Πρόκειται για έναν σπουδαίο επιχειρηματικό νου, που δημιούργησε ένα από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά εστιατόρια της Ύδρας, την «Μικρά Αγγλία». Η Ιφιγένεια Μπακρατσά μαζί με την οικογένειά της, δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό προσφέροντας ποιοτικό και νόστιμο φαγητό, σε έναν χώρο που δεν μπορείς παρά να λατρέψεις από τα πρώτα κιόλας λεπτά…

She is a great business mind, as she created one of the most beautiful and unique restaurants in Hydra, “Mikra Agglia”. Ifigenia Bakratsa together with her family, give their best every day by offering high quality and delicious food, in a place which you will surely love from the very first minutes…

Μέσα σε μία, κατά κοινή ομολογία, δύσκολη περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο με την επικαιρότητα να τρέχει, αποφασίσατε να ανοίξετε μία νέα επιχείριση, το εστιατόριο «Μικρά Αγγλία» στην Ύδρα. Κάνατε δεύτερες σκέψεις;

Αρκετές φορές έκανα δεύτερες σκέψεις, αγαπώ όμως πολύ το νησί μου και πιστεύω σε αυτό. Ο κόσμος έχει πιεστεί, αναζητά χαλάρωση και ξεγνοιασιά άρα χρειάζεται χώρους σαν τη Μικρά Αγγλία…

In a difficult period at a global level, you decided to open a new business, the restaurant “Mikra Agglia” in Hydra. Did you have second thoughts?

Several times I did had second thoughts, but I love my island very much and I believe in it. People are stressed, looking for relaxation so they need places like “Mikra Agglia”…

Γιατί αλήθεια «Μικρά Αγγλία» και γιατί… στην Ύδρα;

Στην Ύδρα γιατί είναι ο τόπος μου. Εδώ ζω, ονειρεύομαι, πορεύομαι και επιχειρώ… Όσον αφορά στο όνομα του εστιατορίου, «Μικρά Αγγλία», δηλαδή, προέκυψε λόγω του στόλου της κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης και του πλούτου της. Δεν πάτησε πόδι Τούρκος στο νησί…

Why “Mikra Agglia” and why in… Hydra?

Hydra is my home. This is where i live, I dream, I walk and I do business… As for the name of the restaurant, “Mikra Agglia”,it came because of its fleet during the Greek revolution and its wealth. No Turk set foot on the island …

Η «Μικρά Αγγλία» είναι ο ορισμός του Fine Dining. Πόσο εύκολο ήταν να καταφέρετε να φτάσετε το επίπεδο της ποιότητας του φαγητού – και όχι μόνο- τόσο ψηλά;

Θα θέλαμε να προσδιορίσουμε την «Μικρά Αγγλία» ως ένα comfort εστιατόριο με Ελληνική δημιουργική κουζίνα, χωρίς να λείπει η αισθητική του fine dining στη γεύση, άλλα με το να νιώθεις παράλληλα στο χώρο την άνεση και την χαλαρότητα των διακοπών σε νησί…

“Mikra Agglia” is the definition of Fine Dining. How easy was it for you to reach the high level of food quality?

We would like to identify “Mikra Agglia” as a comfort restaurant with Greek creative cuisine, but with the aesthetics of fine dining in taste. At the same time we want it to make people feel the comfort and relaxation of an island vacation…

Ποια η φιλοσοφία του εστατορίου σας;

Ξεκινήσαμε θέλοντας να επιτύχουμε να διεγείρουμε τις αισθήσεις όσων μας επισκέπτονται. Γεύση, μυρωδιά, ακούσματα, οπτική… Να δημιουργούνται αναμνήσεις…

Ευελπιστούμε να τα καταφέρνουμε!

Which is your restaurant’s philosophy?

We want to succeed in stimulating the senses of those who visit us. Taste, smell, sounds… Create memories… We hope to achieve it!

Πείτε μου δυο λόγια για το μενού σας…

Είναι βασισμένο σε ΠΟΠ προϊόντα από όλη την Ελλάδα, με επιρροές από συνταγές από διάφορα μέρη της χώρας. Για παράδειγμα το Μπαρμπούνι σαβόρο, είναι μια συνταγή που έφτιαχνε η γιαγιά μου πάντα στο σπίτι. Μια συνταγή με γλυκές εντάσεις από τις σταφίδες, όξινες από το ξύδι, μυρωδάτες από το δεντρολίβανο… Εμείς λοιπόν, το «πειράξαμε» λίγο και το συνοδεύουμε με πουρέ σελινόριζας και μπόλικο σκόρδο!

Tell me a few words about your menu …

It is based on PDO products from all over Greece, with influences from recipes from various places of the country. For example, the Red mullet is a recipe by my grandmother. She used to cook it at home. A recipe with sweet intensities from raisins, sour from vinegar, fragrant from rosemary … So, we “teased” it a bit and pair it with celery root puree and plenty of garlic!

Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα πέτρινο αρχοντικό σωστό κόσμημα για το νησί…

Στεγάζεται πράγματι σε ένα πέτρινο υπέροχο οίκημα της οδού Τομπάζη, ενός από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του νησιού. Ο χώρος προσφέρει την εναλλακτική του να καθίσεις στα μπροστινά τραπεζάκια με όλη την περατζάδα της Τομπάζη, ή να χαλαρώσεις στην πίσω αυλή και να απολαύσεις με περισσότερη ηρεμία το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό σου.

The restaurant is housed in a unique stone mansion, jewel for the island …

Indeed! It is housed in a magnificent stone house on Tombazi Street, one of the busiest places on the island. It offers the alternative of sitting at the front tables or to relax in the backyard and enjoy your breakfast, lunch or dinner more private.

Πως θα θέλατε να το δείτε να εξελίσετε μέσα στα χρόνια;

Θα ήθελα να αγαπηθεί και να χαρίσει όμορφες στιγμές στον κόσμο που θα το επισκεφθεί.

Τα μαγαζιά άλλωστε είναι σαν παιδιά μας. Θέλουμε να προκόβουν…

How would you like to see it grow over the years?

I would like it to be loved and to offer beautiful moments to those who will visit it.

After all, restaurants are like our children. We want them to provoke…

Στα ηνία του εστιατορίου είστε εσείς μαζί με τον άντρα σας. Κρύβει άραγε «κινδύνους» το να συνεργάζεται επαγγελματικά ένα ζευγάρι;

Με το Γιάννη είμαστε μαζί από το 1990! Είναι πολλά τα χρόνια όπως καταλαβαίνεις… Σχεδόν έχουμε μεγαλώσει μαζί! Συμβαίνει λοιπόν το εξής μαγικό… Ο καθένας κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, χωρίς να μπλέκετε στα πόδια του άλλου!🤣🤣🤣 (Γέλια) Έπειτα ενώνονται οι προσπάθειές μας και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει…!

You and your husband are “running” the restaurant. Are there any “risks” for a couple to work together?

Giannis and I have been together since 1990! We have almost grown up together! So the following magic happens… Everyone does what knows best, without getting involved in each other! 🤣🤣🤣(Laughter) Then our efforts come together and the result so far is excellent …!

Όντας χρόνια στο χώρο, αν μπορούσατε να δώσετε μία σουμβουλή στους νέους επιχειρηματίες, ποια θα ήταν αυτή;

Όλα ξεκινούν από την αγάπη και το μεράκι. Πρέπει να πιστεύουν σε αυτό που κάνουν και να στηρίζουν τις αποφάσεις τους. Λάθη γίνονται… Όλοι από αυτά μαθαίνουμε. Ότι κι αν γίνει όμως, να μην το βάζουν κάτω!  

Which is your advise to younger people who are now beginning their career?

It all starts with love and passion. They need to believe in what they are doing and support their decisions. Mistakes will happen… We all learn from them. Whatever happens, do not put it down!