Θα τον έχεις ακούσει, μέσω της δουλειάς του, μιας και αν επισκεφτείς το Chic Shock έστω και μία φορά, σίγουρα θα ξαναπάς. Όντας πάντοτε ο ίδιος, η ψυχή της παρέας, αποκλείεται να μην σου φτιάξει τη διάθεση, αρχικά με το χιούμορ του και φυσικά μετέπειτα με τη δουλειά του. Ο ιδιοκτήτης και μάνατζερ του Chic Shock, Μάνος Πολυχρονίδης μετρά περισσότερα από 30 χρόνια στον χώρο της κομμωτικής και σε μία συνέντευξη από καρδιάς, μας μιλά για τα πρώτα του χρόνια στο επάγγελμα, για τις ευκολίες αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και για τις τάσεις που επιτάσσει η μόδα για τη φετινή σεζόν στα μαλλιά μας!

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Θυμάσαι τον εαυτό σου να ασχολείται από πάντα με τα μαλλιά; Να φτιάχνεις ο ίδιος ακόμη και τα δικά σου;

Από την εποχή που θυμάμαι τον εαυτό μου, την εποχή ακόμη που ήταν μόδα το punk rock, εγώ πάντα επέλεγα εκκεντρικά στυλ και ξεχώριζα με τα μαλλιά μου. Αργότερα μου μπήκε το μικρόβιο να δημιουργώ και στους άλλους εκκεντρικά στυλ και αυτό δεν έχει σταματήσει μέχρι και σήμερα. Για μένα το κάθε κεφάλι είναι σαν ένας καμβάς, στον οποίο δημιουργείς μοναδικά στυλ, αφού η κομμωτική είναι τέχνη αστείρευτη!

Ποιο είναι νομίζεις το δυνατό σου σημείο στο χώρο της κομμωτικής;

Πιστεύω πως η ικανότητα που έχω να βλέπω ένα πρόσωπο και να μπορώ να ξέρω τι του πηγαίνει… Αυτό θεωρώ ότι είναι έμφυτο από τη μία αλλά και θέμα εμπειρίας και διαρκούς ενημέρωσης, μετά από τόσα σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει πλέον μέχρι και σήμερα…

Αν πας πίσω στο χρόνο, όταν μόλις ξεκίνησες και το συγκρίνεις με το σήμερα, ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που παρατηρείς στο δικό σου χώρο;

Πριν από 30 χρόνια που ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, ο όγκος της δουλειάς στα κομμωτήρια ήταν πάρα πολύ μεγάλος. Τα προϊόντα ήταν σε πρώιμο, δοκιμαστικό στάδιο, ενώ τώρα έχουμε προϊόντα με τα οποία μπορούμε να κάνουμε εργασίες, που τότε, δεν μπορούσαμε ούτε καν να φανταστούμε.

Αν μπορούσες να συνδυάσεις το χθες με το σήμερα, ποια στοιχεία άλλων εποχών θα υιοθετούσες στις μέρες μας;

Ένα στοιχείο του χθες που μου αρέσει να παντρεύω με το σήμερα, είναι οι πιο punk rock εμφανίσεις, μιας και αγαπώ πολύ τις εκκεντρικές εμφανίσεις, οι οποίες αποτελούν για εμένα πρόκληση.

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα;

Το σημαντικό σε αυτό το επάγγελμα είναι η υπομονή, η επιμονή, η συνεχής ενημέρωση. Την ίδια ώρα είναι ένα επάγγελμα που αν δεν το αγαπάς, σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορείς να το υπηρετήσεις σωστά.

Οι Ελληνίδες τολμούν στις αλλαγές στα μαλλιά τους; 

Οι Ελληνίδες πλέον, είναι πολύ ενημερωμένες στο κομμάτι της μόδας, το οποίο περιλαμβάνει μαλλιά, σώμα, ρούχα, μακιγιάζ κ.α. και σίγουρα είναι περισσότερες οι γυναίκες που τολμούν την οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με παλαιότερα.

Ποιο είναι το πιο τολμηρό που σου έχουν ζητήσει;

Ένα από τα τολμηρά στυλ που μου έχει ζητηθεί, είναι οι έντονες αποχρώσεις σε όλο το κεφάλι, ένα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό στυλ που περιπλέκει την κομμωτική, με την τέχνη και τη ζωγραφική.

Η δουλειά σου μερικές φορές μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη και απαιτητική. Τι είναι αυτό που σε εμπνέει και σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις;

Η ικανοποίηση του πελάτη και το χαμόγελο στο πρόσωπό του είναι για εμένα η μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Η εμπιστοσύνη του κόσμου μου δίνει δύναμη να συνεχίσω, ενώ ταυτόχρονα το γεγονός ότι η κομμωτική τέχνη είναι ανεξάντλητη, χωρίς όρια, βοηθά στο να με εμπνέει συνεχώς.

Υπάρχει ένα και μόνο προϊόν που αγαπάς;

Για την κάθε περίπτωση – styling ή περιποίησης – υπάρχει και ένα διαφορετικό προϊόν που αναδεικνύει και τελειοποιεί τη δουλειά μου. Άρα, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει ένα και μόνο προϊόν, αλλά πολλά, τα οποία χρησιμοποιώ και συστήνω.

Ποιο είναι το συχνότερο λάθος που κάνουμε οι γυναίκες στα μαλλιά μας;

Ένα λάθος που συχνά κάνουν οι γυναίκες είναι να μην εμπιστεύονται τη συμβουλή του κομμωτή τους, ως προς την περιποίηση των μαλλιών τους, με βάση την έμπειρη διάγνωση που γίνεται και τους συστήνεται, σε εξειδικευμένα προϊόντα. Σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, αλλά κάτι που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι ότι με τη σωστή επιλογή του προϊόντος περιποίησης, θα εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα, έχοντας καλύψει απόλυτα τις ουσιαστικές ανάγκες των μαλλιών τους, τις οποίες μόνο ο κομμωτής τους είναι σε θέση να γνωρίζει.

Ποια είναι η τάση που ξεχωρίζεις στα μαλλιά τη σεζόν που διανύουμε;

Στον χώρο της μόδας, όπως στα ρούχα, έτσι και στα μαλλιά, ο κάθε Οίκος προτείνει καινούργιες δημιουργίες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις ανάγκες και τα γούστα της κάθε γυναίκας (σε μήκος, χρώμα, τεχνικές). Η φετινή σεζόν Φθινόπωρο – Χειμώνας έχει δημιουργίες κάθε είδους, τόσο σε μονόχρωμα μαλλιά όσο και σε πολύχρωμα, με ιδιαίτερες τεχνοτροπίες σε στυλ και αποχρώσεις.