Την παραμονή Πρωτοχρονιάς η νέα ταινία της Maggie Gyllenhaal, «The Lost Daughter», κάνει πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Netflix. Η ταινία, που βασίζεται στο βιβλίο της συγγραφέως Elena Ferrante, έχει γυριστεί στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο νησί των Σπετσών. Διαθέτει ένα πολύ πρωτοκλασάτο cast, με τη Μόνικα Χριστοδούλου να υπογράφει το soundtrack.

Η Monika αποτελεί προσωπική επιλογή της Maggie Gyllenhaal. Η διάσημη ηθοποιός και σκηνοθέτιδα επέλεξε την ελληνίδα τραγουδοποιό, καθώς θεωρεί πως αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές της γενιάς της. Σε αυτό βοήθησε και η επιλογή της Ελλάδας ως τόπος των γυρισμάτων, με τις Σπέτσες να δείχνουν στα πλάνα του «The Lost Daughter» πολλές από τις ομορφιές της χώρας μας. Η παρουσία της παραγωγής έφερε ζωή στο νησί εν μέσω πανδημίας και πολλοί κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν οι ίδιοι στην ταινία.

Στην ταινία παίζουν πολλοί λαμπεροί αστέρες του Χόλιγουντ. Η πρωταγωνίστρια Dakota Johnson (Fifty Shades of Grey) άφησε τον ρόλο της στο «Don’t Worry Darling» για να μπορέσει να βρίσκεται στο cast της Gyllenhaal. Μαζί της και οι Olivia Colman (The Lobster, The Favourite), Jessie Buckley (I’m Thinking Of Ending Things), Paul Mescal (Normal People) και o βραβευμένος με Όσκαρ Ed Harris. 

Το «The Lost Daughter» αποτελεί έμπνευση της Elena Ferrante στο ομώνυμο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Η Monika κλήθηκε να γράψει τραγούδια που θα «έντυναν» 8 σκηνές της ταινίας. Η τραγουδίστρια είχε μία υπέροχη συνεργασία με τη Maggie Gyllenhaal, παραδίδοντας κομμάτια διαφορετικά από το στιλ που την έχουμε συνηθίσει αλλά παράλληλα πιστά στο όραμα που είχε η σκηνοθέτιδα για το έργο της. Τα μόνα τραγούδια που προϋπήρχαν και μπήκαν στο τελικό soundtrack είναι η «Στάλα», που αποτέλεσε και το κύριο θέμα της ταινίας, και το «Αίμα μου».

Στο soundtrack περιλαμβάνονται 2 ορχηστρικά θέματα και 10 τραγούδια, από τα οποία τα 8 ερμηνεύει η Monika. Το τραγούδι «Αίμα μου» ερμηνεύει ο Πασχάλης Τερζής και το «Όλα λάθος» ο Γιώργος Παπαδόπουλος. 

Η Monika αναφέρθηκε στη συμμετοχή της στην ταινία του Netflix: «Ένιωθα μεγάλη χαρά στις ηχογραφήσεις γιατί εξερευνούσα έναν κόσμο από μουσικά όργανα και ήχους με τα οποία δεν ασχολούμαι συνήθως στη δική μου μουσική. Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Σκοπός μου ήταν, όχι να ικανοποιήσω αυτό που νιώθω εγώ, αλλά να φέρω εις πέρας τις οδηγίες της σκηνοθέτιδος και να αποδώσω όσο πιο έγκυρα μπορούσα την ιδέα της μουσικής για κάθε σκηνή, ώστε όλη η ταινία να αποκτήσει ρυθμό και να απογειωθεί συναισθηματικά. Η δουλειά μου ήταν να μεταφράσω τις λέξεις, τις οδηγίες που έλαβα και να τις μετουσιώσω σε μουσική. Δεν έβαλα κανένα προσωπικό φίλτρο σε όλο αυτό, το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να πετύχει το όραμα της Mάγκι. Άλλωστε, αυτό κάνω πάντα και στις συνεργασίες μου για τη μουσική θεατρικών παραστάσεων. Με την Μάγκι είχαμε απίστευτη χημεία και δε θα ξεχάσω τις πολλές, δημιουργικές συνομιλίες που είχαμε καθημερινά αλλά και το χιούμορ που προέκυπτε μέσα από την πίεση του χρόνου και το άγχος που είχαμε όλοι στην ομάδα για να προλάβουμε το μοντάζ ώστε να σταλεί η ταινία στα Φεστιβάλ. Θυμάμαι, για παράδειγμα, την Mάγκι να μου στέλνει μήνυμα αργά το βράδυ και να μου λέει “Σε παρακαλώ θα χρειαστώ άλλες δύο Στάλες επειγόντως μέχρι το πρωί”. Η συνεργασία μας εξελίχθηκε τόσο καλά, που η Μάγκι έλεγε κατα τη διάρκεια της παραγωγής: “Πριν ξεκινήσετε να γράφετε τη μουσική για την ταινία σας, ρωτήστε τη Monika, μπορεί να την έχει ήδη έτοιμη»

Η ταινία «The Lost Daughter» κάνει πρεμιέρα στις 31 Δεκεμβρίου στο Netflix.