Στο Ιράν ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους και διαμαρτύρεται με αφορμή το θάνατο μιας 22χρονης από την “αστυνομία των ηθών”. Όμως ο πραγματικός λόγος είναι η καταπίεση της κοινωνίας και ειδικά των γυναικών σε μια χώρα όπου τα γυναικεία δικαιώματα είναι άγνωστη έννοια.

Σύμφωνα με τη Περσική μυθολογία υπάρχει μια πέτρα όπου της εξομολογείσαι τα βάσανά σου και τις ανησυχίες σου και αυτή τα ακούει, τα μαζεύει και μια μέρα σπάει. Τότε έρχεται και η λύτρωση.

Στη ταινία “Η πέτρα της υπομονής” μια γυναίκα, σε μουσουλμανική χώρα, που ο άντρας της είναι σε κώμα του μιλάει για τα όνειρά της που δεν έζησε, για τα παράπονά της, για τα μυστικά της για τις αδικίες που έζησε όλα αυτά τα χρόνια επειδή απλά ήταν γυναίκα.

Του εκμυστηρεύεται όσα φοβόταν να πει όταν άκουγε. Γιατί έμαθε να φοβάται τους άντρες. Έμαθε να σιωπά, γιατί δεν ήξερε ποιες ήταν οι σωστές λέξεις. Ποια λόγια επιτρέποταν και ποια όχι.

Έτσι ο άντρας στο κώμα γίνεται η πέτρα της υπομονής. Τα λόγια της γυναίκας είναι οι λέξεις που θέλουν να ξεστομίσουν και δεν μπορούν εκατομμύρια γυναίκες.

Δεν θα σας πω άλλα, πρόκειται για ένα πραγματικό διαμάντι, που θα σας βαρύνει, αλλά θα αλλάξει σαν άτομα.