άρχισαν να ταξιδεύουν, να ταξιδεύουν πολύ. Γνώρισαν τις κουζίνες του κόσμου, κάποιες τις ερωτεύτηκαν, τις έμαθαν απ’ έξω κι έπειτα γύρισαν πίσω με μια νέα, γευστική ιδέα. Αλλά και η μετανάστευση, ο νούμερο ένας παράγοντας που μπλέκει τους λαούς, τους φέρνει σε επαφή, τους κάνει να δανείζονται ο ένας στοιχεία από την κουλτούρα του άλλου. Φυσικά και το πρώτο δάνειο συμβαίνει πάντα πάνω από μια κατσαρόλα! Γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες γλώσσες και αν μάθουμε, πάντα θα επικοινωνούμε καλύτερα μέσα από το φαγητό. Και κάπως έτσι αρχίσαμε να δοκιμάζουμε φαλάφελ και να μας αρέσουν, να παραγγέλνουμε αχνιστά noodles στο γραφείο και να έχουμε άποψη για το πώς γίνεται το burrito το σωστό. 

Ό,τι ethnic γεύση κι αν λαχταράς, η πόλη σου την έχει ήδη μαγειρέψει. Άμα θες, το πάμε και στοίχημα. Αλλά αν κερδίσω, κερνάς εσύ τον επόμενο γύρο sushi.

  1. Kebab and Curry. Βρίσκεται σε μία από τις πιο παλιές γειτονιές του Πειραιά, στην Τρούμπα και σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι το αυθεντικότερο και καλύτερο ινδικό εστιατόριο της πόλης- αν όχι ολόκληρης της Αττικής! Η ινδική κουζίνα με τους εκατομμύρια πιστούς ανά τον κόσμο, με μυρωδιές από μπαχαρικά όπως ο κόλιανδρος, η δάφνη, το κύμινο και το κάρι, το πιπέρι, το σινάπι, η κανέλα και το μοσχοκάρυδο δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους Πειραιώτες. Δοκιμάστε όπωσδήποτε το κλασικό Tikka κοτόπουλο, μπουκιές κοτόπουλου μαριναρισμένες με γιαούρτι και μπαχαρικά Μασάλα, που ψήνονται σε φούρνο ταντούρι. Στα highlight σημειώστε πως μπορείτε να απολαύσετε κάθε λιχουδιά της ινδικής κουζίνας, στο χώρο σας, με ένα μόνο τηλέφωνο. (Σκουζέ 14, Πειραιάς, 210-4285937, FB: Kebab & Curry)
  2. Rouan Thai. Rouan Thai σημαίνει «το σπίτι της Ταϊλάνδης». Και το συγκεκριμένο μέρος είναι αυτό ακριβώς. Εδώ και 15 χρόνια, μαγειρεύουν και σερβίρουν παραδοσιακή ταϊλανδέζικη και καντονέζικη κουζίνα και έχουν καταφέρει δικαίως να αποκαλούνται το πιο γευστικό ταϋλανδέζικο της πόλης! Δοκιμάστε τη σούπα Tom Yam ή την κοτόσουπα με γάλα καρύδας, κάποια πιάτα με πράσινο, κόκκινο ή κίτρινο κάρι (θα σας ενημερώσουν ποια είναι πολύ καυτερά) και τα pad thai noodles, ένα από τα πιο εμβληματικά street food της Ταϊλάνδης που αποτελείται από ρυζομακάρονα στο γουόκ με διάφορα λαχανικά και θαλασσινά, σερβιρισμένα με λάιμ και μια επιλογή τεσσάρων υλικών, τα οποία πασπαλίζεις από πάνω κατά το δοκούν: ζάχαρη, τριμμένο φιστίκι, καυτερό μπούκοβο και πιπεριά τουρσί. (Νοταρά 131, Πειραιάς, Τ: 2104294494, F/B: Rouan Thai Restaurant)
  3. Uniqko. Βρίσκεται στην καρδιά της Μαρίνας Ζέας, στην Ακτή Θεμιστοκλέους και αν και μετρά λίγους μόνο μήνες ζωής, έχει γίνει επάξια talk of the town! Η Νέα Υόρκη έχει βάλει τη σφραγίδα της στο μενού. Το βλέπεις στο brunch, που σερβίρεται καθημερινά­, με το που φτάνουν στο τραπέζι η φρεσκοψημένη βάφλα με το τηγανητό βιολογικό αβγό με κρόκο που ρέει, καπνιστό μπέικον και μια μικρή σαλατίτσα. Από τις 16:00 μια κάρτα με sushi προσφέρει signature New York style inside out rolls. Δοκιμάστε το 5th Avenue με τόνο, αγγούρι, σουσάμι και τραγανήη Tempura και μην ξεχνάτε πως το μενού προσαρμόζεται στην εποχικότητα, οπότε θα πετύχετε αρκετές ενδιαφέρουσες παραλλαγές ανά περίοδο! (Ακτή Θεμιστοκλέους 40, Πειραιάς, Τ: 210453 7278, FB: Uniqko Group, Instagram: uniqkogroup) 
  4. Άρωμα Πόλης. Γεύσεις Ανατολής κατευθείαν στο πιάτο σας! Σε έναν γουστόζικο χώρο όπου οι μυρωδιές της Ανατολής κυριαρχούν, η Πολίτικη κουζίνα αποκαλύπτεται! Δε χρειάζονται πολλά λόγια και συστάσεις όταν το μενού περιλαμβάνει αφράτα κεμπάπ, στριφτές τυρόπιτες, κιμαδόπιτες ή μυρωδάτο κοκκινιστό μοσχαράκι. Κάθε γωνιά της Ανατολής θα φωλιάσει στον ουρανίσκο σας, αρκεί να πιάσετε τραπεζάκι στη Γκιώνας 2Β, στο Κερατσίνι. (Γκιώνας 2Β, Κερατσίνι. Τ: 2155515300 FB: Άρωμα Πόλης), www.aromapolis.gr
  5. Μαρί Μαμ Μία. Μπορεί να μην πρόκειται για καθαρό εστιατόριο, αλλά είναι το πιο νόστιμο, γεμάτο αρώματα Ανατολής εργαστήριο. Πρόκειται για το εργαστήριο της οικογένειας Μχιταριάν στο οποίο και δοκίμασα αυθεντικά -ίσως για πρώτη φορά- ντολμαδάκια γιαλαντζί. Οι Αρμένισσες άλλωστε γνωρίζουν από μαγειρική και φροντίζουν να το επιβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία. Φτιάχνουν, ακόμα, λαχανοντολμάδες, ρώσικη, χούμους, ταραμοσαλάτα, αλλά και προϊόντα που πωλούνται κατεψυγμένα έτοιμα για μαγείρεμα, όπως τα μαντί (ένα είδος χειροποίητου ζυμαρικού γεμισμένο με κιμά), τα άντανα μαντί, τα ιτσλί κεφτέ, πρωτότυπα κεφτεδάκια μ’ ένα περίβλημα ζύμης που θέλουν βράσιμο, αλλά και τα γνωστά λαχματζούν. Όλα αυτά φυσικά μπορείτε να τα προμηθευτείτε στο κατάστημά τους «Δια Χειρός Μαριάμ» στον Πειραιά. («Μαρί Μαμ Μία», Βουρβούλη 1-5, Παλαιά Κοκκινιά, Τ: 2104202255, «Δια χειρός Μαριάμ», Τσαμαδού 17, Πειραιάς, Τ: 2168009075, F/B: Διά χειρός Μαριάμ)
  6. Chef in Love. Γεύσεις από Ιταλία, με όλη τη μαεστρία, την έμπνευση και το μεράκι, ενώ ο ξυλόφουρνος απογειώνει το αποτέλεσμα. Στο Chef in Love το γνωρίζουν καλά αυτό και φροντίζουν να μας βάζουν σε «πειρασμούς» με κλασσικές γεύσεις πίτσας ή και πιο ιδιαίτερες που μόνο εκεί θα δοκιμάσεις. Τα τελευταία 12 χρόνια, έχουν επενδύσει στο κεφάλαιο pizza και πραγματικά οι άνθρωποι κάνουν θαύματα. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε Pizza Philadelphia, pizza πικάντικη με αλλαντικά, αλλά και pizza με άγρια μανιτάρια, τρούφα και παρμεζάνα.  Εννοείται πως όλες τις pizzas και μακαρονάδες μπορείτε να τις απολαύσετε στο χώρο σας με ένα μόνο τηλεφώνημα! (Πραξιτέλους 113, Πειραιάς, Τ: 2104222520 – 521, F/B: Chef in love “pizza delivery”, Instagram: Chef in Love, www.chefinlovepizza.gr