Τι είναι η φυσικοθεραπεία και ποια η χρησιμότητά της; Όλες οι απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα σχετικά με τη θεραπεία, από τον φυσικοθεραπευτή, Θεοφάνη Μουντζούρη.

Θεοφάνης Μουντζούρης

Φυσιοθεραπευτής / Ιδιοκτήτης Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physiof

Με βάση ποια κριτήρια επιλέξατε το επάγγελμα του φυσιοθεραπευτή;

Έγινα φυσικοθεραπευτής από μία προσωπική μου εμπειρία, όταν ήμουν 16. Είχα ένα ατύχημα και έκανα φυσικοθεραπείες για να συνέλθω τρία χρόνια. Αγάπησα τη δουλειά αυτή και έχω δώσει όλο μου το είναι. Με γεμίζει το να κάνω καλά άλλους ανθρώπους. Δεν νομίζω πως θα μου ταίριαζε κάτι άλλο. Συνεχώς προσπαθώ να εκπαιδεύομαι και να μαθαίνω νέες τεχνικές και νέες μεθόδους θεραπείας.

Πως βρίσκετε το επίπεδο των φυσιοθεραπευτών στην Ελλάδα;

Οι φυσικοθεραπευτές στη χώρα μας έχουν πάρα πολλές γνώσεις. Συνεχώς εκπαιδεύονται και αποκτούν γνώσεις που στο παρελθόν δεν θα φανταζόταν κάποιος πως ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να έχει. Νέες τεχνικές, νέες θεραπείες με επιστημονική τεκμηρίωση, νέες τεχνολογίες που βοηθούν συνεχώς στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ένας φυσικοθεραπευτής στον ασθενή του. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί επιλέγονται από ομάδες του εξωτερικού .Δεν είναι τυχαίο που ξένοι αθλητές έρχονται σε θεραπευτήρια της χώρας μας για αποκατάσταση. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες φυσικοθεραπευτές αρκεί να είναι απόφοιτοι των ΤΕΙ ή ανάλογων σχολών του εξωτερικού με αναγνώριση πτυχίου.

Ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να έχει ένας καλός φυσιοθεραπευτής;

Διάβασμα, υπομονή, επιμονή, ταπεινότητα και σεβασμός απέναντι στον ασθενή είναι αυτά που θεωρώ σημαντικά. Επίσης, ο καλός εξοπλισμός με κατάλληλη εκπαίδευση και βέβαια η συνεχομένη ενημέρωση για νέες θεραπείες.

Τι απαντάτε σε εκείνους που είναι δύσπιστοι στα μηχανήματα και προτιμούν τον κλασσικό παραδοσιακό τρόπο, τη μάλαξη;

Και τα δυο είναι σημαντικά. Κάθε ένα παίζει το δικό του ρόλο. Και βέβαια ο συνδυασμός τους. Αρκετές από τις σύγχρονες θεραπείες γίνονται με μηχανήματα και αρκετές μόνο με τα χέρια του φυσικοθεραπευτή.

  1. Ποια η γνώμη σας για τους χειροπρακτικούς;

Δεν θα πω άμεσα την απάντηση μου. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ΤΕΙ ή πανεπιστήμιο χειροπράκτη και άρα δεν έχω λόγο να συζητήσω περαιτέρω. Υπάρχουν φυσικοθεραπευτές που χρησιμοποιούν το manual therapy και μόνο αυτούς ο ασθενής πρέπει να εμπιστεύεται σε περίπτωση ανάγκης αφού δρουν με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους και με όχι με τραβήγματα της… γειτονιάς!

Σε ποιες περιπτώσεις η φυσικοθεραπεία πονάει;

Είναι αρκετές οι παθήσεις που η φυσικοθεραπεία πονάει. Ο φυσικοθεραπευτής είναι εκπαιδευμένος να διαχειρίζεται τον πόνο και να σταματάει εκεί που είναι το όριο του κάθε ασθενή με σκοπό πάντα τη βελτίωση του προβλήματός του.

Ποια προσωπική εμπειρία σας από κάποιο περιστατικό που αναλάβατε σας έχει συγκινήσει περισσότερο και γιατί;

Το 2004 στο Τζάνειο νοσοκομείο θυμάμαι έναν ασθενή από τη Χίο. Μπήκε στο γραφείο των φυσικοθεραπευτών και μας έφερε μαστίχα. Δεν τον γνωρίσαμε αρχικά, ήταν ψηλός και περίπου εκατό κιλά. Γέλασε και μας είπε «δεν με θυμόσαστε παιδιά με δουλεύατε στην εντατική τόσους μήνες…» Τότε ήταν περίπου τριάντα κιλά… είχε σωθεί.

Ποιες κακές συνήθειες μπορεί να δημιουργήσουν παθήσεις σε ασθενείς;

Η κακή στάση σώματος θεωρώ είναι το σημαντικότερο, την οποία αν δεν την διορθώσεις δημιουργούνται μακροπρόθεσμα μεγαλύτερα προβλήματα. Για αυτό ο φυσικοθεραπευτής δίνει σωστό ασκησιολόγιο ώστε να διορθώσει τον κάθε ασθενή ατομικά ανάλογα με την φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση που θα κάνει.

Ποια η χρησιμότητα της φυσιοθεραπείας στα αυτοάνοσα νοσήματα και στην ψυχική υγεία;

Η φυσικοθεραπεία βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση κάποιων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως πχ η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται στην Ελλάδα το κομμάτι της φυσικοθεραπείας και ψυχικής υγείας και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό καθώς οι  φυσικοθεραπευτές που ασχολούνται με αυτό ήταν συμφοιτητές μου και αυτό δείχνει πως οι νέοι φυσικοθεραπευτές κάνουμε και άλλα πράγματα πέρα από τα συνηθισμένα.

Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως οι σύγχρονοι θεραπευτές δεν μπορούν να μείνουν σε παλιές θεραπείες με μόνο μια λάμπα που ζεσταίνει και ένα παραφινέλαιο. Πρέπει ο κόσμος να προσέχει να επιλέγει αναγνωρισμένους φυσικοθεραπευτές και όχι… αντίγραφα. Να τους ζητά τον αριθμό μητρώου τους, για να τους αναγνωρίζει ως αυθεντικούς.