Για κάποιο λόγο, οι περίοδοι εξακολουθούν να είναι ένα άβολο θέμα για συζήτηση, παρόλο που είναι μια φυσική διαδικασία της ζωής. Το χειρότερο είναι ότι το να μην μιλάμε ανοιχτά για τις περιόδους μας, έχει οδηγήσει σε αμέτρητους ανόητους μύθους για αυτές, που οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν σήμερα.

Δυστυχώς, οι περίοδοι συνήθως συζητιούνται μόνο ψιθυριστά, με τους πιο στενούς σας φίλους και μερικές φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολλή παραπληροφόρηση.

Έτσι, για να ξεκαθαρίσουμε μερικούς από αυτούς τους διαβόητους μύθους της περιόδου, συμβουλευτήκαμε την Δρ. Deborah Nucatola, Ανώτερη Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών στην Planned Parenthood Federation of America και πραγματικά καταλάβαμε την αιματηρή αλήθεια. Εδώ είναι όλα όσα νομίζατε ότι ξέρατε για τις περιόδους, αλλά στην πραγματικότητα δεν τα ξέρατε.

Η περίοδός σας σταματά όταν μπείτε στο νερό

Μην πέσετε σε αυτόν τον μύθο και βάλτε τον εαυτό σας σε μια δύσκολη κατάσταση! Η περίοδός σας δεν επιβραδύνεται ή σταματά στο νερό, απλώς μπορεί να μην ρέει έξω από τον κόλπο λόγω της αντίθετης πίεσης του νερού. Όταν είστε στη μπανιέρα ή στο ντους, η περίοδός σας δεν σταματά και δεν διαφέρει από το να είσαι σε πισίνα ή στη θάλασσα. Έτσι, αν κάνετε ένα πάρτι στην πισίνα, θα συνεχίσετε να θέλετε να φοράτε ένα ταμπόν ή ένα κύπελλο περιόδου.

Υποτίθεται ότι έχετε την πρώτη περίοδό σας σε συγκεκριμένη ηλικία 

Δεν υπάρχει «φυσιολογική» ηλικία για να έχετε την πρώτη περίοδο σας. Σοβαρά. Αυτό που είναι φυσιολογικό, για εσάς και τις φίλες σας, είναι να έχετε περίοδο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Οι περισσότερες κοπέλες αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση μεταξύ 9 και 15 ετών, συχνά περίπου τη στιγμή που άλλες στην οικογένειά τους είχαν ήδη τη δική τους. Αλλά, εάν δεν υπάρχει κανένα σημάδι της περιόδου σας μέχρι τα 15 σας, καλό είναι να το ελέγξετε με το γιατρό σας.

Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος όταν έχετε περίοδο

Αν και είναι ασυνήθιστο, μπορεί να συμβεί. Χάρη στο μάθημα της βιολογίας, πιθανότατα γνωρίζετε ότι όταν έχετε περίοδο, δεν έχετε ωορρηξία, επομένως μπορεί να νομίζετε ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσετε να μείνετε έγκυος. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Το θέμα πάει ως εξής: Η ωορρηξία και ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος μπορεί να είναι απρόβλεπτοι και η ωορρηξία μπορεί να συμβεί πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά τη φάση της αιμορραγίας, ειδικά εάν η περίοδός σας είναι ακανόνιστη. Μπορείτε επίσης να αιμορραγήσετε ακόμα κι αν δεν έχετε περίοδο — λέγεται κηλίδωση και όταν συμβεί, μπορεί να φαίνεται σαν την περίοδο σας. Ακόμα κι αν δεν έχετε ωορρηξία όταν κάνετε σeξ, το σπέρμa μπορεί να ζήσει στον κόλπο σας για μέχρι και πέντε ημέρες, επομένως εάν ένα ωάριο απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Βασική σημείωση: Μπορείτε να μείνετε έγκυος οποιαδήποτε στιγμή έχετε κάνει σeξ, με ή χωρίς περίοδο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά και προφυλακτικά όταν κάνετε σeξ και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, τόσο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, όσο και για την προστασία από ΣΜΝ.

Εάν έχετε καθυστέρηση, είστε έγκυος

Η εγκυμοσύνη είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για μια απώλεια περιόδου, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα μπορούσε να πάει μια περίοδος πίσω. Το άγχος, οι ασθένειες και οι αλλαγές στο βάρος ή στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τον έμμηνο κύκλο σας. Η περίοδός σας πιθανότατα δεν θα είναι σε έναν ακριβή κύκλο, όπως κάθε 28 ημέρες. Επιπλέον, η απώλεια περιόδου είναι ακόμη πιο συχνή τον πρώτο χρόνο, μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Μπορεί να χρειαστούν από έξι μήνες έως και ένα χρόνο για να γίνει κανονική η περίοδός σας, μετά την πρώτη της εμφάνιση. Και για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να μην είναι ποτέ κανονική. Ωστόσο, εάν είστε σeξουαλικά ενεργέ και χάσετε μια περίοδο, επισκεφθείτε το γιατρό σας για ένα τεστ εγκυμοσύνης, για να είστε σίγουρες.

Ένα ταμπόν μπορεί να χαθεί μέσα στον κόλπο σας

Καλά νέα: Τίποτα δεν μπορεί να χαθεί στον κόλπο σας. Ο κόλπος σας τελειώνει στον τράχηλό σας και ένα ταμπόν δεν μπορεί να πάει πέρα ​​από αυτό το σημείο. Αλλά αν δεν μπορείτε να αφαιρέσατε το ταμπόν σας, ξαπλώσετε και βάλτε το χέρι σας στον κόλπο με καθαρά δάχτυλα. Ο κόλπος έχει μήκος μόνο περίπου 7 με 10 εκατοστά (αν και μπορεί να τεντωθεί για να εξυπηρετήσει την κολπική επαφή ή να γεννήσει μωρό), οπότε οι πιθανότητες είναι ότι, εάν υπάρχει ένα ταμπόν εκεί, θα μπορείτε να το εντοπίσετε. Αν αισθάνεστε το ταμπόν αλλά δεν μπορείτε να το βγάλετε μόνοι σας, ο γιατρός σας μπορούν να σας βοηθήσει. Επομένως, μην φρικάρετε ή φοβάστε να χρησιμοποιήσετε ταμπόν. (Και όχι, η χρήση ταμπόν δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο την παρθενία σας. Μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ταμπόν οποιαδήποτε στιγμή θέλετε).

Κανείς στην πραγματικότητα δεν παθαίνει Σύνδρομο Τοξικού Σοκ από ταμπόν

Μπορεί να μην είναι στις ειδήσεις τόσο συχνά, όσο ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε αυτήν την προειδοποίηση στο κουτί του ταμπόν. Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (ή TSS) είναι σπάνιο, αλλά εξακολουθεί να είναι πραγματικό και πολύ επικίνδυνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν TSS από τη χρήση ενός ταμπόν υψηλής απορροφητικότητας για μέρες κάθε φορά. Για να αποφύγετε το TSS είναι καλύτερο να αλλάζετε το ταμπόν σας κάθε 3 έως 4 ώρες και να χρησιμοποιείτε το λιγότερο απορροφητικό ταμπόν που χρειάζεστε. Αν κατά λάθος άφησετε το δικό σας περισσότερο, μην φρικάρετε. Μάλλον είστε καλά, αλλά επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε TSS. Τα συμπτώματα του TSS περιλαμβάνουν έμετο, υψηλό πυρετό, διάρροια, μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, ζάλη, λιποθυμία ή αδυναμία και εξάνθημα τύπου ηλιακού εγκαύματος.

Το Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS) είναι στο κεφάλι σας

Αυτές οι εναλλαγές της διάθεσης και οι λιγούρες που νιώθετε λίγο πριν έρθει η περίοδός σας; Απόλυτα πραγματικές και απόλυτα φυσιολογικές. Το 20% – 50% των γυναικών έχουν συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου τους. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από φούσκωμα, κόπωση και αλλαγές στην όρεξή σας, μέχρι άγχος, ένταση, ζάλη ή/και ευαίσθητο στήθος. Τόσο η άσκηση, όσο και τα φάρμακα για τον πόνο της περιόδους είναι γνωστό ότι μαλακώνουν τα συμπτώματα, αλλά αν είναι πραγματικά άσχημα, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για άλλες επιλογές.

Είναι ανθυγιεινό να παραλείπετε την περίοδο σας

Δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος για τον οποίο πρέπει να έχετε περίοδο κάθε μήνα. Είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά για να σταθεροποιήσετε τον κύκλο σας ή να σταματήσετε την περίοδό σας. Μερικές γυναίκες παραλείπουν την περίοδό τους λόγω προβλημάτων υγείας, όπως αναιμία ή επώδυνες κράμπες και άλλες απλώς δεν θέλουν να αιμορραγούν εκείνο τον μήνα (όπως λόγω μιας βραδιάς διακοπών ή χορού) και αυτό είναι εντάξει. Απλώς συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πρώτα. Εάν είστε σeξουαλικά ενεργοί και χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικό για να παραλείψετε την περίοδο σας, είναι καλύτερο να κάνετε τακτικά τεστ εγκυμοσύνης για παν ενδεχόμενο.

Είναι αηδιαστικό να κάνεις σeξ την περίοδο σου

Εφόσον εσείς και ο σύντροφός σας αισθάνεστε άνετα και χρησιμοποιείτε προστασία, είναι πολύ καλό να κάνετε σeξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε ότι θέλετε να κάνετε σeξ περισσότερο ενώ έχετε περίοδο και αυτό είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό. Η έμμηνος ρύση προκαλεί διακύμανση των ορμονών και αυξάνει τη ροή του αίματος που μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τη διέγερση. Πολλοί βρίσκουν ότι η σeξουαλική διέγερση και ο οpγασμός βοηθούν στην ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου. Έχει να κάνει αποκλειστικά με το πως νιώθει πιο άνετα ο καθένας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό για προστασία από ΣΜΝ, καθώς και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.