Μάλιστα, σήμερα το σκηνικό αναμένεται να είναι ανοιξιάτικο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Και αυτό διότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις, η κακοκαιρία που επικρατούσε σε μεγάλο βαθμό μέχρι και την Τετάρτη (23/3), θα αποτελέσει παρελθόν. Ήδη τα πρώτα «σημάδια» φάνηκαν χθες σε αρκετές περιοχές και ειδικά στα βόρεια, όπου το θερμόμετρο ξεπέρασε οριακά και τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Ιδανικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό και το αμέσως προσεχές διάστημα, με την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου να γίνεται σε μια ιδανική ημέρα από άποψη καιρικών φαινομένων.

Καιρός: Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για σήμερα

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εκτός από τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις, με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στην Κρήτη και λίγα χιόνια στα ορεινά αυτής, με βαθμιαία βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα και σε αρκετές περιοχές θα φτάσει τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 18 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με βροχές κυρίως στην Κρήτη και λίγα χιόνια στα ορεινά αυτής. Βελτίωση από το μεσημέρι.

Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις με βροχές κυρίως στις νοτιότερες περιοχές, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το μεσημέρι.

Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Ηλιοφάνεια με άνοδο της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Από την πλευρά του, το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προβλέπει για σήμερα ότι στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά της Κρήτης και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο.

Τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα εκδηλωθεί παγετός στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία σε αισθητή άνοδο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 19, στην Ήπειρο από 0 έως 18 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 18 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ και στο Ιόνιο βόρειοι-βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 18 βαθμούς Κελσίου, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.

Σάκης Αρναούτογλου: Η μίνι «έκπληξη» του Σαββάτου και η ιδανική 25η Μαρτίου

Με τη σειρά του, και ο Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει ότι σήμερα ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος στις περισσότερες της χώρας, εξαιρουμένων των πολύ νότιων νησιωτικών τμημάτων και της Κρήτης. «Εκεί οι βοριάδες και η όποια συννεφιά θα δώσουν μέχρι και τις πρωινές ώρες κάποια φαινόμενα, ακόμα και με τη μορφή χιονιού, στις ορεινότερες περιοχές», όπως επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, στην Κρήτη θα υπάρξει μια πολύ γρήγορη μετάβαση από τον απόλυτο χειμώνα που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες ημέρες, θα πάμε προς τα τέλη του μήνα και τις αρχές του Απριλίου, σε θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν ακόμη και καλοκαιρινά επίπεδα.

Στην Κρήτη το πρωί η συννεφιά θα δίνει κάποιες μπόρες βροχής χαμηλά, χιονόνερο λίγο πιο ψηλά, και πάνω από τα 700 μέτρα ίσως και μπόρες χιονιού. Γενικά, όμως, θα είναι παροδικού χαρακτήρα και πολύ πιο εξασθενημένα τα φαινόμενα απ’ ότι τα τελευταία 24ωρα.

Στην Αττική, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 5 ως τους 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη από τους 3 ως τους 18.

Την 25η Μαρτίου οι συνθήκες θα είναι ιδανικές, με τη θερμοκρασία να φτάνει σε περιοχές ακόμη και τους 21 βαθμούς Κελσίου. Προς το απόγευμα θα υπάρχει μια μικρή -αλλά υπαρκτή- πιθανότητα να υπάρξουν κάποια σύννεφα στην περιοχή του Έβρου, τα οποία ίσως δώσουν κάποια παροδική βροχή μικρής διάρκειας.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, το Σάββατο (26/3) ίσως κάνει την εμφάνισή της μια μίνι «έκπληξη», καθώς αναμένεται να εμφανιστεί ένας βοριάς που θα κάνει πιο ψυχρό τον καιρό, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση στις περισσότερες περιοχές από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Επίσης, κάποια σύννεφα που θα υπάρχουν στα δυτικά της χώρας, που θα κάνουν ακόμη πιο ειδυλλιακό το ηλιοβασίλεμα.

Την Κυριακή (27/3) υπάρχει πιθανότητα να ψιχαλίσει και να βρέξει στις ηπειρωτικές περιοχές. Δεν φαίνεται να είναι κάτι το αξιόλογο από πλευράς έντασης των φαινομένων. Στις δυτικές περιοχές ίσως σημειωθούν κάποιες μπόρες, προς τις απογευματινές-βραδινές ώρες.

Τη Δευτέρα (28/3), τουλάχιστον μέχρι αργά το μεσημέρι, αναμένονται κάποιες τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν, αλλά μόνο σε μεγάλα υψόμετρα, πάνω από τα 1.900 με 2.000 μέτρα, στα βουνά δηλαδή της βορειοδυτικής χώρας. Στα υπόλοιπα κεντρικά και τα νότια μέχρι και την Κρήτη, δεν αποκαλείται να ψιχαλίσει και να βρέξει, για λίγο, ασθενώς, και τοπικά.