Αν και ζούμε στην χώρα των ψαριών και των θαλασσινών, οπότε οι περισσότεροι από εμάς τα λατρεύουμε, υπάρχουν και εκείνοι που δεν βλέπουν την ψαροφαγία με καλό μάτι. Μήπως όμως, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν; Δείτε τους παρακάτω λόγους και θα καταλάβετε αμέσως γιατί!

  • Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Αποτελέσματα κλινικών μελετών που έχουν δημοσιευτεί στο American Journal of Physiology έχουν αποδείξει ουκ ολίγες φορές το συσχετισμό υψηλών επιπέδων ιχθυελαίων και χαμηλών επιπέδων στρες στην καρδιά. Συγκεκριμένα, συμμετέχοντες σε μελέτες που αντικατέστησαν το ελαιόλαδο με ιχθυέλαιο, κατέβασαν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και, χάρη στα ωμέγα-3, μείωσαν τους θρόμβους, τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα αύξησαν την καλή χοληστερίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

  • Μειώνουν τη φλεγμονή στους ιστούς

Τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 που βρίσκουμε στο ψάρι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής των ιστών και κατ’ επέκταση ανακουφίζουν κάποια συμπτώματα από αυτοάνοσα νοσήματα, ψωρίαση, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά. Ακόμη φαίνεται πως αυξάνουν τη χωρητικότητα των πνευμόνων ευνοώντας όσους πάσχουν από άσθμα, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν τα ψάρια συμπεριληφθούν από νωρίς στη διατροφή των παιδιών, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος αργότερα στη ζωή τους.

  • Βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών

Μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Paediatrics καταλήγει στο ότι οι μητέρες που πήραν συμπληρώματα διατροφής ιχθυελαίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αύξησαν τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών τους στα 4 τους χρόνια. Διαφορετική μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας που κατανάλωναν ψάρι είχαν καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα και τα μαθήματα.

  • Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στον προστάτη

Σουηδική μελέτη σε περισσότερους από 6 χιλιάδες άνδρες για περίοδο άνω των 30 ετών έδειξε ότι όσοι δεν τρώνε ψάρι, σχεδόν τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σχέση με αυτούς που τρώνε. Ανάμεσα στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, το ψάρι είναι μια καλή πηγή σεληνίου, το οποίο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και δρα κατά του καρκίνου του προστάτη, της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του εντέρου, του μαστού και των ωοθηκών. Ειδικά ο σολομός, ο τόνος και η ρέγκα δρουν κατά του καρκίνου του προστάτη.

  • Προστατεύουν τα μάτια σας

Σύμφωνα με έρευνες, τα υψηλά επίπεδα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό προστατεύουν τα μάτια από την Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, μια πάθηση των ματιών που συνδέεται με την ηλικία και μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση ή και απώλεια αυτής. Η ρετινόλη των ψαριών, που είναι μια μορφή βιταμίνης Α, φαίνεται, επίσης, πως ευνοεί την όραση, γι’ αυτό φάτε τακτικά το αγαπημένο σας ψάρι με λαχανικά που θα σας κρατήσει μακριά από τον οφθαλμίατρο.

  • Βελτιώνουν την επιδερμίδα σας

Εκτός από το εσωτερικό μας, τα ψάρια κάνουν καλό και στην εμφάνισή μας, κρατώντας το δέρμα λαμπερό, σφιχτό και ελαστικό, χάρη στην πρωτεΐνη που περιέχουν και που είναι απαραίτητο συστατικό του κολλαγόνου. Ταυτόχρονα προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, χάρη στα ωμέγα-3 λιλπαρά που περιέχουν, αλλά βοηθούν και στην ανακούφιση συμπτωμάτων από παθήσεις όπως έκζεμα και ψωρίαση.

  • Δρουν κατά της κατάθλιψης

Σίγουρα δεν θα νικήσετε την κατάθλιψη τρώγοντας ψάρι, αλλά τα ωμέγα-3 που περιέχουν έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ένα χημικό που σε χαμηλά επίπεδα συνδέεται με την κατάθλιψη. Δείτε τη θετική πλευρά της ζωής με περισσότερο ψάρι, λαχανικά και υπερτροφές στη διατροφή σας.

  • Τι γίνεται με τον υδράργυρο;

Τα μεγαλύτερα ψάρια, όπως ο τόνος και ο ξιφίας συσσωρεύουν μεγαλύτερη ποσότητα υδραργύρου και καλό είναι να μην τα καταναλώνετε συχνά. Προτιμήστε μικρά ψάρια και θαλασσινά (σαρδέλα, γαύρο, αθερίνα, καλαμαράκια, στρείδια, μαρίδα κ.ά.).

——-Και επειδή καλή η θεωρία αλλά σαν την πράξη… δεν έχει (!), δίνουμε πεπεισμένοι και μη ραντεβού στο Ψαροκόκκαλο της Άννας για τις πιο γευστικές και νόστιμες ψαροκαταστάσεις!


Βίκτωρος Όυγκώ 10 & Τσακάλωφ, Αμφιάλη, Κερατσίνι

Τ: 210-4323010, 6981-885411

Facebook: Ψαροκοκκαλο Ψαροταβερνα

Instagram: psarokokkalo_tis_annas

www.psarokokkaloannas.gr