Αναμφισβήτητα, οι γιορτές είναι οι πιο χαρούμενες και «φωτεινές» μέρες του χρόνου. Χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια, δώρα, γλυκά και λαχταριστά φαγητά έχουν την τιμητική τους ενώ η διάθεση όλων μας είναι στα ύψη. Τι μπορεί όμως να μας τη χαλάσει όταν γίνεται η αιτία να απειληθεί η υγεία των τετράποδων φίλων μας; Πάμε να δούμε με τη βοήθεια του Pet Pawse τους κινδύνους που μπορούν να απειλήσουν τα κατοικίδιά μας προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις!

Γάτες και στολίδια – χριστουγεννιάτικο δέντρο

Ιδιαίτερα όσοι έχουν γάτες, γνωρίζουν ότι, δυστυχώς, έχουν μακρά προϊστορία με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και το μεγαλύτερο μέρος του χριστουγεννιάτικου στολισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γάτες λατρεύουν οτιδήποτε μπορούν να σκαρφαλώσουν πάνω του (δέντρο) και γιατί βλέπουν τα στολίδια που κρέμονται, σαν ευκαιρίες για κυνήγι/παιχνίδι. Δυστυχώς, ενδέχεται να προκληθούν αρκετά προβλήματα, μικρής ή μεγαλύτερης σημασίας. Το καλύτερο θα ήταν, το χριστουγεννιάτικο δέντρο να τοποθετηθεί σε δυσπρόσιτο για το ζώο μέρος, αλλά και να αποφύγουμε, όσο γίνεται, τα κρεμαστά στολίδια. Να προσέξουμε πολύ τα λαμπάκια και τα καλώδιά τους για κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Πυροτεχνήματα

Όπως ακριβώς και στην Ανάσταση, έτσι και την Πρωτοχρονιά, τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά έχουν την τιμητική τους, κάτι που για αρκετά ζώα μπορεί να αποδειχθεί αρκετά στρεσογόνο. Οι ήχοι υψηλής έντασης και ακανόνιστου ρυθμού, γενικότερα, αγχώνουν πολύ τα κατοικίδία μας και, δυστυχώς, δεν υπάρχουν λύσεις με άμεσα αποτελέσματα για αυτή τους τη φοβία. Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, είναι να βάλουμε στη ζωή του σκυλιού μας το «ασφαλές καταφύγιο». Το ασφαλές καταφύγιο είναι ένας χώρος, στον οποίο το ζώο ξέρει ότι μπορεί να πάει όταν το αγχώνει το οτιδήποτε, και ότι εκεί όλα θα πάνε καλά. Για να τον αποδεχθεί ο σκύλος μας, αφήνουμε εκεί, σε ανύποπτο χρόνο, παιχνίδια και λιχουδίτσες, έτσι ώστε να καταλάβει ότι ο χώρος αυτός συνδέεται με ασφάλεια και θετικές εμπειρίες, γενικότερα. Δεύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η «απευαισθητοποίηση». Αυτό γίνεται, βάζοντας τον σκύλο μας να ακούει ήχους, προοδευτικά, όλο και μεγαλύτερης έντασης και αρκετά ακανόνιστου ρυθμού, για όλο και μεγαλύτερα διαστήματα, έτσι ώστε να καταλάβει ότι δεν έχει κάτι για να φοβάται.

Φαγητά από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αν και σχεδόν όλοι μας νιώθουμε την παρόρμηση να μοιραστούμε λιχουδιές από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τους μικρούς μας φίλους, έτσι ώστε να πάρουν κι αυτοί μια γεύση χαράς, καλύτερα να ήμαστε αρκετά φειδωλοί. Γιατί τα περισσότερα φαγητά αυτής της περιόδου κρύβουν αρκετούς κινδύνους για τα ζώα μας. Αρχικά, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε τα κόκαλα του τραπεζιού, μικρά ή μεγάλα, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν από τραυματισμό του πεπτικού, μέχρι κοπρόσταση. Επίσης, πρέπει να αποφύγουμε τα γλυκά, ιδίως αυτά που περιέχουν σοκολάτα ή σταφίδες, καθώς σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα δηλητηρίασης στα ζώα μας, μιας και δεν μπορούν να τα μεταβολίσουν επαρκώς. Τέλος, απαγορευτικά είναι και τα εδέσματα με πολλά μπαχαρικά και σάλτσες, καθώς πολύ συχνά προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές στα ζώα μας.