Η λογοκρισία δεν έχει εξαλειφθεί και ειδικότερα στις ΗΠΑ, το φάντασμά της να κρύβεται παντού, αφού ακόμα και σήμερα βιβλιοθήκες δέχονται αιτήματα από πολίτες που είτε «θίχτηκαν» από ορισμένα βιβλία και ζητούν να περιοριστεί η πρόσβαση σε αυτά.

Η διάσημη συγγραφέας Margaret Atwood όμως δεν μπόρεσε να το αντέξει και θέλησε να περάσει στην δράση. «Παγκοσμίως τα βιβλία, απαγορεύονται, αμφισβητούνται ή ακόμα και σήμερα καίγονται. Γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε μια ειδική έκδοση ενός βιβλίου που απαγορεύεται εδώ και αρκετές δεκαετίες», ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Penguin.

Η έκδοση αφορά το βιβλίο «Handmaid’s Tale» της Atwood και τυπώθηκε και δέθηκε με πυρίμαχα υλικά για να μην καίγεται καθόλου. «Η έκδοση έχει σχεδιαστεί ώστε να προστατεύει αυτή την πολύτιμη ιστορία και να γίνει σύμβολο ενάντια στη λογοκρισία».

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη στον οίκο Sotheby’s από τις 23 Μαΐου μέχρι και τις 7 Ιουνίου και τα έσοδα θα διατεθούν για το έργο της PEN America για την υποστήριξη της ελεύθερης έκφρασης.

Το δυστοπικό μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1996 και ακολουθεί την ιστορία της Offred, μιας υπηρέτριας στη «Δημοκρατία του Γκιλεάδ», ένα απολυταρχικό καθεστώς που ο μόνος ρόλος που μπορεί να έχει είναι να γίνει «σeξουαλική» υπηρέτρια ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός.

Στο παρακάτω βίντεο η ίδια η συγγραφέας φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα φλογοβόλο, το οποίο στρέφει στο βιβλίο. Κι εκείνο δεν παθαίνει απολύτως τίποτα…