Εικόνες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή το μέλλον για το οποίο προειδοποιούν οι επιστήμονες και κανείς δεν τους ακούει; Η Χιλή από εχθές βάζει δεσμεύσεις στη κατανάλωση νερού καθώς τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί μετά από την 13η συνεχόμενη χρονιά ξηρασίας.

«Μια πόλη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό», τόνισε ο Κλαούντιο Ορέγο, ο κυβερνήτης του Σαντιάγκο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είμαστε αντιμέτωποι με κατάσταση άνευ προηγουμένου τα 491 χρόνια της ιστορίας του Σαντιάγο, πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αρκετό νερό για όλους όσοι ζουν εδώ».

Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή ξηρασία, όπου στην αρχή δεν της δόθηκε η πρέπουσα σημασία και σήμερα τα αποτελέσματά της είναι καταστροφικά.

Από εχθές λοιπόν οι κάτοικοι θα δικαιούνται συγκεκριμένη ποσότητα νερού, και θα τη προμηθεύονται με δελτίο.

Θα γίνονται διακοπές νερού, ανάλογα με τη στάθμη του νερού και θα υπάρχει σύστημα προειδοποίησης κατάχρησης που θα τιμωρείται αυστηρά.

Οι αρχές υπολογίζουν ότι οι αξιοποιήσιμοι υδάτινοι πόροι της Χιλής έχουν συρρικνωθεί από 10% ως 37% την τελευταία 30ετία και ενδέχεται να έχουν μειωθεί κατά ακόμη 50% στη βόρεια και στην κεντρική Χιλή ως το 2060.

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τέτοιο μέτρο, όμως αν δεν αλλάξει κάτι ως εκ θαύματος η χώρα οδεύει στην εξάντληση των υδάτινων πόρων της μέσα στην επόμενη 30ετια.