H ΕRGON® Technique είναι μία καινοτόμoς θεραπευτική προσέγγιση που συνδυάζει στατικούς, δυναμικούς χειρισμούς των μαλακών μορίων του σώματος με ειδικό εξοπλισμό και έχει σαν στόχο την θεραπεία παθολογικών καταστάσεων του. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει πάρει το όνομά της από την αρχαιολληνική λεξη ‘Έργον’ που σημαίνει την εργασία που παράγει ο άνθρωπος ως αποτέλεσμα της σκέψης του μυαλού του και της πράξης του με τα χέρια.

H ΕRGON® Technique ειναι εξέλιξη παλαιότερων μεθόδων θεραπείας (IASTM technique. GRASTON technique, SMART TOOLS technique, tools assisted-massage technique κ.α) και έχει σαν στόχο την πιο γρήγορη αποκατάσταση των μυοσκελετικών παθήσεων. Oι τεχνικές ΕRGON® Technique εφαρμόζονται για μικρό αριθμό συνεδρίων σε σκληρά σημεία του σώματος,σε μύες και τένοντες με βραχύνσεις η συμφήσεις. Η τεχνική δημιουργήθηκε από δυο κλινικούς Έλληνες φυσικοθεραπευτές τον Δρ.Φουσέκη Κωνσταντίνο (Επ. Καθηγητή Φυσικοθεραπείας-Τμήμα Φυσικοθεραπείας-ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας) και τον Μυλωνά Κωνσταντίνο ύστερα από παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων και χρόνια κλινική εφαρμογή και αξιολόγηση των επιδράσεων της. Φυσικά οι φυσικοθεραπευτές που κάνουν τη συγκεκριμένη τεχνική πρέπει να είναι πιστοποιημένοι.

Οι τεχνικές μαλακών μορίων με ειδικό εξοπλισμό ergon βελτιώνει την ικανότητα του φυσικοθεραπευτή να κάνει σωστή διάγνωση και αξιολόγηση σε μυοπεριτονιακές συμφύσεις και σκληρύνσεις του ανθρώπινου σώματος και με επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές μπορεί να γίνει πιο γρήγορη αποκατάσταση σε οξείες ή χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί είτε μόνη της είτε σαν βοήθημα στην εφαρμογή κλασσικής φυσικοθεραπείας με σκοπό την επίλυση του μυοσκελετικού προβλήματος. Ειδική εφαρμογή και ειδικές τεχνικές χρησιμοποιούνται στις αθλητικές κακώσεις με άριστα αποτελέσματα.

Η ΕRGON TECHNIQUE® είναι μια θεραπευτική προσέγγιση για την αποκατάσταση των κυριότερων αθλητικών κακώσεων. Ο αθλητικός φυσικοθεραπευτής με την εκπαίδευση της τεχνικής, την κατανόηση καλύτερης διάγνωσης και αξιολόγησης αποκτά την ικανότητα:

  • να κινητοποιεί τα οιδήματα και αιματώματα,
  • να βελτιώνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία, να κάνει ευθυγράμμιση σε ίνες που βρίσκονται σε φάση επούλωσης,
  • να εφαρμόζει μάλαξη εγκάρσιας τριβής σε τενοντοπάθειες,
  • να μειώνει τον μυϊκό τόνο και σπασμό,
  • να επιταχύνει την επούλωση πληγών και ραμμάτων,
  • να αυξάνει το εύρος τροχιάς σε μετεγχειρητικές καταστάσεις

Για την εφαρμογή Ergon Technique χρησιμοποιούνται ειδικά μεταλλικά όργανα τα οποία εφαρμόζουν άψογα στο ανθρώπινο σώμα χωρίς ατέλειες. Η εφαρμογή της τεχνικής γίνεται μόνο από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές. Εφαρμογή χωρίς εκπαίδευση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς. Στην χώρα μας η τεχνική αυτή εφαρμόζεται από φυσικοθεραπευτές με πιστοποίηση. Στο θεραπευτήριο μας PHYSIOF η τεχνική εφαρμόζεται από 2 πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές.

Θεοφάνης Μουντζούρης

Φυσιοθεραπευτής / Ιδιοκτήτης Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physiof ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ERGON TECHNIQUE