Παλιοί και ανερχόμενοι σκηνοθέτες συνυπάρχουν –αν όχι αλληλοσυμπληρώνονται– στα πιο «αναμενόμενα φιλμ της χρονιάς», κατά το γνωστό δημοσιογραφικό κλισέ, που όμως στην περίπτωσή μας περικλείει μεγάλη δόση αλήθειας.

Οι περισσότεροι περιμένουν πώς και πώς να δουν τον νέο «Μπάτμαν», τον νέο «Thor» και τα υπόλοιπα φρέσκα υπερηρωικά έπη της Marvel και της DC. Αρκετοί είναι εκείνοι που θα κλείσουν τα κινηματογραφικά ραντεβού τους στην αίθουσα με βάση τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη. Κάποιοι άλλοι αναζητούν εναγωνίως τα νέα ονόματα που θα «μας απασχολήσουν στο μέλλον» (άλλο αγαπημένο κλισέ). Εμείς δεν κρύβουμε τον ενθουσιασμό μας για όλα τα παραπάνω, υπερψηφίζοντας και τις τρεις κατηγορίες. Και σημειώνουμε την προσωπική μας λίστα με τα πιο hot φιλμ του 2022 που δεν πρόκειται να τα χάσουμε ακόμη κι αν έρθει ο κόσμος ανάποδα!

Northman
Ή «Ο άνθρωπος από τον Βορρά», όπως θα βγει στα ελληνικά σινεμά στις 28 Απριλίου. Σκηνοθετεί ο πιο ανερχόμενος Αμερικανός σκηνοθέτης της εποχής. Ο 38χρονος Ρόμπερτ Έγκερς μας συστήθηκε πριν από 7 χρόνια με το ιδιοσυγκρασιακό θρίλερ «The Witch» με την Άνια Τέιλορ Τζόι και μας τρόμαξε τρία χρόνια αργότερα με τη μεταφυσική ατμόσφαιρα του «Φάρου» όπου οι Πάτινσον και Νταφόε πάλευαν με τα στοιχεία της Φύσης και της Ιστορίας σε έναν απομονωμένο φάρο της Νέας Αγγλίας του 1890. Τώρα υπόσχεται να μας καθηλώσει με μια ρεαλιστική περιπέτεια εποχής που γυρίστηκε στα άγρια τοπία της Ισλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και αφορά την αιματοβαμμένη ιστορία ενός Βίκινγκ του 10ου αιώνα (το σενάριο συνυπογράφουν ο Έγκερς με τον Ισλανδό συγγραφέα και ποιητή Σιόν, που είναι στενός συνεργάτης της Μπιορκ, η οποία κρατά ένα μικρό ρόλο στο φιλμ) που ζητά εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του. Παίζουν οι Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Νικόλ Κίντμαν (ζευγάρι και στο «Big Little Lies»), Γουίλεμ Νταφόε, Ιθαν Χοκ και η Άνια Τέιλορ Τζόι.

Northman ή «Ο άνθρωπος από τον Βορρά»

Drive my Car
Η ανεξάρτητη ταινία του Ιάπωνα Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι βρίσκεται ήδη στις short lists για τα κορυφαία φιλμ του 2021 πολλών κινηματογραφικών εντύπων και ενώσεων. Η ταινία, που όλα δείχνουν πως θα παίξει δυνατά στα φετινά Όσκαρ, έρχεται στη χώρα μας στις 3 ή στις 10 Φεβρουαρίου. Θέμα της, μια ιστορία του Χαρούκι Μουρακάμι γύρω από την υπαρξιακή οδύσσεια ενός θεατρικoύ ηθοποιού και σκηνοθέτη που προσπαθεί να συνέλθει μετά την εξαφάνιση της γυναίκας του. Βραβείο σεναρίου στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών για τον πιο ταλαντούχο Ιάπωνα σκηνοθέτη της γενιάς του, ο οποίος μας κέρδισε πέρυσι με τις φιλοσοφημένες και ανθρώπινες «Ιστορίες της τύχης και της φαντασίας».  

Belfast
Tην άλλη βδομάδα βγαίνει στις αίθουσες μια ακόμη ταινία που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Όσκαρ. Σύμφωνα με τις διεθνείς κριτικές, το ασπρόμαυρο φιλμ του Κένεθ Μπράνα είναι η καλύτερη ταινία της καριέρας του. Πρόκειται για ένα δράμα που ξετυλίγεται στις λαϊκές συνοικίες της βορειοϊρλανδικής πρωτεύουσας του 1969 και αφορά τις προσπάθειες ενός πατέρα να προστατεύσει τον 4χρονο γιο του από τις πολιτικές εντάσεις της εποχής.

Στιγμιότυπο από την ταινία Belfast

The Batman
Το ρίσκο της σκυτάλης από τον Μπεν Άφλεκ στον Ρόμπερτ Πάτινσον μοιάζει μεγάλο αλλά στα δικά μας μάτια όχι και τόσο, αφού ο Λονδρέζος ηθοποιός δείχνει πιο αποφασισμένος να πειραματιστεί –και κυρίως να τσαλακωθεί– από τον Αμερικανό συνάδελφό του.  Η νέα περιπέτεια του Batman τιτλοφορείται «The Bat and the Cat» και δίπλα στον Ρόμπερτ Πάτινσον συναντάμε την Ζόι Κράβιτζ στον ρόλο της Catwoman, ενώ τους δύο εχθρούς του ήρωα της DC Πίνγκουιν και Γρίφος υποδύονται αντίστοιχα οι Κόλιν Φάρελ και Πολ Ντέινο. Επίσης για τον ρόλο του υπηρέτη Άλφρεντ ο Άντι Σέρκις παίρνει το χρίσμα από τον Μάικλ Κέιν. Η πρώτη προβολή του φιλμ που σκηνοθετεί ο Ματ Ριβς των «Cloverfield», «Άσε το κακό να μπει» και «Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Αυγή» είναι προγραμματισμένη για τις 3 Μαρτίου.

Στιγμιότυπο από την ταινία Batman

Lightyear
Τρία χρόνια μετά από το τελευταίο –τέταρτο μέρος– φιλμ της σειράς «Toy story» (το πρώτο φιλμ του 1995 χάρισε στην Pixar τη φήμη των άξιων συνεχιστών της ντισνεϊκής παράδοσης), η ιστορία του Buzz Lightyear έρχεται με τη μορφή του spinoff για να αποδείξει πως το ταξίδι «στο άπειρο και ακόμα παραπέρα» συνεχίζεται.  Η ιστορία του πιλότου που ενέπνευσε τον χαρακτήρα της διαστημικής κούκλας δίνεται με περίσσευμα τρυφερότητας, και φυσικά χιούμορ στην ταινία που περιμένουμε πώς και πώς στις 17 Ιουνίου.

Morbius
Στην απελπισία του να γιατρευτεί από μια σπάνια ασθένεια του αίματος που απειλεί να τον σκοτώσει ο ιδιοφυής Dr Morbius πειραματίζεται με τον εαυτό του σε ανορθόδοξες μεθόδους θεραπείας και μετατρέπεται σε βρικόλακα. Ο Τζάρεντ Λέτο μετακομίζει από την DC (υποδύθηκε τον Τζόκερ στην «Ομάδα αυτοκτονίας») στη Marvel και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ντάνιελ Εσπινόζα («Life») υποδύεται τον χαρακτήρα του Morbius, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κόμιξ κοινότητα το 1971 με το τεύχος 101 του The Amazing Spider-Man, ως ένας από τους πιο ισχυρούς εχθρούς του Ανθρώπου Αράχνη. Στις αίθουσες, την άνοιξη του 2022.  

Top Gun: Maverick
Ύστερα από 36 χρόνια ο Τομ Κρουζ επιστρέφει στις 26 Μαΐου στον ρόλο που τον έκανε, κυριολεκτικά, σταρ σε μια νύχτα. Το νέο «Top gun», εκτός από μια ταινία νοσταλγίας, είναι κι ένα σίκουελ (ο ήρωας μετά από 30 χρόνια στην αεροπορία διδάσκει στους νεότερους πιλότους τα μυστικά των αιθέρων) που θέλει να τιμήσει την αρχική σκηνοθετική έμπνευση του Τόνι Σκοτ καθώς και να δώσει την ευκαιρία στην Paramount να θυμηθεί το υλικό με το οποίο φτιάχνονται τα κινηματογραφικά όνειρα, αφού η ταινία του 1986 έκανε το μπαμ στα ταμεία χωρίς να το περιμένει κανείς τότε. Όπως λέει ο ίδιος ο Τομ Κρουζ για το νέο φιλμ, θεωρούσε υποχρέωσή του να το κάνει, καθώς όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος τον ρωτούσε πότε επιτέλους θα κάνει τη συνέχεια της ζωής του πιλότου Μάβερικ («ήταν ευθύνη μου τελικά να ολοκληρώσω την ταινία», λέει χαρακτηριστικά), ενώ όσες θεαματικές πτήσεις θα δούμε στο φιλμ είναι αληθινές κι όχι συνέπεια CGI από τον σκηνοθέτη Τζόζεφ Κοζίνσκι, που έχει συνεργαστεί ξανά με τον Κρουζ στο sci- fi «Oblivion». Δίπλα στον σταρ συμπρωταγωνιστούν οι Τζένιφερ Κόνελι, Μάιλς Τέλερ, Εντ Χάρις, Βαλ Κίλμερ (επαναλαμβάνει τον ρόλο του Iceman από το αρχικό φιλμ) και Τζον Χαμ.  

Θα μας απασχολήσουν κι αυτά

Cyrano 
Ο συναρπαστικός Πίτερ Ντίνκλατζ («Game of thrones») υποδύεται τον ρομαντικό ποιητή Σιρανό που πασχίζει να κερδίσει την αγάπη της Ρωξάνης (Χέιλι Μπένετ) στην ταινία του Τζο Ράιτ που βασίζεται στο κλασικό θεατρικό έργο του Ροστάν «Σιρανό ντε Μπερζεράκ».

Στιγμιότυπο από την ταινία Cyrano

King Richard
H ιστορία των αδελφών Γουίλιαμς που έγραψαν ιστορία στο αμερικανικό γυναικείο τένις μέσα από τη σχέση με τον πατέρα τους που ήταν μέντορας και μάνατζερ τους ίσως δώσει την ευκαιρία στον Γουίλ Σμιθ να μπει ξανά στην οσκαρική κούρσα. Στις 17 Φεβρουαρίου στις αίθουσες.

Deep water
Μετά από 20 (!) χρόνια απουσίας ο Άντριαν Λάιν («Ολέθρια σχέση», «Λολίτα», «Άπιστη») ξαναπιάνει την κάμερα για να αφηγηθεί μια ερωτική ιστορία που βασίζεται σε ιστορία της Πατρίσια Χάισμιθ και έχει πρωταγωνιστές τους χωρισμένους πλέον Μπεν Άφλεκ και Άνα ντε Άρμας.

Death of a Nile
Ο φορτσάτος Κένεθ Μπράνα σκηνοθετεί και υποδύεται τον δημοφιλή ντετέκτιβ της Άγκαθα Κρίστι, τον Ηρακλή Πουαρό στο ριμέικ της κλασικής ταινία των 70ς επιδιώκοντας να επαναλάβει το προ 5 ετίας εμπορικό σουξέ του «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές». Στην ταινία που ήταν έτοιμη από πέρυσι αλλά η πανδημία ανέβαλε την έξοδό της (θα τη δούμε στις 11 Φεβρουαρίου) συμμετέχουν οι Γκαλ Γκαντότ, Άρμι Χάμερ, Ανέτ Μπένινγκ, Ρόουζ Λέσλι, Ράσελ Μπραντ.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness
O Μπένεντικτ Κάμπερμπατς μεταμορφώνεται ξανά στον μάγο της Marvel ύστερα από το πρόσφατο «No Way Home» και ενώνει τις δυνάμεις του με την υπέροχη Γουάντα της Ελίζαμπεθ Όλσεν προκειμένου να βγάλουν άκρη με τα αμέτρητα παράλληλα σύμπαντα. Το φιλμ που θα βγει στις 5 Μαΐου σκηνοθετεί ο έμπειρος Σαμ Ράιμι, δημιουργός της πρώτης τριλογίας του «Spider-man» με τον Τόμπι Μαγκουάιρ.

Nope
Μυστήριο καλύπτει τη νέα δημιουργία του Τζόρνταν Πιλ αλλά το όνομα του δημιουργού του «Τρέξε» και του «Us» αρκεί για να βάλουμε τη νέα ταινία του στη λίστα με τα πιο must see φιλμ της χρονιάς. Στις αίθουσες στις 22 Ιουλίου.

A Hero
Ο νέος Φαραντί επιστρέφει, ευτυχώς, στα πάτρια ιρανικά λημέρια, αφήνοντας πίσω του την ευρωπαϊκή δυστοκία του «Everybody knows» και αφηγείται τη γεμάτη ηθικά διλήμματα περιπέτεια ενός άντρα που προσπαθεί να ξεπληρώσει εγκαίρως τον δανειστή του. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες. 

Στιγμιότυπο από την ταινία A Hero

Thor: Love and Thunder
Η νέα περιπέτεια του Thor συνεχίζει την ιστορία τέσσερα χρόνια μετά από το φινάλε του «Thor: Ragnarok» (2017) με τον Τάικα Γουαιτίτι εκτός από τη σκηνοθεσία να υπογράφει και το σενάριο. Στο πλευρό του Κρις Χέμσγουορθ ξανά η Νάταλι Πόρτμαν , ενώ σε ρόλο κακού ο Κρίστιαν Μπέιλ είναι έτοιμος να κάνει… παπάδες! Στις 8 Ιουλίου στις αίθουσες.

Elvis
Η ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ που θα δούμε στις 24 Ιουνίου είναι βέβαιο ότι θα μοιάζει με οπερετικό υπερθέαμα χάρη στη στιλιζαρισμένη ματιά του Μπαζ Λούρμαν που δίνει τον ρόλο του «Βασιλιά» στον ανερχόμενο Όστιν Μπάτλερ, φατσάρα που είχαμε προσέξει στο «Κάποτε στο Χόλιγουντ».

Jurassic World- Dominion
Το τρίτο μέρος της νέας τριλογίας Jurassic World σε σκηνοθεσία Κόλιν Τρέβορου, με πρωταγωνιστές τους Κρις Πρατ, Μπρους Ντάλας Χάουαρντ, Τζεφ Γκόλντμπλουμ και Λόρα Ντερν έχει τον Στίβεν Σπίλμπεργκ σε ρόλο παραγωγού και βγαίνει στις αίθουσες στις 10 Ιουνίου.

She said
H σκηνοθέτρια Μαρία Σρέιντερ μεταφέρει το παρασκήνιο του ρεπορτάζ των New York Times που οδήγησε στην αποκάλυψη των σεξουαλικών εγκλημάτων του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Παίζουν οι Κάρεϊ Μάλιγκαν και Ζόι Καζάν στους ρόλους των βραβευμένων με Πούλιτζερ δημοσιογράφων Μέγκαν Τουόι και Τζόντι Κάντορ.

Black  Panther: Wakanda Forever
Η συνέχεια του «Black Panther» στις 8 Ιουλίου μας οδηγεί ξανά στον κόσμο της Wakanda με το ρόλο του T’Challa να μη δίνεται σε άλλον ηθοποιό, τιμώντας έτσι τη μνήμη του αδικοχαμένου Τσάντγουικ Μπόουζμαν.